Estem en un mes clau pel que fa a formació es refereix Els nens comencen l’escola, els adolescents l’institut i els joves, la universitat. Els adults simpatitzants o professionals aprofiten per matricular-se en aquella formació en Teràpies Naturals que els ajudin a desenvolupar tot el seu potencial. Formacions com poden ser la Naturopatia, l’Osteopatia, la Medicina Tradicional Xinesa o l’Homeopatia.

No paguis de més per la teva formació en Teràpies Naturals
123rf Limited©cozyta

Dificultats en la formació en Teràpies Naturals

El problema que tenim en l’aprenentatge sobre Teràpies Naturals a Espanya no és un altre que la manca d’ensenyament reglat, això fa que hi hagi tota mena de cursos o escoles que s’aprofiten d’aquesta situació i no aporten tota la informació que haurien als seus alumnes.

Actualment ens trobem amb 3 problemes greus:

  1. Formacions exprés

Són aquelles formacions que en poc temps t’asseguren obtenir coneixements suficients per exercir professionalment la tècnica que has estudiat. Un exemple molt clar són els cursos d’Osteopatia. Hi ha una gran diversitat d’ofertes en el mercat, algunes d’elles consisteixen en cursos amb una durada suficient, equivalent a diversos cursos escolars, però, altres poden arribar a durar tot just 6 mesos, temps que en cap cas és suficient per a impartir un curs d’osteopatia amb el rigor que es mereix.

Per evitar aquests casos pots trucar a COFENAT i en el departament de formació t’orientaran i resoldran els teus dubtes en aquest aspecte.

  1. Formacions barrejades

Són aquelles que per aparentar que duren més, barregen tècniques que normalment s’estudien per separat. Aquests mètodes poden tenir una gran relació entre si, perquè,  al cap i a la fi, totes les formacions en teràpies naturals tenen un nexe d’unió que és l’entendre a la persona d’una manera global, però res més.

En Osteopatia no seria normal parlar de Fitoteràpia com una assignatura obligatòria, però per poder encobrir la falta d’hores que dediquen a l’osteopatia aquí és on s’introdueixen cursos com la fitoteràpia, que és més propi de la Naturopatia. Es tracta d’una estratègia que fan servir certes escoles per cobrir la manca d’hores pràctiques o teòriques que dediquen a l’Osteopatia, en aquest cas.

El problema que tenim en l’aprenentatge sobre Teràpies Naturals a Espanya no és un altre que la manca d’ensenyament reglat

  1. Formacions aparentment universitàries

Són cursos que t’ofereixen un diploma “universitari” (títol propi i privat sense validesa oficial), i t’asseguren que gràcies a aquests certificats ja no hauràs de preocupar-te per la regulació a Espanya perquè els seus estudis segueixen certes normes que asseguren als seus estudiants una acreditació de la seva professió. Has de saber que ningú pot assegurar-te que estudiar un curs acreditat per una universitat et garanteixi reconeixement professional, però el que sí puc assegurar-te és que, dins de la regulació de les Teràpies Naturals, l’estar donat d’alta és un reconeixement que té un pes específic en el teu perfil professional. Pots comprovar-ho en la regulació de Portugal, sense anar més lluny.

Estudiar una formació de teràpies naturals, com pot ser l’Osteopatia, reconeguda per una universitat, l’únic que farà és incrementar el cost d’aquesta formació. Si vols pagar per aquesta formació has de fer-ho perquè consideres que és la millor formació per al teu desenvolupament professional, però mai ho facis perquè diuen assegurar-te un reconeixement en una futura regulació.

Conclusió

Compara sempre diverses escoles de diferents localitats, la formació que ofereixin ha de ser uniforme, si estudies Naturopatia no té sentit que t’obliguin a estudiar Quiromassatge i, per descomptat, si una escola et promet que si estudies amb ells a Espanya seràs reconegut com professional en una futura regulació, simplement estan mentint.

Autor: Roberto San Antonio-Abad, President i responsable de Formació, de l’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT)

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

 

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2021