Els aliments que ingerim, en el seu recorregut a través del tracte digestiu, són transformats en nutrients senzills i assimilables sense els que l’organisme no podria sobreviure. En aquest sentit, la microbioma intestinal juga un paper fonamental.

microbioma intestinal

Aquest procés el duen a terme els microorganismes que s’assenten en l’aparell digestiu. Es tracta d’un conjunt ampli i variat de comunitats microbianes que afavoreixen extraordinàriament a l’organisme hoste, pel fet que presenten un comportament mutualista i simbiòtic. La col·laboració és tan estreta, i el benefici que aporten a l’organisme és de tal importància, que els fa necessaris i imprescindibles per al normal funcionament del cos.

Entre les funcions que desenvolupa el microbioma intestinal es troben el metabolisme, la defensa i l’estimulació del sistema immunitari

A tot el conjunt de microorganismes que resideixen en l’aparell digestiu se’ls coneix com microbiota intestinal. La varietat de microbis intestinals que el colonitzen és àmplia i variada. Cada individu alberga uns 100 bilions de bacteris de 1000 espècies diferents.

On resideix la microbiota intestinal?

L’estómac

Per la seva alta acidesa, conté un reduït grup d’organismes capacitat per viure en aquestes condicions extremes, sent principalment Streptococcus, Staphylococcus, Lactobacillus i diversos tipus de llevat.

L’intestí prim

En funció de la seva proximitat a l’estómac, presenta microorganismes tolerants a l’acidesa, com els cocos i bacils, o en el seu extrem oposat tolerants a l’alcalinitat, com les enterobacteris. La flora bacteriana de l’intestí prim participa en una àmplia gamma de funcions intestinals.

L’intestí gros

Conté l’ecosistema bacterià més ampli i abundant, format majoritàriament per enterobacteris, fongs i protists.

Al conjunt de la microbiota intestinal i de les comunitats microbianes, dels ecosistemes microbians, així com les condicions ambientals que els envolten, els seus gens i metabòlits, se’ls coneix per microbioma intestinal. El microbioma, per tant, és molt més ampli, complex i funcional que la microbiota.

La digestió

Entre les funcions que desenvolupa el microbioma intestinal es troben el metabolisme, la defensa i l’estimulació del sistema immunitari, i la funció estimuladora de la mucosa intestinal. Les seves funcions metabòliques són fonamentals per a la digestió, participa activament en la transformació de l’aliment i en els processos de fermentació del còlon. És en el procés digestiu quan es produeixen una gran varietat d’enzims i d’àcids grassos de cadena curta, es porta a terme l’absorció de ions Ca, Mg i Fe, i es sintetitzen les vitamines essencials K, B12, biotina, àcid fòlic i pantotènic, i els aminoàcids a partir de l’amoníac i la urea. La funció de defensa se centra a aconseguir l’efecte barrera i en estimular el sistema immunitari.

microbioma intestinal y sistema digestivo

A l’intestí conviuen al costat dels bacteris beneficiosos altres patògens que poden ser potencialment perillosos, i que, si arriben a proliferar prou, causen malalties. La funció del microbioma intestinal és oposar-se a aquests bacteris perjudicials, lluitar contra ells mitjançant la producció de molècules antimicrobianes, estimular la producció de mucositat que augmenti el gruix de la mucosa intestinal, i generar enzims. El sistema immunitari intestinal impedeix, per tant, una proliferació de patògens que colonitzi l’intestí, protegint al cos d’infeccions. El microbioma estimula el desenvolupament de la immunitat cel·lular i al seu torn el sistema immunitari influeix sobre la microbiota intestinal.

El sistema immunitari intestinal impedeix una proliferació de patògens que colonitzi l’intestí, protegint al cos d’infeccions

Quan es produeix una pertorbació en la microbiota intestinal, deguda a factors com l’edat, la genètica de cada persona, les malalties patides, el medi ambient en què es viu, la mala alimentació, l’estrès o per l’ús de medicaments i d’antibiòtics, s’altera la funció de defensa establerta i sobrevenen patologies. El desequilibri microbià de la microbiota normal i sana, coneguda com disbiosi, evoluciona amb canvis tant en la composició, en el nombre i tipus de les espècies de la microbiota, com en la seva distribució, variacions en el seu funcionament i en les activitats metabòliques. Aquesta disbiosi té conseqüència sobre la salut i es manifesta amb l’aparició de malalties metabòliques, inflamatòries, trastorns de conducta i problemes neurològics.

Un sistema digestiu que funciona de manera anormal fa que la nostra salut se’n ressenti i patim trastorns digestius de diferent entitat. N’hi ha lleus com distensió abdominal, restrenyiment, diarrea, acidesa estomacal, o severs com al·lèrgies i intoleràncies als aliments, augment de pes, èczema o asma, podent arribar a ser molt greus com la síndrome de l’intestí irritable (SII), tan freqüent i que es manifesta per un canvi en les característiques de la femta amb malestar abdominal associat, la malaltia inflamatòria intestinal (MII) o el sobrecreixement bacterià de l’intestí prim (SIBO).

La dieta és un factor clau en la composició d’una microbiota intestinal sana

Una dieta rica en vegetals, fruites i verdures, com la dieta vegetariana i vegana, aporta una gran quantitat de fibra dietètica, hidrats de carboni complexos, que quan arriben a l’intestí són usats com a aliment per gran part dels bacteris de la microbiota. La dieta vegetariana és també molt rica en components antioxidants i pobre en greixos, el que permet el desenvolupament d’una microbiota de composició i diversitat saludable. Incloure productes fermentats com el iogurt, la kombutxa, el quefir, el tempeh o el kimchi, a més d’aportar nutrients i components bioactius, influeix decisivament en la composició microbiana i potencia la formació d’una microbiota sana. Per contra, una dieta rica en proteïnes animals, en sucres i greixos afavoreix la formació d’una microbiota nociva i perjudicial, que conduirà amb el temps al desenvolupament de patologies i malalties.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020