Fa unes poques setmanes celebrem, un any més, el Dia Internacional de la Dona. El ‘8M’ s’ha convertit en una data assenyalada en el calendari per a reivindicar i visibilitzar el paper de la dona en la societat, una reivindicació per a la qual hem de treballar no obstant això tots els dies de l’any, cadascú des del seu entorn més pròxim, per a acabar amb la bretxa de gènere.

Comerç Just també és combatre la bretxa de gènere
Fairtrade Ibérica

La bretxa de gènere en el Comerç Just

Fairtrade és el segell líder a nivell mundial que certifica productes de Comerç Just, treballant per a la sostenibilitat de les persones i el planeta, representant les veus de més de 1,7 milions de productors i treballadors a tot el món. Ens fa estar molt orgullosos veure com cada dia augmenta el nombre de dones que conreen els aliments i matèries primeres que busquen construir un món més sostenible (al voltant del 60-80%), però encara queda una assignatura pendent: en la seva majoria no són propietàries de la terra i obtenen pocs beneficis d’ella, generant-se una important bretxa de gènere i una desigualtat considerable.

El rol de la dona en la cadena productiva del Comerç Just no pot limitar-se a la mà d’obra, sinó que la presència femenina ha de ser protagonista en els diversos processos de presa de decisions, el lideratge d’equips, tenir més apoderament… i per a això és necessari que puguin tenir accés a recursos com: la terra, els inputs, la informació, el crèdit i la capacitació. El desafiament, per tant, és assegurar-se que les dones estiguin totalment representades i les seves veus siguin escoltades.

El paper de les dones

Com a segell líder mundial de Comerç Just, a Fairtrade ens agrada generar lideratge per a combatre aquesta desigualtat, un dels principals Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 promulgat per Nacions Unides.

Fairtrade Ibérica

La nostra filosofia es basa a anar un pas més enllà dels Estàndards, amb accions encaminades a augmentar el paper de les dones en les diferents organitzacions de productors de Comerç Just Fairtrade i assegurar-nos que rebin totes els mateixos beneficis.

Escoles de lideratge per a dones

La principal acció que hem impulsat ha estat posar en marxa escoles de lideratge per a dones, amb l’objectiu clau de millorar i potenciar les seves habilitats comercials, de negociació i financeres i incentivar el seu estatus en comitès, cooperatives, comunitats, etc. Una altra mesura destacada que estem duent a terme, és que, en molts projectes, la Cosina Fairtrade beneficiï directament a les dones, millorant les seves oportunitats econòmiques, així com les empreses i projectes emergents que lideren. D’altra banda, cal destacar també, accions com realitzar anàlisis de gènere en diferents organitzacions per a posar a prova les seves polítiques d’igualtat i treballar en aquest sentit juntament amb sindicats i diverses ONG que promouen acabar amb la bretxa de gènere.

Fairtrade Ibérica

Des de Fairtrade també volem ressenyar que estem fent un gran esforç per a tractar d’eliminar qualsevol obstacle a la participació de la dona perquè la seva veu s’escolti en les cooperatives i llocs de treball. Una de les principals línies d’actuació, en aquest sentit, és proporcionar-los accés a finançament inicial o crèdit perquè puguin accedir a la compra de terres, diversificar els seus cultius i posar en marxa la creació de projectes i microempreses agrícoles, totes elles dirigides i gestionades per dones productores.

El rol de la dona en la cadena productiva del Comerç Just no pot limitar-se a la mà d’obra

Un llarg camí per recórrer

En definitiva, i malgrat que hem avançat molt en els últims anys, encara ens queda molt camí per recórrer per a aconseguir eliminar la bretxa de gènere en l’àmbit del Comerç Just i aconseguir una igualtat real. En Fairtrade hem desenvolupat un índex de gènere per a avaluar contínuament la representació de les dones en l’organització, la seva presència i participació en els òrgans de governança i les activitats que realitzem amb la finalitat de donar suport a la transversalització de gènere i la implementació de la pròpia política de gènere en l’Organització. Tot això amb l’objectiu de construir un futur més just i sostenible en el qual les dones tenen un paper rellevant i protagonista.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here