L’erísim (Sisymbrium officinale) és una planta herbàcia, anual i silvestre, nativa d’Europa i el nord d’Àfrica. Es conrea per les seves llavors i fulles, per a ser utilitzades com a ingredient culinari, principalment per condimentar amanides, encara que posseeix propietats terapèutiques interessants, especialment per tractar les malalties de la gola com l’afonia i la ronquera. Per aquesta raó, se l’anomena comunament “l’herba dels cantants”.

Erísimo, la hierba de los cantores y sus beneficios para la voz

De fet, bé sigui en infusió, o administrada en esprai bucal, és utilitzada per cantants, locutors, professors i persones que utilitzen la seva veu com a eina professional, amb molt bons resultats. Aplicar o prendre aquesta planta abans d’una actuació, classe o concert, resulta ideal per optimitzar la funcionalitat de les cordes vocals, aclarir la veu i treure-li tot el seu partit.

El erísim és utilitzat per cantants, locutors, professors i persones que utilitzen la seva veu com a eina professional, amb molt bons resultats

És una planta amb un gran potencial terapèutic, i s’ha utilitzat tradicionalment per al tractament de les malalties del  sistema respiratori, com la faringitis, laringitis, afonia, refredat comú i el mal de coll, a més, el seu ús es recomana a persones fumadores, ja que la planta posseeix un gran valor antioxidant i antiinflamatori. Diferents estudis li atribueixen propietats: antimicrobianes, antioxidants, antimutagènicas, antioxidants, antiinflamatòries i relaxants musculars.

Com aconsegueix l’erísim ajudar a la nostra veu?

A més de antimicrobià i de la seva activitat antimutagènica, és un gran antioxidant que pot ajudar a la reparació de la mucosa respiratòria, gràcies a la seva capacitat inhibitòria del dany produït pels radicals lliures o estrès oxidatiu, el que recolza també el seu ús per a la protecció de la mucosa en persones fumadores, o que treballen o viuen en ambients contaminats i durant els refredats que afecten la gola. Es creu que la propietat antiinflamatòria pot estar relacionada amb el seu gran valor antioxidant i antimicrobià. Els seus efectes suavitzants de la gola i reductors de la irritació, són deguts al seu elevat contingut en mucílags, que actuen com suavitzants. L’efecte sobre les cordes bucals i els seus beneficis obeeixen també a la seva activitat relaxant de la musculatura llisa de les vies respiratòries, el que podria ser la base del seu ús tradicional per aclarir la veu, i contribuir a alleujar la irritació de la gola com la ronquera i la tos seca.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2020