L’anèmia ferropènica és el tipus d’anèmia més freqüent en la població general, amb una prevalença del 2-4% en països industrialitzats, i afecta més a la població en edat pre-escolar, dones premenopàusiques i ancians.

Anèmia ferropènica i ferro orgànic
123rf Limited©actiongp

Què és l’anèmia ferropènica?

L’anèmia ferropènica ocorre quan la producció d’hematies disminueix com a conseqüència de l’esgotament dels dipòsits de ferro. En moltes ocasions cursa de forma asimptomàtica, de manera que es sospitarà davant d’una anèmia microcítica [valors d’hemoglobina (Hb) <13 g / dl en homes majors de 15 anys i <12 g / dl en dones i nens de 12-14 anys ].

L’anèmia ferropènica ocorre quan la producció d’hematies disminueix com a conseqüència de l’esgotament dels dipòsits de ferro

La ferritina plasmàtica és el paràmetre més fiable per determinar els dipòsits corporals de ferro. Valors <15 ng / ml són diagnòstics d’anèmia ferropènica en absència de processos inflamatoris.

Adolescents, esportistes i canvi d’hàbits

L’adolescència constitueix un altre grup de risc, especialment les nenes que han iniciat la menstruació. A més dels requeriments associats a aquest període de creixement accelerat, s’afegeix una activitat física esportiva i, amb certa freqüència, un canvi d’hàbits d’alimentació a dietes hipocalòriques de moda, generalment desequilibrades i deficitàries en ferro. La manca de ferro ocasiona un dèficit en la producció d’hemoglobina per la medul·la òssia i el resultat és una anèmia hipocròmica i microcítica. El seu estudi és un bon índex indicatiu de l’estat nutricional d’una població.

El ferro orgànic

Entre un 30% i un 50% dels pacients en tractament amb suplements orals de ferro experimenten reaccions adverses gastrointestinals (dolor abdominal, nàusees, vòmits, restrenyiment o diarrea). Aquestes reaccions es poden evitar o minimitzar a través de l’administració de ferro orgànic, que presenta una millor absorció i tolerància que les sals de ferro comunament utilitzades. El ferro orgànic s’absorbeix en el cos humà de dues a tres vegades millor que altres formes de ferro, i ha demostrat ser eficaç en la reducció de la deficiència de ferro.

El ferro orgànic s’absorbeix en el cos humà de dues a tres vegades millor que altres formes de ferro

Els principals avantatges de l’aportació de ferro en forma orgànica són els següents:

  • És completament soluble en aigua.
  • No té gust metàl·lic.
  • No taca les dents.
  • No té efectes secundaris digestius.
  • Té una elevada biodisponibilitat: de 2 a 4 vegades més gran que altres fonts de ferro convencionals.

També és important revisar i assegurar les aportacions d’àcid fòlic i vitamines B6 i B12.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2021