La gastronomia mediterrània es caracteritza per l’ús de l‘oli en les seves elaboracions, no només a l’hora d’amanir i presentar el plats sinó també durant la cocció i preparació dels aliments. Encara que existeixen moltes varietats d’olis, el més saludable és el d’oliva, i més concretament el verge extra.

La producción de Aceite de Oliva Virgen Extra ecológico
123rfLimited©jackf. Instal·lacions d’Oliflix

La producció d’Oli d’Oliva Verge Extra ecològic

La gastronomia mediterrània es caracteritza per l’ús de l‘oli en les seves elaboracions, no només a l’hora d’amanir i presentar el plats sinó també durant la cocció i preparació dels aliments. Encara que existeixen moltes varietats d’olis, el més saludable és el d’oliva, i més concretament el verge extra.

Quants tipus d’oli d’oliva existeixen?

A grans trets podem diferenciar quatre grans varietats segons recull la legislació de la Unió Europea (Reglament CE 1019/2002): oli d’orujo d’oliva, oli d’oliva, oli d’oliva verge i oli d’oliva verge extra, sent aquest últim el més saludable per al consum humà.

Oli d’Oliva Verge Extra (Oli OVE)

L’oli OVE és l’oli de més qualitat. Perquè pugui ser considerat com a tal ha de complir dos requisits, un relacionat amb el grau d’acidesa i un altre de caràcter organolèptic, és a dir de sabor i aroma. De fet, perquè un oli sigui considerat OVE ha de passar per un tast realitzat per experts, ja que fins a la data no hi ha cap instrument de laboratori capaç de mesurar les aromes i sabors desitjables en aquests olis de tanta qualitat.

L’acidesa de l’oli mesura la quantitat d’àcids grassos lliures presents en un oli. Com més baix sigui aquest grau, major serà la qualitat. Aquest indicador de qualitat dels olis d’oliva verges ha de ser, en el cas del OVE, un valor igual o inferior a 0,8º.

Fins a la data no hi ha cap instrument de laboratori capaç de mesurar les aromes i sabors desitjables en aquests olis de tanta qualitat

Oli d’Oliva i d’Oliva Verge

D’una banda, l’Oli d’Oliva Verge també és un producte natural, encara que pot presentar algun defecte i la seva acidesa ha de ser igual o inferior a 2º. De fet, un oli pot ser descartat de la categoria de OVE per presentar alguna imperfecció i recalar així en aquesta segona classe segons la seva qualitat.

D’altra banda, l’Oli d’Oliva té com a base olis refinats, l’acidesa és major a 3º i no tenen ni olor ni sabor. Aquests es barregen amb AOVE i, depenent de les proporcions d’aquesta barreja, serà més o menys intens.

Oli d’Orujo d’Oliva

Aquest tipus d’oli s’elabora amb el greix, residus de pinyols i pells de les olives que queden com a restes dels altres olis, per això és de qualitat inferior als anteriorment comentats.

Espanya, líder mundial en producció d’Oli d’Oliva

Espanya se situa en el primer lloc mundial en superfície i producció d’oli d’oliva, segons el MAPA (Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació), representant el 60% de la producció de la UE i el 45% de la mundial. Espanya compta amb 2,5 milions d’hectàrees de superfície dedicada a l’olivar, segons dades de la Interprofessional de l’Oli d’Oliva Espanyol.

L’Oli d’Oliva és el més consumit pels espanyols i representa gairebé el 35% del volum total, segons l’Informe del Consum Alimentari a Espanya (2020).

Aceite Oliflix
Foto cedida per Oliflix. Pau Rey (esquerra) i Antonio Rey

Oli d’Oliva Ecològic

La superfície de l’olivar ecològic ha augmentat un 6,4% a Espanya, passant de 209.288 hectàrees que es comptabilitzaven el 2019 a les 222.722 de 2020. Andalusia és la comunitat autònoma amb major superfície (88.691 hectàrees), la segueixen Castella – la Manxa ( 74.153 hectàrees), Extremadura (29.131 hectàrees) i Catalunya (8.870 hectàrees).

Perquè un oli d’oliva verge extra sigui certificat com a ecològic, ha de complir els paràmetres establerts per a l’oli OVE anteriorment esmentats, i també amb el reglament de la Unió Europea sobre producció ecològica. Això ho sap molt bé l’Antonio Rey, que des de 1988 elabora el seu propi oli d’oliva verge extra en un antic molí datat de l’any 1942 a Flix, Tarragona, sent fruit d’aquest treball el seu oli OVE Oliflix.

“El més important és que la fruita que hagi madurat a l’arbre sigui molt fresca”

Oliflix, un oli amb personalitat

“Vaig posar en marxa aquest molí antic per recuperar les arrels de la cultura i el cultiu de les oliveres i per mantenir l’origen històric de l’elaboració d’oli de qualitat, mitjançant un sistema, el de el molí de pedres de granit, que ja feien servir els romans”, explica Antonio Rey.

Oliflix és un oli amb personalitat pròpia. Som una empresa diferent i 100% transparent”, assegura l’Antonio. I és que en totes les seves ampolles d’oli fan una invitació a visitar les seves instal·lacions a qui ho desitgi. “Ens agrada dir on som, què fem i com ho fem. Després, és el consumidor, qui amb tota aquesta informació decideix si troba alguna cosa millor. Nosaltres som transparents amb la nostra feina”, continua. Després de més de 35 anys produint oli, coneix a la perfecció l’estat òptim de maduració de les olives, les diferents varietats i com elaborar un producte de qualitat.

Elaboració de l’oli OVE ecològic en un molí de granit

El procés d’elaboració d’un bon oli OVE comença amb la recollida de les olives en el seu estat òptim de maduració. S’ha de fer amb molta cura per no danyar-les ja que això podria perjudicar la qualitat final de l’oli.

Seguidament, ens explica l’Antonio, trituren les olives en el seu molí format per dos grans rodes de pedra de granit que giren a una velocitat de 18 voltes per minut. La massa resultant es reparteix de manera uniforme entre dos cofins i es premsa. De la primera pressió en fred resulta el primer suc de l’oliva.

El següent pas és la decantació mitjançant la qual se separa l’aigua vegetal i l’oli, que serà el producte final embotellat, després de passar els corresponents controls.

Olives fresques

Malgrat que cada pas del procés d’elaboració és summament delicat i important, l’Antonio Rey explica que “no hi ha unes condicions ideals per produir l’oli OVE, però el més important és que la fruita que hagi madurat a l’arbre sigui molt fresca”.

Autora: Laura Lobo, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here