Tots sabem que la ingesta d’un aliment que no està en òptimes condicions pot ser un problema per a la salut, provocant-nos des d’algun lleu trastorn digestiu a problemes greus de salut i fins i tot la mort. Els causants solen ser microorganismes patògens, bacteris, virus, llevats, etc., que poden afectar seriosament a qualsevol persona i especialment a la gent gran, immunodeprimides, embarassades i nens. La seguretat alimentària ha d’estar garantida tant en la indústria com també a casa. Quines són les principals normes d’higiene i com podem aplicar-les a casa?

 Les quatre claus d'higiene i seguretat alimentària

Què és la seguretat alimentària?

Quan parlem de prevenir les malalties produïdes pels aliments (toxiinfeccions alimentàries) és quan apareixen els termes de Seguretat i Higiene alimentària. Una mala manipulació o conservació dels aliments pot portar a la seva contaminació i per tant provocar malalties. En la indústria alimentària es coneixen i es controlen els patògens principals transmesos pels aliments seguint unes normes d’higiene durant tots els processos, des de la manipulació de matèries primeres, l’emmagatzematge, la preparació i la conservació fins al transport dels aliments produïts.

La seguretat alimentària ha d’estar garantida tant en la indústria com també a casa

Seguretat alimentària a casa

Tot i que la normativa d’higiene i seguretat alimentària és complexa, és relativament senzill tenir en compte alguns consells bàsics que són aplicables a quatre accions que s’han de dur a terme en qualsevol manipulació ja sigui industrial o domèstica. Estem parlant de netejar, seprar, coure i referedar. 

Netejar

 • Rentar-se les mans tantes vegades com sigui necessari, abans de començar a preparar aliments, després de manipular aliments crus, després de manipular diners o escombraries, després d’anar al lavabo, esternudar, tossir, etc.
 • Netejar el més aviat millor superfícies i estris, especialment després de manipular aliments crus.
 • Rentar bé les fruites i hortalisses, sobretot si seran consumides sense cuinar.

Separar

 • Separar sempre els aliments crus dels cuinats i no utilitzar mai els mateixos estris per a la seva preparació.
 • A la nevera conservar aliments crus i cuinats en recipients separats i ben tapats per evitar contaminació entre ells.
 • Mai ficar a la nevera aliments cuinats que estiguin calents doncs augmentarem la temperatura interior posant en perill la resta dels aliments que hi tenim emmagatzemats.

Coure

 • Coure adequadament els aliments, sobretot carns, pollastre, ous i peix. L’aliment ha d’arribar als 75º C al centre de la peça per la qual cosa cal evitar carns poc fetes, truites poc quallades, etc.
 • Reescalfar bé el menjar. Si s’utilitzen sobres de dies anteriors, s’ha d’escalfar assegurant que tot l’aliment o el plat arriba a la temperatura adequada, per assegurar l’eliminació dels microorganismes i les seves toxines.
 • Si es reescalfa en microones fer-ho en diverses vegades, traient el plat, remenant el seu contingut i tornant-lo a posar per assegurar una bona temperatura a tot el contingut.
 • Si és possible, no reescalfar més d’una vegada, alguns microorganismes poden generar espores que es poden reactivar.

Refredar

 • Refredar els aliments cuinats abans de ficar-los a la nevera. És important fer-ho sempre amb els productes tapats i com més ràpid millor. En la indústria s’utilitzen abatedors per refredar ràpid i a casa podem posar el recipient parcialment submergit en aigua freda.
 • Refrigerar el més aviat possible els aliments cuinats i mai mantenir-los durant més de dues hores a temperatura ambient.
 • Congelar sempre aliments el més frescos possible. Si veiem que no els anem a consumir és millor congelar immediatament que no deixar que s’apropin a la seva data de caducitat.
 • Descongelar els aliments a la nevera o bé cuinar-directament sobre el foc, forn o microones, però mai deixar-los a temperatura ambient perquè es descongelin abans.

higiene i seguretat alimentària

Si és possible, no reescalfar més d’una vegada, alguns microorganismes poden generar espores que es poden reactivar

Tot el relatiu a aquestes quatre claus és senzill i hem de aplicar-lo a les nostres cases.

Seguetat alimentària en la indústria

En la indústria és una mica més complex, ja que els establiments han d’aplicar un sistema d’autocontrol basat en el que s’anomena APPCC, o Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control, per identificar i controlar tots aquells perills o possibles perills durant el processat de l’aliment . A més, això ha d’anar acompanyat dels anomenats Prerequisits (PPR) del sistema que preparen el lloc de treball perquè estigui en les òptimes condicions per a la manipulació dels aliments.

L’APPCC (control del procés) no funcionarà si no es tenen ben establerts els prerequisits del sistema (control de les instal·lacions). Els plans de prerequisits suposen un control d’aspectes com l’aigua utilitzada, la neteja i desinfecció, el control de plagues, la formació de personal, el control dels proveïdors, la traçabilitat, el control de temperatures, el manteniment d’instal·lacions i equips, el control d’al·lèrgens i de subproductes. Tot això ha d’estar sempre actualitzat i documentat o registrat, com a comprovant del seu compliment.

És molt important que l’APPCC i els prerequisits sempre siguin específics per a cada establiment d’acord amb les seves activitats, instal·lacions i processos particulars. Per tant, cada empresa els ha d’establir com consideri per garantir la seguretat dels aliments que comercialitza.

 • Nota: aquest article està dirigit al consumidor i és merament informatiu i no exhaustiu degut a la seva extensió limitada.

Autores: Núria Arranz, enginyera tècnica industrial, Tecnòloga d’aliments | Laura I. Arranz, Farmacèutica – Nutricionista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020