El moviment vegà ha posat sobre la taula la presència d’ingredients en cosmètica d’origen animal en molts dels productes d’ús quotidià. També  en els productes d’higiene.

Ingredients d'origen animal en cosmètica
123rf Limited©Micha Klootwijk. Catxalot en punt de mira

Per què s’usen ingredients en cosmètica d’origen animal?

Des de fa molts anys hi ha campanyes de denúncia de l’assetjament a alguns animals massacrats simplement per aconseguir aquests ingredients. El cas més emblemàtic és l’ambre gris, substància molt apreciada en perfumeria que s’obté dels catxalots.

Encara que no siguem vegans, hi ha un consens entre el consumidor responsable respecte a que és innecessari i cruel matar un animal només per al seu ús cosmètic, especialment si es tracta d’una espècie amenaçada com foques, balenes o taurons.

La majoria s’han obtingut de residus de la indústria càrnia: ossos, pèls, plomes, greix, teixit connectiu o cartílags

Tradicionalment s’han utilitzat ingredients d’origen animal amb grans propietats cosmètiques com la mel, la cera d’abelles, la llet, especialment la de burra i euga, o la lanolina de la llana. Tots ells estan permesos en cosmètica certificada i es detecten fàcilment, ja sigui perquè el fabricant vol destacar-ne la seva presència o perquè apareixen en la llista d’ingredients de l’etiqueta.

Ingredients en cosmètica d’origen animal amagats

No obstant això, n’hi ha molts d’altres que no es detecten amb tanta facilitat. La majoria s’han obtingut de residus de la indústria càrnia: ossos, pèls, plomes, greix, teixit connectiu o cartílags. D’ells s’extreuen col·lagen, elastina, queratina i qualsevol ingredient que pugui derivar d’una substància greixosa. Centenars d’ingredients de la cosmètica s’obtenen de matèries grasses i aquestes poden ser tant d’origen vegetal com animal. Per desgràcia, en el llistat d’ingredients, el nom que se li assigna seguint la nomenclatura internacional INCI és idèntic sigui quina sigui la seva procedència.

Per desgràcia, en el llistat d’ingredients, el nom que se li assigna seguint la nomenclatura internacional INCI és idèntic sigui quina sigui la seva procedència

Hi ha molts exemples d’aquest tipus d’ingredients. La glicerina i tots els seus derivats; àcids grassos com l’estàric, oleic o palmític i tots el seu derivats; alguns alcohols; vitamines com el retinol o la biotina. També són d’origen animal alguns compostos usats com a agents de fricció en pastes dentals i que s’obtenen d’ossos.

Cosmètic certificat

Un cosmètic certificat econatural no admet aquest tipus d’ingredients d’origen animal. I tampoc cap de les certificacions veganes que ens garanteixin que hi ha hagut una revisió seriosa i a consciència de tots els compostos usats en la seva elaboració. Com a consumidors és la millor opció per poder estar tranquils si busquem una cosmètica lliure d’ingredients animals

Autores: Nuria Alonso, Certificación BioVidaSana y Montse Escutia, Proyecto Ecoestética

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021