Fa més de 20 anys es llançava a el món el Pacte Mundial de Nacions Unides. Des de llavors, han estat moltes i molt variades les iniciatives que s’han posat en marxa amb l’objectiu de generar un desenvolupament més sostenible. Sense cap dubte, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, plantejats també per les Nacions Unides, representen avui dia una de les propostes més potents i que més seguiment ha generat entre les empreses, governs i entitats cíviques i solidàries. I, tot i això, no sembla que anem a ser capaços d’arribar a les metes que ens havíem fixat per 2030. Per això, el segell Fairtrade és necessari.

Sello Fairtrade

Segell Fairtrade: un ideal de justícia

Deia Kofi Annan, que en el moment de la posada en marxa de l’Pacte Mundial era Secretari General de Nacions Unides, “optem per sumar la força dels mercats a l’autoritat dels ideals universals. Optem per conciliar l’energia creativa de l’empresa privada amb les necessitats dels més desfavorits i les exigències de les generacions futures. “D’entre aquests ideals universals, l’ideal de justícia és, des del meu punt de vista, el que considero més rellevant, ja que sense ell és difícil dur a terme altres propostes o ideals universals”.

Empreses, mercats i justícia

En aquesta tasca és en el qual s’emmarca la raó de ser de Fairtrade: conciliar la proposta de les empreses i el mercat amb criteris de justícia com són un preu mínim just per als productors o unes condicions laborals dignes per als treballadors, entre altres qüestions.

En un moment com l’actual, aparentment ple de dicotomies extremes entre les quals hem de triar, Fairtrade ha aconseguit desenvolupar un model de comerç que ens dóna als consumidors el poder de sumar al nostre consum quotidià nostres ideals universals de justícia.

“Com consumim” és molt important

És cert que avui més que mai és necessari revisar el nostre model de consum i, segurament, en aquesta revisió es troba una de les palanques fonamentals per generar un desenvolupament més sostenible. Però no només hem de resoldre la qüestió sobre quant consumim, sinó també hem de tenir resposta a la pregunta sobre com consumim.

Fairtrade Ibérica

Per donar resposta a la segona de les qüestions, i en part també a la primera, es va posar en marxa fa ara 15 anys Fairtrade Ibèrica. Són molts els reptes que tenim per davant, i segurament d’una complexitat a la que mai ens havíem enfrontat, però també és cert que en aquest temps s’han aconseguit progressos que val la pena destacar.

Fairtrade, a través de les diferents associacions, és present a 25 països

Sello Fairtrade

Fairtrade a España  al mon

Serveixi com a mostra dels avenços assolits per Fairtrade unes poques dades sobre la presència que el segell té a nivell mundial i al nostre país. En l’actualitat, Fairtrade està conformat per més de 1.7 milions de productors i treballadors situats en més de 70 països; els productes certificats amb segell Fairtrade es comercialitzen a més de 150 països; al món es venen més de 35.000 productes certificats amb el segell de Comerç Just, dels quals més de 1.800 es venen a Espanya.

Les vendes a nivell mundial ascendeixen a més de 9.800 milions de € anuals, superant a Espanya els 130 milions d ‘€ anuals en l’actualitat. Finalment, Fairtrade, a través de les diferents associacions que representen a el segell a cada territori, és present a 25 països.

Optar, triar i prendre partit

Reprenent les paraules que fa més de dues dècades llançava Kofi Annan, és important tenir en compte que ell apel·lava a la necessitat d’optar i triar. Amb aquest missatge, el Exsecretari general ens convidava a prendre partit i triar cap a on volem dirigir la nostra voluntat i les nostres accions. Si volem un comerç i un consum més just, són moltes les qüestions que hem de canviar, però el que és ben segur és que dependrà de la nostra voluntat i de la nostra opció que aquests canvis es produeixin.

Autor: Roberto Ballester, President Fairtrade Ibérica

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here