Alimentos Ecológicos Gumendi és una empresa independent que, amb gairebé 30 anys de trajectòria en el sector ecològic, dona servei en producte fresc a tota la península des de la seva seu a Sartaguda, al sud de Navarra, a pocs quilòmetres de la Rioja.

Gumendi: esencia y eficiencia en producto fresco ecológico – pilar para el crecimiento del sector
©Bio Eco Actual. Pedro Gumiel, Co Fundador (Dreta) i Oriol Urrutia (Esquerra) – Flota de més de 20 camions de Gumendi

Un bon fresc és la base d’una alimentació equilibrada. Hortalisses i fruites destaquen per les seves qualitats nutritives i, de fet, són claus de l’èxit en les botigues especialitzades. Una prova d’això és l’auge del mercat ecològic en països veïns, com França, on la compra diària i de qualitat impulsa el creixement del sector. A Espanya, aquest model comença a tenir major protagonisme de la mà de companyies com Alimentos Ecológicos Gumendi.

Els inicis de Gumendi

La seva història va començar el 1992, quan les estructures comercialitzadores en el sector ecològic encara no estaven assentades al nostre país. Llavors, la major part de la producció agrícola espanyola s’exportava a altres països europeus, de manera que dedicar-se a l’agricultura ecològica de manera professional era tot un repte. Així i tot, els agricultors Pedro Gumiel i Javier Mendia, es van embarcar en un projecte innovador i van crear un magatzem frigorífic de productes bio.

El 1992, Pedro Gumiel i Javier Mendia, es van embarcar en un projecte innovador i van crear un magatzem frigorífic de productes bio

Com tots els inicis, els primers anys de l’empresa van ser complicats. Però a base de treball, aviat Gumendi es va fer un lloc destacat en el mercat ecològic espanyol. D’aquesta manera, i per poder fer arribar els seus productes als seus clients de tot el territori nacional, van ampliar la seva oferta i van començar a comercialitzar també productes d’altres productors ecològics.

Gumendi és un dels productors i distribuïdors ecològics independents més reconeguts

Com a resultat, Gumendi ha crescut fins al que és avui, un dels productors i distribuïdors ecològics independents més reconeguts del sector a tot Espanya. Cal destacar l’essència de la qual un s’impregna al visitar les seves instal·lacions: la de l’activisme dels seus fundadors Pedro i Javier, la de la continuïtat i l’eficiència en l’actual direcció de Xabier Mendía, i la del compromís dels seus més de 80 treballadors.

Avui, Gumendi és un dels productors i distribuïdors ecològics independents més reconeguts del sector a tot Espanya

Els frescos de Gumendi comparteixen espai amb la seva gran oferta de productes elaborats, fins arribar a les més de 1.500 referències disponibles actualment al seu catàleg. I és que, de manera simultània al desenvolupament del sector, l’empresa ha viscut constants reinvencions. Des de la recuperació de varietats autòctones, com el préssec de Sartaguda, desaparegut entre els anys 80 i 90, fins a la nova categoria d’elaborats estrenada recentment: els sucs de fruites.

Los frescos de Gumendi comparten espacio con su gran oferta de productos elaborados
©Bio Eco Actual. Xabier Mendia, Gerent

Una nova fàbrica, situada a tan sols un quilòmetre de la planta central, elabora sucs 100% naturals amb fruita de temporada i procedent de cultius ecològics, sota la marca Biozumers. Una estratègia que no només ha diversificat l’oferta de Gumendi, sinó que també ha permès reforçar la seva línia de conserves vegetals, compotes i altres begudes vegetals, ja comercialitzades per la marca.

Una estructura logística innovadora

El seu èxit no seria possible sense la seva complexa i innovadora estructura logística, pròpia d’una gran distribuïdora. A la planta principal de Lodosa, de 5.000 metres quadrats, arriben cada dia les hortalisses i fruites llestes per classificar. Aquestes provenen de les quatre finques de cultiu propi, situades en hivernacles propers a la central, sumades a les de productors ecològics externs.

Allà, es classifiquen els productes i es preparen les comandes per ser distribuïts a l’endemà, sense excepcions, a més de 600 establiments especialitzats a tot Espanya. I mentre esperen ser carregades als camions de repartiment, les fruites i hortalisses s’emmagatzemen a les cambres frigorífiques situades a l’altre extrem de la nau. Col·locades a les prestatgeries de les grans neveres, de 6.350 metres cúbics de capacitat, les caixes romanen en fred per conservar totes les seves propietats intactes. Al tractar-se d’aliments frescos, el seu condicionament és fonamental.

El seu èxit no seria possible sense la seva complexa i innovadora estructura logística, pròpia d’una gran distribuïdora

De manera simultània, s’organitzen i preparen tot tipus de productes secs i elaborats -conserves, infusions, llavors, germinats i un llarg etcètera-, cada vegada més presents en les dietes dels consumidors.

Professionalitat i respecte per la terra

La combinació de professionalitat, el saber fer i el respecte per la terra i el producte han propiciat el creixement sostingut i sostenible de Gumendi al llarg de la seva trajectòria. Doncs la filosofia sostenible de l’empresa va més enllà de la producció. Resideix en la seva identitat perquè l’impacte mediambiental de tota la seva activitat sigui el mínim possible. Un exemple és l’auto abastiment de la planta frigorífica, amb plaques solars instal·lades al sostre de la nau garantint l’energia elèctrica (i renovable) suficient per a la conservació natural dels frescos i tota la instal·lació de la nau. Xabier Mendía ens explica com l’actual regulació sobre plaques solars i els canvis que aquesta regulació ha patit en els últims anys no ho ha posat fàcil, però que el compromís cap al autoconsum  i l’energia neta és imprescindible.

Compromía ecològic

Aquest compromís ecològic es reflecteix de la mateixa manera en els embalatges dels productes, cada vegada més fets de materials totalment reciclables. Els envasos totalment compostables es van introduir el 2020 a una part important del catàleg, com els llegums, els cereals i altres productes secs, i la previsió és que aquest any comencin a emprar-se materials biodegradables en els packaging. Precisament per iniciatives com aquestes, Gumendi va rebre el Premi Alimenta Navarra en la categoria de sostenibilitat l’any 2019.

Gumendi està renovant la seva imatge de marca, creixent en les seves diferents àrees de negoci i a les zones geogràfiques en què opera – pràcticament tota la península. Un creixement continu i coherent amb els valors de l’empresa, aconseguit sense perdre l’essència i independència.

Autors: Oriol Urrutia, Co Editor. Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here