Solem tenir una idea massa simplista de com funciona el sistema immunològic i tendim a creure que “com més fort sigui i més treballi, millor”. D’aquí la quantitat d’anuncis i articles benintencionats que ens ofereixen un “superaliment” o un suplement per “estimular les nostres defenses i protegir-nos d’infeccions”.

alimentació isistema immunològic

En aquests dies de lògica preocupació davant d’una infecció vírica que s’ha convertit en pandèmia, aquests consells es multipliquen i moltes persones estan disposades a provar el que sigui per defensar-se d’aquest i altres virus.

No obstant això, el sistema immune és molt complex i la seva acció s’ha de mantenir en un delicat equilibri. Sabem que una de les raons per les que algunes persones joves i sanes estan emmalaltint greument durant aquesta pandèmia és perquè el seu sistema immunològic s’activa de forma desproporcionada contra el coronavirus, produint una cascada de reaccions inflamatòries que són les que finalment causen el dany greu i fins i tot la mort. Això va ocórrer també en la pandèmia de grip de 1918, s’ha vist en epidèmies recents com la grip A, o la SARS, i es veu en les persones amb malalties autoimmunes com el lupus.

Hi ha una estreta relació entre una microbiota sana, formada per bacteris beneficiosos, i un sistema immunològic equilibrat

Encara que per alguns virus ja es coneixen medicaments efectius, per a la majoria d’infeccions virals no hi ha cap medicament, aliment o remei d’herbes o d’un altre tipus que pugui prevenir-les o curar-les. Al cap i al fi es tracta de que el nostre organisme sigui capaç d’eliminar els virus amb el menor dany inflamatori possible. Tot i que s’ha difós la idea que la malaltia covid-19 només és greu per a les persones d’avançada edat, això no és exacte. El que augmenta les possibilitats d’emmalaltir greument o morir per coronavirus és tenir sobrepès, diabetis, hipertensió, malaltia cardiovascular i / o ser fumador. Per tant la millor manera de disminuir les possibilitats d’emmalaltir greument és mantenir uns hàbits de vida saludables i una bona salut global. Això s’aconsegueix amb un conjunt de mesures mantingudes al llarg del temps, cap remei màgic pot compensar els efectes d’una mala alimentació, del tabaquisme o d’una vida sedentària i estressada.

Quina és l’alimentació òptima?

Ha de ser una alimentació total o predominantment vegetal (al menys el 90% dels aliments han de ser vegetals). Els aliments vegetals aporten fibra i altres nutrients (prebiòtics) que alimenten la flora microbiana intestinal. Hi ha una estreta relació entre una microbiota sana, formada per bacteris beneficiosos, i un sistema immunològic equilibrat.

Alguns nutrients són especialment importants

Vitamina A

En forma de carotens. Presents en moniatos, pastanagues, carabasses, bròquil, col verda, espinacs, pebrots, tomàquets. Els suplements no tenen el mateix efecte i poden ser contraproduents.

Vitamina C

La trobem en tots els cítrics, en els kiwis, maduixes, mango, pinya, coliflor, pebrots. Els aliments naturals a més contenen bioflavonoides, substàncies antioxidants que no es troben en els suplements de vitamina C. Alguns bioflavonoides, com la quercetina present en les cebes morades, podrien tenir activitat antiviral específica. Inclou cebes, crues o cuinades, en la teva alimentació diària.

Vitamina D

La millor font és l’exposició freqüent i moderada al sol, que a més ens proporciona beneficis psicològics especialment importants en aquests moments. Si no tens terrassa, jardí o pati propis, pren un suplement fins que puguis sortir al carrer de nou.

Zinc

Una de les millors fonts són les llavors, i en concret les de carabassa. També està present en tots els llegums, els cereals integrals, la fruita seca i el llevat nutricional.

Seleni

Cal en quantitats molt baixes. Amb una nou de Brasil a la setmana obtindràs tot el seleni que el teu sistema immunològic necessita.

alimentació i sistema inmunològic

Protegeix-te davant de l’estrès

Un dels factors que ens fan més vulnerables a les infeccions és l‘estrès. No tant l’estrès agut, sinó el crònic, i sobretot la nostra resposta davant les situacions d’estrès. Una de les hipòtesis que explicaria el per què els sanitaris estan emmalaltint tant durant aquesta pandèmia, de vegades de forma greu, és per l’estrès a què estan sotmesos. Hi ha moltes estratègies per mantenir l’estrès dins de límits fisiològics i cadascú ha de trobar la que s’adapti millor a les seves circumstàncies. Per a algunes persones la millor estratègia és el ioga o la meditació; per a altres són les interaccions socials, un bon descans nocturn o l’exercici, i per a moltes, una combinació de totes elles.

Ara més que mai, deixa de fumar. Ara més que mai cuida’t, mou-te i menja bé.

Què pots fer per a evitar l’estrès?

L’exercici físic, moderat i regular, pot disminuir el risc d’adquirir una infecció, encara que no es coneix encara bé el mecanisme. És possible que en part sigui pel fet que al fer exercici disminueix l’alliberament de les hormones de l’estrès; l’exercici també augmenta la capacitat pulmonar (i amb això la capacitat d’expulsar dels pulmons agents infecciosos) i augmenta temporalment la temperatura corporal, el que dificulta la supervivència de bacteris i virus.

Com veus no hi ha remeis màgics, però mantenir una bona alimentació, fer exercici regularment, exposar-se uns minuts cada dia al sol, dormir bé, practicar meditació o altres formes de disminuir l’estrès, i mantenir-nos en contacte amb amics i éssers estimats (encara que sigui a través de missatges) són les millors armes de què disposem per defensar-nos d’una infecció greu i de les seves seqüeles.

És molt probable que a aquest virus li quedi encara molt recorregut entre nosaltres, pel que no és tard per començar a protegir-nos. Ara més que mai, deixa de fumar. Ara més que mai cuida’t, mou-te i menja bé. Pot suposar la diferència entre sobreviure a aquesta pandèmia o no.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here