Dormir és essencial per a la salut dels més petits, però la majoria de les nenes i nens en les societats occidentals no dormen tot el que haurien de dormir. La manca de son pot interferir amb la producció d’hormona de creixement i amb la funció del sistema immune. El son infantil és essencial i per això li hem de donar molta importància.

Aliments que dificulten el son infantil

El son infantil

Dormir és un nutrient més per al cervell en desenvolupament: durant el període de descans nocturn es produeixen milions de connexions entre diferents parts del cervell, el que ajuda a consolidar el que s’ha après durant el dia. Multitud d’estudis han mostrat que els nens i nenes que dormen bé tenen millor atenció, memòria i salut emocional que aquells amb un son subòptim.

A molts nens petits els costa adquirir bons hàbits de son. Són diversos els factors que poden ajudar o dificultar aquest procés, com l’exercici que facin o la quantitat de llum que reben durant el dia, o les rutines de casa a les hores anteriors a anar-se’n al llit. No obstant això, un factor important que de vegades descuidem és l’alimentació. I és que alguns aliments o substàncies tenen efectes particularment nocius a l’hora d’anar a dormir.

Multitud d’estudis han mostrat que els nens i nenes que dormen bé tenen millor atenció, memòria i salut emocional

Aliments que dificulten el son

El sucre

Pot produir un pic d’excitabilitat i hiperactivitat en molts nens. Cal evitar els postres làctics ensucrats després del sopar (també els de soja o altres vegetals), els gelats, els refrescos, les galetes i magdalenes, o qualsevol altre dolç o aliment ensucrat. No és que aquests siguin “bons” en altres moments del dia, però a la nit tenen l’efecte afegit de dificultar el son. A més poden produir una baixada de sucre en sang de rebot unes hores després, el que despertarà a alguns nens que estaven aconseguint quedar-se adormits.

La cafeïna

És un excitant que es troba en el te, en alguns refrescs i en el cacau o xocolata, a més de en el cafè. S’ha d’evitar en les 6-8 hores anteriors a l’hora de dormir. Les begudes calentes amb cacau o una unça de xocolata negra abans de dormir, saludables si es prenen ocasionalment, poden no ser la millor idea per a aquelles nenes i nens amb el son sensible.

Els sopars abundants i rics en greix

Els sopars abundants, tardans i rics en greix dificulten la digestió, i de vegades fins i tot produeixen acidesa a l’estómac i reflux. Cal acostumar-se a sopar més aviat. Fins als 5-6 anys alguns nens poden necessitar un refrigeri just abans de dormir, però aquest ha de ser lleuger.

L’excés de líquids

En les hores prèvies a anar a dormir pot fer despertar a un nen a mitja nit per orinar, el que interromp el procés natural de descans.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020