Avui, Mercabarna ha posat en marxa Biomarket, el primer mercat majorista d’aliments ecològics d’Espanya i també el primer d’Europa pel que fa a concentració d’empreses hortofructícoles. Aquest mercat, que ha suposat una inversió de 5 milions d’euros, ha nascut per donar resposta a la creixent demanda de consum a Catalunya d’alimentació ecològica.

Biomarket Mercabarna

Mercabarna calcula que la penetració en el mercat de Biomarket arribarà previsiblement el 50% (78.100 tones / any) a partir de 2031.

El Biomarket neix amb 5 objectius clau:

  • Apropar aquests productes a les persones de Catalunya que volen consumir aliments ecològics a través dels seus centres de compra habituals, el comerç minorista i la restauració (HORECA).
  • Donar resposta a la creixent aposta actual de el sector majorista i de l’agricultura de proximitat per aquest tipus d’aliments, construint un mercat que a l’concentrar l’oferta BIO els donarà una major visibilitat.
  • Agrupar les empreses majoristes que comercialitzen productes ecològics en un mateix recinte per promoure la competència entre elles i, per tant, la varietat d’oferta i la millor relació qualitat-preu per als ciutadans.
  • Facilitar als petits i mitjans productors locals ecològics la comercialització dels seus productes en bones condicions, per a la seva viabilitat econòmica.
  • Oferir unes instal·lacions específiques per a aliments ecològics i agrupar l’oferta d’aquests productes en un recinte que facilitarà els controls higiènic-sanitaris, els d’etiquetatge de certificació de producte ecològic i els de traçabilitat.

Les empreses del Biomarket

El nou mercat té una superfície total de 8.900 m2, que inclou l’àrea de càrrega i descàrrega; 5.180 m2 de superfície edificada i 2.568 m2 de superfície comercial.

fruta ecologica

El Biomarket té 21 punts de venda: 16 per a empreses majoristes, 2 per a Cooperatives agrícoles i 3 per a empreses majoristes de multi-producte. També disposa d’una zona per a 9 productors de proximitat.

  • Empreses majoristes de fruites i hortalisses: Aresca Fruit (3 punts de venda), Badosa Fruits, Bio Extraterrestre, Frutas y Verduras Antonio (3 punts de venda), Hermanos Fernández López (3 punts de venda), Prats Fruits, Torres Hnos i Susc., Ronda Fruits Bio.
  • Empreses majoristes de multi-producte: Green Growing Organic i Sinerggia Macanuda.
  • Cooperatives agràries: Hortec

Petits productors de proximitat

El Biomarket disposa d’un espai de 131m2 destinat a la venda directa dels petits agricultors de proximitat. Aquests poden ocupar cada dia l’espai que necessitin, en funció de la collita que tinguin en cada època i moment de l’any.

Està previst que a finals del primer trimestre del 2021, el Biomarket inclogui també un altre espai (de gairebé 190m2) destinat a la venda de producte de proximitat (principalment fruites i hortalisses, però també multi-producte), que estarà obert a tots els agricultors de Catalunya.

La comercialització

Mercabarna té una previsió de captació inicial de negoci de el nou mercat majorista ecològic del 20% (23.662 tones/any) del total de fruita i hortalissa ecològica comercialitzada a Catalunya.

La penetració en el mercat arribarà previsiblement el 50% (78.100 tones / any) a partir de 2031

Horaris i productes que es venen

El Biomarket té el mateix horari de venda que el Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, de dilluns a divendres, de 9 a 17h. En el nou mercat es ven sobretot fruites i hortalisses, però també hi ha empreses que comercialitzen multi producte ecològic: llegums, cereals, fruita seca, pasta, arròs, ous, làctics i derivats, conserves, oli, vinagre, begudes (sucs, vins, caves, orxata…), etc.

La certificadora oficial d’ecològics al Biomarket

El CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica), la funció del qual és auditar i certificar les empreses que comercialitzen productes agroalimentaris ecològics a Catalunya, disposarà d’un espai, oferint així la seva garantia de qualitat.

Construcció sostenible i eficiència energètica

L’edifici s’ha dissenyat per reduir a el màxim el consum energètic, utilitzant fonts d’energies renovables i elements passius de climatització: Plaques fotovoltaiques; materials ecoeficients, no perjudicials per a la capa d’ozó; ventilació i llum natural per minimitzar el consum energètic; estructura de suport de la coberta de fusta procedent de boscos gestionats de manera sostenible; il·luminació artificial de baix consum i sistemes de refrigeració de càmeres eficients.

Barcelona, ​​capital mundial de l’Alimentació Sostenible

El Biomarket és un dels principals projectes de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021 perquè aposta per una alimentació més saludable i respectuosa amb el medi ambient i, a el mateix temps, és un revulsiu per a l’agricultura i el comerç de proximitat.

Per a més informació sobre Biomarket feu click aquí.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020