La cúrcuma (Cúrcuma longa) és una espècie que s’usa generosament a Àsia i cada vegada més per la resta de món. És una planta herbàcia nativa de el sud-oest de l’Índia que pertany a la família del gingebre, les zingiberàcies. La seva arrel té un característic color taronja o groc intens que li dona al curri seu color, del què és ingredient principal. A més de l’ús culinari, la cúrcuma ha tingut, i té, un ús en la medicina tradicional xinesa i la ayurvèdica degut als seus beneficis per a la salut, gràcies també a la curcumina.

Curcumina: arma poderosa enfront de les malalties

Curcumina

És rica en polifenols, els ingredients actius més importants de la cúrcuma. Són els anomenats curcuminoides, compostos químics que inclouen la curcumina, demetoxicurcumina i bisdemetoxicurcumina. La curcumina és, dels tres, l’ingredient més actiu i beneficiós per a la salut. El contingut de curcumina a la cúrcuma no és alt, aproximadament el 3% del pes de la cúrcuma en pols. De la mateixa manera, conté altres importants olis volàtils com ara la turmerona, la atlantona i el zingiberè.

Com es pot prendre?

La curcumina és el fenol responsable del color groc intens de la cúrcuma. Per ser insoluble en aigua la seva biodisponibilitat es redueix. S’absorbeix malament durant la digestió, el que obliga a consumir-la correctament per aconseguir l’òptima assimilació intestinal. Tenim dues opcions. La primera és prendre-la juntament amb piperina, alcaloide del pebre negre, que permet una efectiva absorció. La segona manera és prendre-la amb un greix. Al ser liposoluble, els aliments rics en greixos i olis vegetals garanteixen l’absorció per part de l’intestí.

La curcumina és un potent antioxidant amb capacitat antiinflamatòria i activitat antitumoral

Propietats de la curcumina

La curcumina és una arma poderosa enfront de les malalties. És un potent antioxidant amb capacitat antiinflamatòria i activitat antitumoral. Redueix els nivells de sucre en sang en la diabetis tipus 2, disminueix el colesterol i l’artrosi. Redueix el risc de patir osteoporosi, ja que protegeix la massa òssia. Actua positivament davant la malaltia d’Alzheimer, eliminant els factors que la desenvolupen.

La curcumina neutralitza i elimina els radicals lliures d’oxigen que produeixen inflamació en les cèl·lules del cos. El dany causat per ells és un factor clau en el desenvolupament de les malalties cardiovasculars. La capacitat antiinflamatòria de la curcumina és efectiva en la millora de malalties com l’artritis reumatoide i la malaltia inflamatòria intestinal. Presenta activitat anticancerígena i antitumoral, impedint la formació, el creixement i el desenvolupament del càncer i els tumors

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2021