Quan començo a fer una reflexió sobre un tema transcendent o d’interès m’agrada començar per qüestionar diversos punts d’importància per poder anar fent un clar esquema mental que vagi aclarint i aplanant les qüestions que s’amunteguen en el nostre pensament. I és així com he començat a embastar la qüestió a priori tan contradictòria que llanço a titular; la idea és preguntar-nos si el consum pot ser sostenible, si la sostenibilitat connecta en algun punt amb el consum, i si veritablement pot existir alguna forma de consum sostenible o en vies de considerar-se així, bé per la seva naturalesa, per la seva producció o pel seu tipologia.

Puede ser el comercio sostenible

Com molts ja sabreu hi ha un sistema de comerç que curiosament sol denominar-se com alternatiu, segur que en alguna ocasió heu escoltat parlar sobre el Comerç Just i us ha generat certa confusió i fins i tot gran xoc, ja que el comerç en el seu màxim concepte hauria d’anar amb la justícia com a gran estendard de seguretat col·lectiva, i sobretot si tenim en compte que és una de les activitats amb més bagatge i recorregut, i que a més porta present en el nostre món milers d’anys.

Però la realitat és ben diferent de la idea que tenim al nostre cap, i aquest comerç sembla que ha de distingir-se del convencional de la mà d’un dels valors superiors recollits en l’article primer de la nostra Constitució, i és que o bé tenim consciència de què la justícia i el comerç no poden ser alguna cosa alternativa o veritablement el planeta i sobretot les persones ho pagarem massa car.

El Comerç Just treballa per un sistema de comerç just, sostenible i responsable

Per això aprofitant el mes de setembre com a inici d’un nou curs i el començament de l’última etapa de l’any, us convido a fer un petit i important exercici personal i col·lectiu que ens faci reflexionar sobre el consum, començant per nosaltres mateixos i la nostra forma de consumir i adquirir béns i serveis. Davant d’aquest escenari, és crucial que els consumidors estiguem implicats i tinguem criteri a l’hora de llançar-nos a consumir, al mateix temps que posem fre a les nostres compres, especialment en les èpoques més propícies a aquest acte en què sense cap mena de dubte es produeix un notable sobreconsum.

A més, hem de ser capaços de discernir i identificar opcions de consum sostenible, com és el Comerç Just i especialment la gran diversitat de productes certificats amb segell Fairtrade; ja que quan comprem un producte de Comerç Just certificat amb segell Fairtrade ens estem assegurant que hi ha tot un esforç, voluntat, treball, control i compromís per aconseguir que el comerç canviï les seves tornes i s’aconsegueixi la seva essència veritable, i el que és encara més important, que les persones i el planeta tinguin prioritat i siguin els autèntics protagonistes.

Una acció com anar a comprar de forma responsable pot contribuir a millorar la vida de productors de diferents zones. Ara, pots fer-ho realitat.

Autora: Paula Mª Pérez Blanco / Responsable Comunicació Fairtrade Ibèrica. Periodista Especialitzada en Periodisme Cultural.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Setembre 2020