La gent no seguiria fent servir l’homeopatia durant segles si realment no funcionés. Com passa amb qualsevol altra teràpia, no podem pretendre fer-la servir per a tot. No hi ha cap teràpia o tècnica que pugui curar o tractar tot tipus de problemes relacionats amb la salut. Com sempre, els extrems no són bons, ni podem tractar-la com a panacea, ni com un simple placebo.

Homeopatia, sí o no?

El debat sobre l’homeopatia

Si mai et prendries un medicament per a la hipertensió amb la finalitat de guarir un esquinç de turmell, per què hi ha gent que pretén atribuir funcions a l’homeopatia que no té?

Abans de prosseguir, hem de recordar que l’homeopatia es regula segons la Directiva Europea 2001/83 / CE de Parlament Europeu i del Consell, de 6 de novembre de 2001, on s’estableixen una sèrie de disposicions específiques per als medicaments homeopàtics.

Tal com hem assenyalat a l’Observatori de Homeopatia de la Fundació de Teràpies Naturals: “Actualment es poden veure 5.734 publicacions d’homeopatia indexades a Pubmed, de les quals 293 corresponen a assaigs clínics, el que fa de l’homeopatia una de les teràpies complementàries més i millor investigades”.

Cada vegada hi ha més i millors investigacions que posicionen l’homeopatia com un tractament vàlid i complementari a la medicina convencional i, en alguns casos, com un tractament individual amb un efecte superior al medicament convencional.

Respondre amb un SÍ o un NO a l’homeopatia és reduir a la mínima expressió la utilitat d’aquesta gran eina terapèutica

Què diuen els estudis?

Infeccions d’oïda en nens

Un assaig controlat aleatoritzat a l’Índia amb 81 nens va trobar que el tractament homeopàtic individualitzat era tan eficaç com el tractament convencional.

Per a la depressió de moderada a greu en dones menopàusiques

L’homeopatia va produir una millora clínica en els símptomes de depressió major que la fluoxetina i també va millorar els símptomes de la menopausa de les pacients, mentre que la fluoxetina no ho va fer.

Infeccions en el tracte respiratori superior

L’estudi va avaluar a 1.577 pacients que van rebre tractament homeopàtic o convencional en un total de 57 consultes d’atenció primària en vuit països (Àustria, Alemanya, Països Baixos, Rússia, Espanya, Ucraïna, Regne Unit i EE. UU.) L’homeopatia va donar un resultat igual d’eficient que el tractament convencional.

Els científics haurien de tenir la humilitat de reconèixer que no poden explicar al 100% el veritable funcionament de l’homeopatia

Per tant, respondre amb un SÍ o un NO a l’homeopatia és reduir a la mínima expressió la utilitat d’aquesta gran eina terapèutica. En un món tecnològic com el que ens movem, on el llenguatge informàtic es basa en senzills 1 i 0, hauríem de tractar a l’homeopatia a hores d’ara com un 2, és a dir, l’homeopatia té un altre llenguatge terapèutic i altres maneres de treballar diferents als mètodes de la medicina convencional. Tot i que en aquests moments la ciència, en la seva major part, no entengui l’homeopatia, no hem de deixar-la enrere. Els científics haurien de tenir la humilitat de reconèixer que no poden explicar al 100% el veritable funcionament de l’homeopatia. Com va dir el Dr. Fernando Simón, del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, en una de les seves intervencions: “L’absència d’evidència d’un efecte no implica absència d’efecte”, és a dir, hi ha certes coses que no s’han pogut demostrar, però el no haver demostrat alguna cosa no vol dir que no existeixi. Per això mateix penso que l’homeopatia, encara que no hagi demostrat tot el seu potencial, cal tenir-la en consideració si volem millorar la nostra qualitat de vida.

Autor: Roberto San Antonio-Abad. President i responsable de Formació, de l’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT)

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here