Les plantes medicinals es poden consumir de moltes maneres. Quan necessitem aprofitar tot el potencial i principi actiu pur per obtenir resultats ràpids, les tintures mare i els olis essencials purs són una bona opció.

Tintures i olis essencials: aprofitar el potencial de les plantes

Plantes medicinals

Si anem a l’herbolari trobarem varietat de preus i formats: comprimits, càpsules, tintures, xarops, gotes, extractes secs… Per això, quan volem consumir una planta amb finalitats terapèutiques hem de tenir en compte, d’entrada, aspectes com la concentració i forma d’ extracció del principi actiu, la galènica o la biodisponibilitat.

Quant al principi actiu

Les propietats beneficioses d’una planta no es deuen només a un principi actiu concret sinó a la combinació i acció sinèrgica de diversos components. Per aquesta raó, és important preservar aquesta complexitat de principis actius i guardar la màxima semblança amb la planta en estat natural. Així, la forma de cultiu, recol·lecció, extracció i emmagatzematge, són també de gran importància, com també que s’utilitzin plantes medicinals biològiques, lliures de pesticides, plaguicides i altres contaminants.

La biodisponibilitat

Aquest concepte fa referència al temps i la fracció amb la qual el principi actiu aconsegueix la circulació sanguínia i el teixit sobre el qual actua en les quantitats adequades, així com a la quantitat que l’organisme pot absorbir i assimilar.

La galènica

I en aquest sentit, la galènica, és a dir, la forma en què es prepara i administra el principi actiu, que actuarà de manera diferent si s’administra en comprimit, via sublingual, via tòpica… A vegades, és millor que un principi actiu tingui un efecte el més ràpid possible, mentre que, en altres, el millor és que l’efecte sigui lent, però més continuat.

Quan necessitem aprofitar tot el potencial les tintures mare i els olis essencials purs són una bona opció

Tintures i olis essencials

Quan necessitem aprofitar tot el potencial i principi actiu pur per obtenir resultats ràpids, les tintures mare i els olis essencials purs són una bona opció.

Tintura

La tintura d’una planta s’obté després de deixar macerar diversos dies la droga vegetal (la part que conté major quantitat de principis actius) en alcohol i aigua. En tintures d’alta qualitat s’utilitza la planta fresca, no dessecada.

Després la maceració es cola i s’obté la tintura amb tot el principi actiu en estat pur i alta concentració. Es necessita molta quantitat de planta fresca per obtenir uns mil·lilitres de tintura per la qual cosa l’efectivitat d’una tintura és molt més elevada que, per exemple, una infusió.

Olis essencials

Els olis essencials purs són productes volàtils i aromàtics que s’extreuen dels vegetals per destil·lació o expressió normalment. Són l’essència pura de la planta, i per la seva alta concentració es recomana ingerir-los amb la supervisió d’un professional.

Herbalgem

Herbalgem, laboratori de gemmoteràpia concentrada BIO, treballa amb un sistema de producció sense congelació de les gemmes, que preserva tots els minerals, aminoàcids i àcids nucleics de les plantes. Per a això, es recol·lecta diàriament i s’estabilitza in situ. Així s’extreuen diferents principis actius que atorguen gran efectivitat a la gemmoteràpia.

Els xarops HerbalGem, elaborats de forma tradicional amb mel i sucre de canya, uneixen l’eficàcia de la gemmoteràpia, la fitoteràpia i l’aromateràpia.

El Xarop dels cantants, a base de xarop de saüc i erísim (l’anomenada flor dels cantors), està indicat per a cordes vocals cansades, afonia i és especialment recomanable per a aquells professionals que utilitzen la veu: cantants, docents, formadors, etc….

Elaborat segons una recepta que ja utilitzaven en el cor de la Capella Sixtina de Roma al segle XVIII, el Xarop dels cantants, gràcies als seus compostos sofrats, actua sobre les cordes vocals, redueix la inflamació i suavitza la gola per restablir la veu.

ESPAI PATROCINAT PER
Herbalgem
Herbalgem

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2021