El Dia Mundial dels Drets dels Consumidors celebrat al mes de març és una data que escommemora des de 1983 i que té com a objecte visibilitzar i vetllar pels drets dels consumidors.

La importancia de los consumidores como agentes del cambio

El seu origen rau en l’any 1963 quan el president dels Estats Units, John F. Kennedy va pronunciar un discurs en el qual per primera vegada es parlava dels drets dels consumidors, cosa que fins al moment resultava impensable. A partir d’aquí i en virtut de les reivindicacions que van sorgir, els consumidors van establir aquest discurs com a bandera per salvaguardar i protegir que fossin respectats tots els seus drets i que els consumidors tinguessin coneixement.

Però en l’actualitat els enormes reptes mundials a què ens enfrontem ens fan avançar més en la consecució i abast cap a un món més responsable i sostenible, necessitem urgentment apostar per un nou model de consum. Ja no només es tracta d’exigir respecte pels drets que tenim sinó anar un nivell més, i impulsar un altre tipus de consum més en línia amb el benestar real del planeta en el qual vivim. Per això portar accions que visibilitzin la importància d’apostar per un model de consum més ètic i d’acord amb les necessitats de l’entorn és imprescindible per poder contribuir i aconseguir una societat més justa i socialment responsable. Hem de tenir molt present que com a consumidors tenim un paper de gran protagonisme i un paper molt actiu per a ser generadors i impulsors del canvi que volem.

Ara més que mai és important donar suport a les marques, comerços i empreses que aposten pel Comerç Just

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible i les seves metes integren les aspiracions universals de progrés humà, econòmic, social i ambiental. L’agenda dels ODS que s’ha de complir en 2030 constitueix una oportunitat única i molt positiva per a assentar les bases d’una transformació global que condueixi cap a models d’economia i consum ètics i sostenibles. En aquest sentit, el marc dels ODS fa referència a factors essencials per aconseguir aquest model de consum, com són; l’educació, les ciutats sostenibles, la protecció del medi ambient, les pautes de consum i producció sostenibles i la promoció de societats justes i responsables. Hem de recordar que canviar el model de consum massiu actual per un altre més responsable està a les nostres mans i en el nostre entorn. I no hem d’oblidar que són els petits grans gestos els que ajuden a promoure una societat desitjada i que el Comerç Just és una eina clau per arribar a aquesta realitat social somiada.

La importancia de los consumidores como agentes del cambio

Sigues part d’un moviment local per al canvi global

Ara més que mai és important donar suport a les marques, comerços i empreses que aposten pel Comerç Just per protegir els més desfavorits del planeta. I buscar el segell de Comerç Just Fairtrade quan compres localment permet als consumidors espanyols saber que no només estan recolzant la seva economia local sinó també un model de negoci que s’alinea amb els seus valors. Ara més que mai podem aconseguir molt a través de la nostra compra responsable i sostenible.

Fer d’aquest planeta un lloc més just i sostenible ARA ÉS A LES TEVES MANS. Suma’t al Comerç Just i busca productes amb segell Fairtrade!

Autora: Paula Mª Pérez Blanco / Responsable Comunicació Fairtrade Ibérica. | Periodista Especialitzada en Periodisme Cultural.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol 2020