Els detergents per a rentar la roba estan entre els articles més contaminants que fem servir diàriament. La bona notícia és que hi ha alternatives ecològiques que ens permetran mantenir la nostra roba neta sense usar substàncies tòxiques per a poder realitzar un rentat sostenible de la roba.

rentat sostenible i sa de la roba

Rentat convencional

Els detergents convencionals van arribar a les nostres llars a mitjan el segle XX. De colors i olors atractius, deixen la roba sense taques i perfumada. Darrere d’aquests productes hi ha un conjunt de substàncies químiques –en gran part derivats del petroli- i fórmules complexes amb un impacte negatiu per al medi ambient i per a la nostra salut.

En el llistat d’ingredients trobem tensioactius o surfactants -ingredient principal que fa l’acció netejadora-, fosfats, carbonats, perborats, enzims, colorants i escumants. Molts d’aquests ingredients tenen una composició química agressiva i són difícilment degradables per la natura.

Components agressius

Així, per exemple, els surfactants sintètics tenen una vida mitja molt llarga i alteren el funcionament de les membranes cel·lulars dels éssers vius. A més, es queden en el fang de les depuradores, fang que després s’utilitza com a adob per a l’agricultura i la jardineria. I els fosfats causen eutrofització, és a dir, l’acumulació d’un excés de nutrients en l’ecosistema aquàtic que facilita la multiplicació d’algues i altres microorganismes que esgoten l’oxigen i impedeixen l’entrada de la llum, acabant d’aquesta manera amb altres formes de vida. Molts fabricants van deixar d’utilitzar-los de manera voluntària i el 2012 la Comissió Europea va limitar-ne la quantitat permesa. A més, les substàncies químiques presents en els detergents afecten la nostra salut: en alguns casos, poden causar al·lèrgies i irritació, i en altres, actuen com a disruptors endocrins. També es relacionen amb la diabetis, la infertilitat i alguns càncers.

Què podem fer per evitar aquests productes?

La solució no passa per tornar a rentar la roba a mà amb sabons artesanals naturals com feien les nostres àvies o mares. La rentadora és, sens dubte, un dels millors invents i la podem seguir utilitzant, però intentant contaminar el menys possible. I per això podem optar pels detergents ecològics, que utilitzen matèries primeres d’origen vegetal, que contribueixen a mantenir net el medi ambient i no afecten a la nostra salut.

Rentat sostenible

L’oferta de detergents ecològics s’ha multiplicat en els últims anys i són igual d’efectius que els convencionals. No són totalment inofensius per al medi ambient, però tenen una elevada i ràpida biodegradabilitat.

Els detergents ecològics utilitzen matèries primeres d’origen vegetal, que contribueixen a mantenir net el medi ambient i no afecten a la nostra salut

Per estar segurs de comprar detergents ‘verds’ podem comprar productes certificats. Existeixen les certificadores privades Ecocert i ICEA. El segell Ecocert, amb més de 30 anys d’experiència a França i en més de 130 països, ofereix dues versions: Ecodétergents, que garanteix l’ús d’un màxim de 5% d’ingredients sintètics d’entre una llista restrictiva, i Ecodétergents a base de ingredients ecològics, que certifica l’ús d’un mínim del 95% dels ingredients d’origen natural i el 10% d’origen ecològic. Per la seva banda, ICEA, un organisme certificador italià que es troba entre els més importants d’Europa, avala amb Eco Detergenza i Eco Bio Detergenza que els detergents estan elaborats amb al menys un 95% d’ingredients d’origen natural i amb mínim un 20% d’ingredients de l’agricultura ecològica certificada. Hi ha un tercer segell, l’Ecolabel, l’etiqueta ecològica de la Unió Europea. Per rentar la nostra roba sense perjudicar la nostra salut ni embrutar el planeta.

Autora: Cristina Fernández, Periodista & Blogger

ESPAI PATROCINAT PER
Escull bé, escull productes de neteja Biobel

Logo Biobel

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020