IFOAM – Organics International està organitzant l’Organic World Congress, la trobada global per al moviment ecològic, un esdeveniment que oferirà un espai veritablement global i divers que inspira el canvi positiu a través de l’intercanvi de coneixements, l’aprenentatge i la formulació de solucions ecològiques i sostenibles per a un millor demà per a tots. Uns 600 ponents ja han confirmat la seva participació. Parlem amb Louise Luttikholt, Directora Executiva de IFOAM – Organics International sobre el pròxim esdeveniment.

Louise Luttikholt IFOAM

Com van els preparatius per l’Organic World Congress 2021?

Ha estat una petita muntanya russa. Va ser una decisió difícil posposar l’edició prevista per a 2020 i ara veiem que hi ha una majoria de persones que no podran venir a causa de la pandèmia. No obstant això, sembla que alguns participants europeus podrien venir. Principalment, el congrés serà un esdeveniment virtual. Ara estem buscant la manera d’integrar adequadament la part online i l’offline perquè no hi hagi la sensació de dos congressos paral·lels. Tot el que es discuteixi en línia també s’ha de discutir a Rennes.

Què podem esperar del congrés?

El missatge del congrés serà positiu, un missatge de resiliència de cara a un nou futur. Crec que, en aquest any i mig de pandèmia, la consciència que la gent té dels reptes globals ha canviat. Potser estem en un punt d’inflexió en el comportament social. En algun moment, les dones també van aconseguir el dret al vot i només 5 anys després la gent va dir: “com vam poder prohibir el vot a les dones?”. Aquest és un exemple d’un punt d’inflexió social que va portar a un canvi major. Qui sap, i ho dic amb molta cautela perquè la COVID-19 ha causat molt patiment, però tal vegada també ens trobem en un punt d’inflexió social. Potser serveix per a conscienciar de la importància de tractar la naturalesa i els recursos naturals amb major respecte i salvaguardar-los, així com la salut del nostre planeta, per a les generacions futures. En aquest sentit, crec que percebrem això durant l’Organic World Congress. Moltes aportacions, fins i tot si es van preparar abans de la pandèmia, es posaran en aquest context. I també tindrem als nostres ponents plenaris que parlaran des d’aquest punt de vista.

“Potser estem en un punt d’inflexió en el comportament social”

Escoltarem molts sectors diferents de la comunitat ecològica. També hi haurà una oportunitat perquè els agricultors mostrin el seu treball i aprenguin els uns dels altres. Una vegada més, celebrarem el nostre dia d’acció global #IGrowYourFood, per a honrar als agricultors que conreen els nostres aliments. Esperem que hi hagi encara més participants que l’any passat. Volem augmentar el nostre impacte cada any quan celebrem aquest dia.

La nova junta mundial d’IFOAM – Organics International serà escollida aquest any

També hi haurà una part del Congrés dedicada a la cultura i l’educació. Entenem que tot el que fem està relacionat amb la nostra percepció i els nostres hàbits alimentaris, i com això s’incrusta en les nostres cultures i, fins i tot, en els nostres paisatges.

En definitiva, ja sigui en format digital o en persona, crec que tots ens emportarem una sensació d’esperança. Crec que això és el que volem transmetre, sense ser vagues ni visionaris, perquè aquesta esperança que tenim es basa en exemples reals que podem veure ara mateix. Exemples de com l’ecològic beneficia a les persones i al planeta. Podem construir sobretot aquest treball per a un futur millor. L’Organic World Congress serà una oportunitat excel·lent per a dur-ho a terme i estem desitjant que arribi.

S’inclouran en els debats del congrés els diferents moviments que es dediquen a altres formes de producció alimentària sostenible, com el Comerç Just?

Sí. No ens asseurem allí a parlar només amb el sector ecològic. També hem convidat al que anomenem moviments afins, que aportaran altres perspectives. Molts dels agricultors que treballen en grups de petits productors són al mateix temps ecològics i de Comerç Just, i ho fan per bones raons, perquè l’agricultura no és només el sistema de producció, sinó que també és una forma de vida i, fins i tot, és la base de les comunitats. I aquí és on s’uneixen l’ecològic i el Comerç Just. Per exemple, treballem bé junts quan es tracta de la certificació en grup, perquè tant el Comerç Just com el sector ecològic es preocupen que els agricultors tinguin un accés al mercat de manera justa.

Organic World Congress

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021