Contemplar la salut de forma integral és observar-nos en totes les nostres facetes com a éssers humans (com una unitat física, fisiològica, emocional i espiritual) i atendre també al nostre entorn (familiar i sociocultural) i la nostra forma de vida i medi ambient. Enfortir el sistema immune és molt important i es pot fer a través de la respiració i del treball amb l’energia vital.

Respiració i treball amb energia vital per a enfortit el sistema immune

Enfortir el sistema immune

Hem vist que, per enfortir el nostre sistema immune, és convenient:

  • detoxificar el nostre cos practicant algun dejuni o semidejuni.
  • Alimentar-nos adequadament consumint aliments ecològics amb abundància de fruites, llegums i vegetals de temporada, llavors, greixos saludables, i fermentats.
  • Fer exercici regularment.
  • Tenir cura del nostre descans dormint les hores necessàries i seguint els ritmes biològics.
  • Suplementar-nos amb vitamina C, D3, K, E, fongs, equinàcia, pròpolis, zinc, AAGG omega 3 i 6 …
  • Estar en contacte amb la natura mitjançant passejades pel bosc, el mar, la muntanya, el sol, l’aire …
  • Fomentar les relacions socials positives.

Respiració i treball amb l’energia vital

Però hi ha dos aspectes fonamentals i de gran poder preventiu, als quals s’atén menys a Occident i als quals erròniament se’ls confereix un valor secundari però que tenen molta importància en les medicines d’Orient. I són la respiració conscient (que gràcies a la popularització del ioga s’ha tingut més en compte) i el treball amb l’energia vital (el txi, el ki, el prana, el pneuma en altres cultures) que està en tot el que conforma l’univers.

Tai Chi, Chi Kung, reiki i Jin Shin Jyutsu

El Tai Chi, el Chi Kung, el reiki o el menys conegut Jin Shin Jyutsu ens ajuden a desbloquejar i harmonitzar la circulació d’aquesta energia vital que discorre pel nostre cos.

En el cas de Jin Shin Jyutsu (art ancestral que ve de Japó), podem, a més de rebre sessions, practicar autoajuda i, només subjectant els dits de les mans, podem harmonitzar actituds com la preocupació, la por, la ira, la tristesa i l’esforç (que es reconeixen en el camp de la psiconeuroimmunologia com a causes que afecten el sistema immune) i que bloquegen la nostra energia vital.

ens ajuden a desbloquejar i harmonitzar la circulació d’aquesta energia vital que discorre pel nostre cos.

Un exercici molt senzill que pot ajudar-nos a calmar l’ansietat, la por o l’estrès és subjectar cadascun dels dits d’una mà, envoltant-los amb els dits de l’altra mà. Respirant, relaxant les espatlles i fent atenció al que sentim en el contacte dels dits, en pocs  minuts començarem a notar una pulsació rítmica, que ens està indicant el pas de l’energia vital i com anem sentint-nos millor.

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020