El 2020, el mercat ecològic mundial va representar 106.000 milions d’euros, l’europeu 45.000 milions d’euros i Espanya ja supera els 2.133 milons. El consum d’aliments ecològics creix a un ritme d’un 17% a Espanya, mentre que la despesa per càpita ha superat els 46,5 euros per persona a l’any.

Per a BioCultura és clar que l’alimentació ecològica ja no és un nínxol de mercat. Davant possibles derives, i a causa de l’entrada en sector de grans marques i grans distribuïdors, cal recordar que el seu desenvolupament s’ha de fer amb sentit per no degradar els seus principis fonamentals. En aquest context, es celebra BioCultura de forma presencial de nou a Barcelona. Per Ángeles Parra, directora de la fira, “BioCultura vetlla perquè, amb l’expansió de l’mercat ‘bio’, el sector no perdi la seva essència, es respecti als petits productors i es camini cap a un circuit el més pròxim possible”.

El futur del mercat ecològic

Segons un estudi realitzat per AECOC SHOPPERVIEW, el consum de productes ecològics ha traspassat el nínxol de mercat per avançar molt ràpidament cap al món mainstream, una tendència que apunta a un augment aproximat del 20% de manera continuada, ja que el 45% dels enquestats en aquest estudi ha declarat que augmentarà la seva compra el proper any. També s’extreu de l’estudi que el 57% dels ciutadans que habitualment consumeixen aliments ecològics compra al canal especialitzat, i el 29% ho fa tant en canal especialitzat com al convencional.

Els pioners bio

L’agricultura ecològica va néixer a França en la dècada de 1950. Cap als 70 va iniciar els seus primers passos de la mà de l’Associació Vida Sana a Espanya. Va ser construïda al voltant d’un model que combina noves tècniques i economia amb un projecte social més global. Els pioners d’aquells anys ja rebutjaven el productivisme agrícola i l’ús de pesticides i fertilitzants químics. El sistema agrari massiu havia perdut de vista, ja llavors, qualsevol consideració que no atengués a una visió extremadament materialista, per sobre de qualsevol vincle entre l’agricultura, l’alimentació i la salut i l’economia justa.

No podem oblidar el fonamental treball de Rachel Carson en aquest sentit

Aquells pioners ja van veure els impactes catastròfics de l’agricultura intensiva en els propis productors, que es van tornar dependents de la indústria per a la compra d’entrades, l’estructuració de la seva granja, la venda de la seva producció. Grans migracions, desertització dels cultius, enverinament de la producció, grans taxes de càncers entre els treballadors de camp, escalfament global, disrupcions hormonals, etc. Va ser en la dècada de 1960 quan ja es van esmentar i van començar a denunciar els riscos per a la salut i el medi ambient de l’agricultura intensiva i els pesticides. No podem oblidar el fonamental treball de Rachel Carson en aquest sentit. Una autèntica visionària.

Les primeres botigues ‘bio’

Les primeres botigues ecològiques van aparèixer molt abans de la creació d’etiquetes. El know-how i el significat ja hi eren, i segueixen vigents a dia d’avui. No han perdut el seu valor i la seva intenció d’un canvi fonamental en les formes de producció i consum cobra cada vegada més importància en un món com l’actual en què ja s’ha evidenciat el procés de canvi climàtic i la influència negativa de sistema productiu industrial . El sistema alimentari convencional és responsable d’entre el 21 i el 37% de les emissions globals d’efecte hivernacle. D’altra banda, moltes de les malalties habituals dels nostres temps, amb cada vegada taxes més altes d’incidència, tenen origen directe en la mala alimentació. El sistema agroalimentari convencional és un cúmul de desastres i un despropòsit d’enormes dimensions i conseqüències.

El manifest

Moltes d’aquestes botigues s’identificaven amb el que podria cridar-se un “Manifest” de botigues especialitzades ecològiques.

 • Valors que van més enllà del simple etiquetatge.
 • Defensar les especificacions i el desenvolupament d’etiquetes … El comerç “bio” especialitzat es compromet amb els requisits en les seleccions de qualitat, que exclouen les substàncies controvertides ja que sempre promouen la biodiversitat, afavoreixen els els productors locals i elaboradors nacionals, comerç just i desenvolupament de circuits curts.
 • Suport a un model de negoci a escala local. Les persones són al centre i participen en la millora de l’ecològic del demà.
 • Botigues amb el 100% de productes ecològics.
 • Garantia d’una oferta coherent i completa en tots els departaments.
 • Ecològic és la seva especialitat i el seu treball. No és només una selecció entre moltes. Els compromisos de la distribució orgànica sempre han respost a un enfocament pioner que té en compte i anticipa les expectatives socials i mediambientals. També és un procés de millora constant.  No és només part d’una resposta a una tendència de consumidor o un escàndol mediàtic.

El sistema agroalimentari convencional és un cúmul de desastres i un despropòsit d’enormes dimensions i conseqüències

 • Pioners del gènere, les botigues orgàniques promouen un consum saludable i accions per reduir el malbaratament d’aliments.
 • Practica des de fa temps la lluita contra l’embalatge excessiu. Per limitar el seu impacte en el medi ambient, les botigues especialitzades ecològiques sempre han treballat per limitar l’embalatge: han estat els primers a desenvolupar productes a granel i segueixen sent pioners en aquesta manera de consum.
 • S’afavoreixen modes de transport més ecològics.
 • Es practiquen les relacions ètiques amb els seus socis. La seva missió és promoure una distribució ètica que conservi als seus actors, com el desenvolupament de productes orgànics per al benefici dels consumidors, afavorint les xarxes locals i l’agricultura nacional.
 • Compromís per proporcionar als consumidors productes de qualitat a el temps que garanteix una remuneració justa per als productors. Desenvolupa relacions duradores amb els seus socis, dóna suport marques joves i promou etiquetes de comerç just.

ecológico

Biocultura Barcelona 2021

En aquest context, BioCultura torna al seu format presencial després d’un any i mig d’absència. La fira és, segons la seva directora, Ángeles Parra, “un revulsiu perquè el sector no es perdi amb els cants de sirena de les grans corporacions. Vam néixer de forma molt humil i oblidar els nostres orígens seria una traïció a nosaltres mateixos. Ara que ja tothom és ‘bio’, i aquells que durant tants anys ens van combatre, és hora de recordar els nostres veritables orígens. No s’ha de perdre l’oremus”.

“No hem d’oblidar que, als inicis, volíem utilitzar l’alimentació per aturar el canvi climàtic, tornar la justícia i la salut als nostres camps, conservar la biodiversitat, crear vida i bellesa als pobles, fomentar un consum just, protegir la nostra salut , tornar-li l’ànima a el comerç, etc. I així estem encara. I avui, més que mai, hem de seguir lluitant pel mateix. No n’hi ha prou amb que un aliment sigui ecològic, ha de ser molt més. No n’hi ha prou amb portar nens/es al món: cal cuidar-los, educar-los, estimar-los, guiar-los”, afegeix.

“No hem arribat aquí gràcies a aquestes corporacions, sinó tot i la seva presència”

“Ara que hem aconseguits que l’aliment ecològic surti del seu gueto, no deixarem en mans de les grans corporacions tota la feina restant perquè s’acabin apropiant d’alguna cosa que no els pertany i acabin destruint la seva veritable idiosincràsia. Perquè no hem arribat aquí gràcies a aquestes corporacions, sinó tot i la seva presència”, conclou.

Consumir ecològic en un món sa és un dret fonamental que ha de ser protegit de qualsevol tipus d’especulació. Ja sigui política o econòmica.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here