Compro productes dietètics des de fa més de quaranta anys, i productes ecològics des que van començar a oferir-se. Primer amb l’etiqueta “bio”, seguint el model francès, i després, formalment com “ecològics” (el nom eco, segons se’ns va dir, va ser decidit per integrar també productes de l’agricultura biodinàmica).

“El camp produeix la fruita; la ciutat, l’etiqueta”. (Lanza del Vasto)

“L’experiència" de comprar productes ecològics en un supermercat convencional
123rf Limited©Alberto Gonzalez Gimenez

Productes ecològics certificats

Per la meva feina vaig recolzar la posada en marxa dels avals ecològics abans de la seva creació i he pogut seguir els detalls dels canvis que s’han produït durant aquests anys. Al principi era molt senzill, perquè tot estava per fer i hi havia molt poc on triar.

Els complements dietètics, per exemple, es limitaven al germen de blat, el llevat de cervesa o de remolatxa, el pol·len i la gelea reial.

Aconseguir segons quins aliments era una aventura –buscàvem directament el productor– i els herbolaris i botigues de dietètica eren encara molt clàssics, més a prop del model alemany de les botigues Reformhaus que dels actuals supermercats Bioläden (les botigues que ofereixen producte fresc i ecològic) .

Nous aliments

L’arribada de nous aliments de gran èxit, com les llets vegetals (és un exemple), pot ser tota una invitació perquè moltíssimes persones canviïn alguns hàbits de vida. Per això, avui es diu que l’alimentació impulsa un canvi en el nostre destí. Perquè més enllà de qualsevol publicitat, els avantatges que ofereixen per a la salut els aliments cultivats sense pesticides ni química de síntesi són tan evidents que només necessiten ser més coneguts.

L’auge dels productes ecològics

Cada vegada hi ha moltes més persones que, al provar la qualitat i ser conscients dels beneficis per a l’organisme del que mengen, canvien la seva compra al que és ecològic sense que calgui insistir massa, sobretot si els preus del menjar saludable i del menjar convencional s’assemblen cada vegada més.

També els nous moviments, com el veganisme i l’activisme sobre el canvi climàtic (evitant tot tipus d’envasos), contribueixen a l’increment de simpatitzants.

Això mateix han anat observant les grans cadenes de súper i hipermercats, sobretot al fer una mirada sobre les xifres de vendes. Si a Amèrica el creador de Microsoft ha invertit en l’empresa “Beyond Foods” d’hamburgueses vegetals i l’amo d’Amazon compra “Whole Foods” (una gran cadena de botigues orgàniques), és que la cosa va de debò.

Comprar a botigues diverses

Però Espanya, el tercer país del món amb més superfície ecològica conreada i el primer d’Europa (més de 2,3 milions d’hectàrees) es mereix una presència molt més gran de productes ecològics als supermercats convencionals. Avui, si volem tenir un rebost ben equilibrat i bons productes eco, hem de visitar un mínim de sis o set establiments, algun lluny de casa. Fins i tot la compra online presenta limitacions.

“L’experiència" de comprar productes ecològics en un supermercat convencional
123rf Limited©wildstrawberry

A la península ibèrica es produeixen aliments extraordinaris, però solen viatjar per etapes fins a punts de venda llunyans, com Frankfurt o Berlín. A més, aquí, les grans cadenes i les botigues convencionals no han solucionat l’experiència de compra ecològica. Sembla com si no fos per ells, ni els hi sembli que val la pena. I acaben per col·locar uns productes com per compromís, a vegades al costat de dietètics o d’aprimadors i cremagreixos (no menys horrorosos).

El paper dels supermercats convencionals

La presència de productes ecològics en supermercats convencionals grans o petits neguiteja; en general se’ns ofereixen interpretacions que fa la indústria alimentària dels bons productes ecològics. El resultat és que ja es poden comprar hamburgueses vegetals absolutament espantoses, cosa que fa un molt mal favor als bons productes que coneixem. A vegades els posen a prop de productes més o menys alternatius –com ara la carn vegetal– que, fins i tot poden ser bons, però no són ecològics (tot i que els ofereixin al costat dels que sí que ho són).

Ya se pueden comprar hamburguesas vegetales absolutamente espantosas, lo que hace un muy mal favor a los buenos productos que conocemos

Recordem també un altre problema en la nostra cistella ecològica: les grans cadenes distribuïdores d’aliments són també responsables de les collites de fruita sense madurar en l’arbre. ¡En comptes de “fruita” s’hauria d’anomenar “fusta”!

El fals pa “amb llevat mare”

El cas dels tomàquets sense gust és ben conegut. I el del pa? Mai han existit tantes fleques, però en coneixem molt poques que elaborin pa artesà de veritat, fermentat durant el temps necessari, exclusivament amb llevat mare i sense additius.

És a dir, segons la llei actual, les fleques de benzinera i masses congelades compleixen amb una normativa nova de 2019 de Qualitat en Pa per als pans de massa mare. Però aquesta nova llei no prohibeix el llevat químic ni l’ús d’additius en la pròpia massa mare, ni estableix controls de qualitat. És una llei creada per legalitzar un frau alimentari que ja existia: poder dir que és “pa fet amb massa mare” a un pa elaborat realment amb llevat OGM* i additius.

Una ley creada para legalizar un fraude alimentario que ya existía: poder decir que es “pan hecho con masa madre” a un pan elaborado realmente con levadura OGM y aditivos

Triar

¿I les botigues? A cada barri podem trobar avui alguns comerços ecològics i amb producte ecològic fresc que lluiten per sobreviure a la competència de les grans cadenes i la venda online. Els compradors les reconeixem de seguida.

Com ho aconsegueixen? No tenen de tot, però sí una excel·lent selecció, amb criteri i tria d’entre les millors marques i productes artesans. A més a més, junt amb els aliments, també podem trobar productes per a la casa, d’higiene i cosmètica natural.

Per això podem estar contents de la imparable revolució en el menjar, però convé estar ben alerta davant de tanta cadena de botigues poc ecològiques, amb molta fusta, molt màrqueting … i fruites que no tenen gust de res. És un bon moment per donar suport a tots els avenços, però també de triar el que és ecològic de veritat.

Com n’està de bo el formatge (lacti o vegà) quan no és una mercaderia!

Autor: Jaume Rosselló, Editor especialitzat en salut i alimentació

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here