Parlem amb Ken Roseboro, expert en el mercat d’aliments ecològics i ‘lliures de transgènics’ (aliments lliures d’Organismes Genèticament Modificats, GMO) dels Estats Units.

entrevista-ken-roseboro

Ken Roseboro va néixer el 1954 a Camden, Nova Jersey (Estats Units) i és editor de The Organic & Non-GMO Report i The Non-GMO Sourcebook, a més de membre fundador del Iowa Organic Association, membre de l’equip de disseny de Regenerative Supply Working Group i membre de la junta de Soil Technologies Corporation.

La seva publicació va llançar la seva primera edició l’any 2001, com ha evolucionat la percepció dels aliments no modificats genèticament (Non-GMO)?

La percepció i la consciència del consumidor sobre els non-GMO (organismes no modificats genèticament) han crescut enormement des de 2001 a mesura que més consumidors nord-americans van expressar la seva preocupació pels aliments GM. Avui, el logotip de la papallona del Projecte Non-GMO es veu en els principals productes alimentaris dels EE. UU. El logotip del Projecte s’usa tan àmpliament ara que, segons una enquesta, el 76 per cent dels nord-americans diu que el busquen quan compren aliments, que estan familiaritzats amb ell o que l’han vist.

Què el va motivar a crear la publicació The Organic & Non-GMO Report?

El que em va motivar a començar el The Organic & Non-GMO Report va ser la meva passió per aturar els aliments modificats genèticament. Havia treballat en un laboratori de probes de GMO a Iowa el 1990 escrivint articles per a revistes especialitzades sobre els serveis de tests de GMO del laboratori. Però el meu contracte de treball per a la companyia va acabar. No estava content amb això perquè sentia el meu treball al laboratori com una missió. Això em va portar a començar la publicació, que va ser una dedicació molt millor i més satisfactòria per a mi. El meu bagatge incloïa redacció i periodisme i vaig posar aquestes habilitats en bon ús publicant el meu informe. Al principi, la publicació es deia The Non-GMO Source, però uns anys després vaig afegir  “orgànic” al títol perquè l’orgànic està estretament alineat amb el non-GMO ja que les regles ecològiques prohibeixen l’ús de GMO.

Per què Non-GMO és tan important als Estats Units?

Non GMO és important perquè dóna opcions per comprar non GMO als consumidors que volen evitar aliments GM. Segons una enquesta de 2018 realitzada per Hartman Group, el 46% dels nord-americans eviten els aliments modificats genèticament. Una enquesta més recent realitzada pel Centre d’Investigació Pew va trobar que el 51 per cent dels nord-americans pensen que els aliments GM són pitjors per a la seva salut que els aliments no GMO.

No és el mateix que ecològic, però és un gran pas per als agricultors i consumidors, és així?

Exactament, no GMO no és el mateix que orgànic. Non-GMO s’enfoca en una cosa, eliminar els GMOs mentre que orgànic o ecològic és un sistema integral de producció d’aliments que també prohibeix els pesticides i aborda altres aspectes com la salut del  sòl, la qualitat de l’aigua i la biodiversitat.

Non GMO és un gran pas per als agricultors i consumidors. Si bé les llavors transgèniques encara dominen la producció de blat de moro i soja dels EE. UU., molts agricultors nord-americans estan cultivant llavors no transgèniques per guanyar més diners i reduir els costos.

Desafortunadament, de vegades és difícil per als agricultors comprar llavors sense GMO perquè algunes de les principals companyies de llavors només venen llavors transgèniques.

Quina és la tendència per a aquest 2020?

La tendència més gran que veig en l’agricultura i l’alimentació en els Estats Units és l’agricultura regenerativa, que se centra en la salut del sòl. Un nombre creixent d’agricultors convencionals d’EE. UU. està adoptant pràctiques com conreu zero, cultius de cobertura i diverses rotacions de cultius per millorar la salut del sòl. La investigació mostra que aquestes pràctiques regeneratives o de conservació ajuden a segrestar el carboni atmosfèric per mitigar el canvi climàtic.

Amb la creixent preocupació pel canvi climàtic, la ciència està descobrint que un sòl sa pot tenir un paper important en la mitigació del canvi climàtic. S’estan realitzant esforços per encoratjar als agricultors a adoptar pràctiques agrícoles regeneratives. Per descomptat, els agricultors orgànics ja fan servir pràctiques de salut del sòl, com diverses rotacions de cultius i cultius de cobertura. Ha sorgit un nou programa de certificació, la certificació orgànica regenerativa, per encoratjar als agricultors orgànics a prendre mesures addicionals per millorar la salut del sòl. Alguns agricultors orgànics i companyies d’aliments han començat a certificar-se a través d’aquest programa.

Són molt diferents el mercat de productes orgànics i el de no modificats genèticament als Estats Units?

Jo diria que hi ha similituds entre els dos. Els mercats atreuen a persones que desitgen aliments més saludables sense GMO ni pesticides.

Els dos mercats també convergeixen. Crec que aproximadament la meitat dels productes Verificats per Projectes Non GMO també estan certificats com orgànics. Molta gent busca les dues etiquetes.

The Organic & Non-GMO Report

Des de 2001, The Organic & Non-GMO Report ha estat l’única revista de notícies mensual centrada en combatre els aliments genèticament modificats i destacar la tendència imparable cap als non-GMO i els aliments ecològics. The Organic & Non-GMO Report ajuda a educar els consumidors sobre els riscos per a la salut i el medi ambient dels aliments GM i ofereix informació i recursos sobre grans, ingredients, aliments per a animals i aliments lliure de transgènics.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2020