El Parlament Europeu, el Consell Europeu i la Comissió Europea han rebutjat l’Esmena 171, que es presentava com una censura als productes lactis d’origen vegetal i que anava en contra de la sostenibilitat. Aquesta esmena ha estat desafiada per gairebé mig milió de consumidors a través d’una petició signada que va iniciar ProVeg International.

Esmena 171
@ProVeg International
Les principals ONG, incloses Greenpeace i WWF, així com Greta Thunberg i les principals empreses ‘plant-based’ es van unir a ProVeg en una batalla històrica per la sostenibilitat per evitar la censura dels productes lactis d’origen vegetal.

El rebuig a l’Esmena 171 és una victòria de sentit comú

La decisió reflecteix el consens científic, que ha estat recolzat públicament per l’IPCC, la FAO, l’OMS i la Comissió EAT-Lancet, les recomanacions són unànimes sobre la urgent necessitat d’avancar cap a dietes vegetals.
“Aquesta és una victòria de sentit comú. Els ciutadans, la indústria i els experts han parlat i la UE ha escoltat. Seria absurd censurar els productes d’origen vegetal al mateix temps que se’ls diu als consumidors que facin el canvi cap a una dieta basada en aliements d’origen vegetal. Imagineu censurar els cotxes elèctrics o el paper reciclat. Aplaudim a la UE per la seva clarividència sota la immensa pressió d’interessos ambientalment imprudents”, ha dit la vicepresidenta de ProVeg International, Jasmijn de Boo.

Progressives prioritats climàtiques

En un punt d’inflexió crític per a les dietes saludables i sostenibles a Europa, l’esmena 171, el projecte de llei que buscava imposar noves restriccions severes als aliments d’origen vegetal, proposat per la Comissió AGRI de Parlament Europeu, ha estat descartada. El Pacte Verd Europeu i el seu full de ruta per a l’alimentació sostenible, l’Estratègia de la granja a taula, representen les prioritats climàtiques progressistes d’Europa. No obstant això, l’AM171 contradeia directament els propis objectius de sostenibilitat d’Europa, el que convidava a les indústries de la carn i dels làctis a exercir pressió ambientalment imprudent.

Les recomanacions són unànimes sobre la urgent necessitat d’avançar cap a dietes basades en productes d’origen vegetal

“Hi ha un ampli consens entre les autoritats alimentàries, dietètiques i nutricionals, i les organitzacions internacionals que, tant per motius sanitaris com mediambientals, la dieta ha d’incloure cada vegada més productes d’origen vegetal i cada vegada menys productes d’origen animal”, segons la Confederació de Consumidors i Usuaris.

La indústria alimentària ‘plant-based’ està jugant un paper vital

“És una pena que aquesta esmena estigués fins i tot sobre la taula en primer lloc. En aquest punt, no podem recuperar el temps preciós que es va perdre tractant de trobar un compromís sobre aquesta esmena sense sentit, però podem estar molt feliços que els negociadors finalment van recobrar el sentit i van decidir deixar-ho. la indústria de productes d’origen vegetal està exercint un paper vital en els camps de la sostenibilitat ambiental, la salut humana i el benestar animal i la UE ha de donar suport al seu creixement, no aturar-lo”, ha assenyalat el Eurodiputat Francisco Guerreiro.
©NotCo

El llarg recorregut de l’Esmena 171

El Parlament Europeu, la Comissió i el Consell de Ministres van iniciar les negociacions de diàleg tripartit, que abasten temes de l’Organització Comuna de Mercats de Productes Agrícoles (OCM), el 21 d’abril. Les negociacions relacionades amb la PAC van començar al novembre de 2020, i l’AM171 es va anunciar poc després d’un compromís públic de reduir les emissions de GEH (gasos d’efecte hivernacle) en un 55% per 2030. L’Esmena no estava subjecta al procés normal d’escrutini públic a través d’una avaluació d’impacte o consulta oberta, el que va provocar un clam dels consumidors i del sector. De fet, la regulació només hauria afectat el sector de productes d’origen vegetal.
Àmpliament condemnada en el període previ a la decisió, l’esmena va ser reclamada per un grup extens i divers de parts interessades, que inclouen:
 • 456,000 consumidors a través d’una petició pública encapçalada per ProVeg, Upfield i Oatly, i recolzada per altres 96 organitzacions.
 • 21 ONG, incloses WWF i Greenpeace, en una carta.
 • Representants de la indústria làctia, inclòs el director executiu de Berglandmilch, la cooperativa làctia més gran d’Àustria, amb més de 11.000 membres, en un comunicat de premsa.
 • La Confederació de Consumidors i Usuaris.
 • Una carta signada per 34 membres del Parlament Europeu.
 • La Organització Europea de Consumidors (BEUC), que va escriure als eurodiputats per fer campanya contra l’esmena l’any passat, ja que no veien justificació per introduir aquesta legislació.
 • Un grup intersectorial de 94 d’empreses alimentàries i ONG, en una carta pública.
 • L’activista ambiental Greta Thunberg.
 • La Dra. Melanie Joy, que a través d’un vídeo va demanar a la Comissió Europea i als Estats membres que rebutgessin l’AM171 i detinguessin la censura.
Ara, la UE s’ha negat a recolzar una política anticompetitiva i ambientalment imprudent, que introduiria una sèrie de noves restriccions a les alternatives làcties d’origen vegetal (que ja és la categoria d’aliments més restringida a la UE).

“La justícia només s’aconseguirà quan els aliments d’origen vegetal rebin el mateix tracte que els aliments d’origen animal davant de la llei”

Una victòria per a la indústria alimentària de productes d’origen vegetal

“Com a membre fundador de l’Aliança Europea per a Aliments d’Origen Vegetal, abordar la legislació anticompetitiva sempre ha estat una prioritat en la nostra agenda. Durant els últims mesos, Upfield s’ha oposat obertament a l’Esmena 171 i la decisió de rebutjar-la és una victòria per la indústria d’aliments de productes d’origen vegetal i per a totes aquelles persones que van signar la petició per comprometre el seu suport “, ha dit la directora d’Afers Corporatius i Comunicacions de Upfield, la Dra. Jeanette Fielding.
“Però la batalla no està guanyada. La justícia per als consumidors i per al nostre planeta només s’aconseguirà quan els aliments d’origen vegetal rebin el mateix tracte que els aliments d’origen animal davant de la llei”.

L’AM171 hauria implicat la prohibició de:

 • Formats d’envasat familiars, com un cartró de llet d’origen vegetal o un bloc de margarina de origen vegetal.
 • Representacions visuals d’aliments d’origen vegetal que es pogués considerar que “evoquen” o “imiten” productes lactis.
 • Afirmacions científiques que comparen els aliments d’origen vegetal amb els lactis, per exemple, “la meitat de les emissions de carboni que la mantega làctia”, en totes les comunicacions, incloses les digitals i les xarxes socials.
 • Informació essencial sobre al·lèrgens com “no conté llet”.
 • Termes descriptius útils com “cremós”, “mantegós”, “utilitzar com a crema per cuinar” o “alternativa vegana a el iogurt”.

Dietes ‘plant-based’ per fer front a el canvi climàtic

“Acollim amb beneplàcit la decisió de rebutjar l’Esmena 171. És fonamental i urgent centrar-se en eliminar els obstacles legals que impedeixen el canvi cap a un sistema alimentari sostenible, no a introduir-ne de nous. La ciència demostra l’important que és fer un canvi cap a les dietes basades en productes d’origen vegetal per abordar els desafiaments de el canvi climàtic i la salut pública. Atès que només tenim nou anys per complir els objectius de l’acord de París, tots hem de centrar-nos en com podem accelerar el canvi i facilitar que els consumidors triïn opcions vegetals”, ha dit la directora d’Afers Públics i Alimentació Sostenible a Oatly, Cecilia McAleavey.

“Tots ens hem de centrar en com podem facilitar que els consumidors triïn productes d’origen vegetal”

“Europa ha parlat. La crisi climàtica és la seva màxima prioritat i no permetrà una política anticompetitiva i ambientalment imprudent, introduint una sèrie de noves restriccions a les alternatives d’origen vegetal als lactis (que ja és la categoria d’aliments més restringida). L’AM171 hauria assegut un precedent perillós, però Europa ha enviat un missatge clar a la resta de el món i ha triat el planeta per sobre de la política”, ha dit la vicepresidenta de ProVeg International, Jasmijn de Boo.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here