Gràcies al sol podem sintetitzar vitamina D, encarregada d’elevar el nostre estat d’ànim, de combatre la depressió i d’estimular el funcionament del sistema immunològic. A més, afavoreix que els nostres ossos i dents romanguin sans, al mateix temps que millora l’estat general de la nostra pell.

El sol moderado como fuente de salud

Però com gairebé tot en aquesta vida, la virtut es troba en el punt mig. Després de la fervent moda de bronzejar-se sigui com sigui, van arribar el càncer de pell i l’envelliment prematur. Per això ara li tenim por. Tot i que Espanya pot presumir de comptar amb moltes hores de sol, el 40% dels joves i el 57% dels ancians tenen dèficit de vitamina D.

Com hem de prendre el sol?

El més important és saber que la nostra pell mai ha d’arribar a envermellir. Quan això passa, hem de prendre-ho com un senyal d’alarma. Ens hem exposat massa i estem posant en risc la nostra salut.

Cada persona tindrà una tolerància diferent. Dependrà del fototip, de l’edat, del gruix de la seva pell, de la intensitat del sol, la localització geogràfica, o fins i tot si es tracta amb algun medicament oral o tòpic que pugui causar fotosensibilitat. Sota el mateix sol, algunes persones poden cremar-se en 5 minuts, unes altres en 60.

Després de la fervent moda de bronzejar-se sigui com sigui, van arribar el càncer de pell i l’envelliment prematur

Per poder assegurar una síntesi òptima de vitamina D, hem de prendre el sol sense protecció solar i amb la màxima superfície de pell exposada, a excepció de la cara i de l’escot. Tot i que el sol moderat pot ser beneficiós, també és la primera causa d’envelliment prematur de la pell, així que en aquestes zones més fines i sensibles, i que a més solen estar sempre exposades, procurarem extremar les cures utilitzant sempre una bona protecció solar.

Per a què serveix el protector solar?

Serveix per allargar estades a el sol, per quan per al nostre organisme ja n’hi ha prou. Imaginem que tolerem el sol sense cremar-nos durant 15 minuts, però volem estar a la platja dues hores. Abans que transcorrin els 15 primers minuts hem d’assegurar-nos  que tenim posat el nostre protector solar.

Quin factor de protecció solar (FPS) necessito?

El FPS ens indica durant quant de temps estarà protegida la nostra pell davant el sol. La fórmula és la següent:

Temps que la teva pell pot estar al sol sense protecció solar i sense cremar-se X FPS = Minuts protegida del sol

Per exemple, si la teva pell es cremaria als 10 minuts, si utilitzessis un FPS 15, multiplicaríem 10×15 per saber que podries estar uns 150 minuts al sol. Tot i que aquesta equació no és del tot exacta. La suor i l’aigua redueixen l’efectivitat del protector solar en un 50%, així que el més prudent és renovar-lo amb freqüència.

Tot i que Espanya pot presumir de comptar amb moltes hores de sol, el 40% dels joves i el 57% dels ancians tenen dèficit de vitamina D

Tipus de protectors solars

Hi ha tres tipus: els químics, els ecològics i els físics.

  • La majoria de químics no només són perjudicials per al nostre organisme, sinó també per al medi ambient.
  • Els ecològics són antioxidants que eviten la formació de radicals lliures i potencien el subsistema immunològic cutani. Resulten molt interessants com a mètode preventiu per a l’envelliment prematur de la pell. Són els olis, -especialment el de Burití, pastanaga i gerd, – mantegues, i les vitamines C i E. Però no n’hi ha prou si anem a exposar-nos més del que la nostra pell toleraria de forma natural.
  • Els físics utilitzen òxid de zinc i diòxid de titani, els trobem àmpliament en marques de protectors solars ecològics certificats. Aquests sí que ens permeten allargar de forma segura la nostra estada a el sol.

Autora: Victoria Moradell, Llicenciada en periodisme, màster en dermofarmàcia i formulació cosmètica.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here