Pocs de nosaltres hem llegit l’informe de 3.949 pàgines publicat el 9 d’agost del 2021 pel IPCC, el grup intergovernamental de l’ONU sobre canvi climàtic

Canvi climàtic i alimentació ecològica
123rfLimited©josiephos. Bestiar boví, principal emissor de metà

Recent informe sobre el canvi climàtic

Més de 100 científics destacats de molts països ens adverteixen que la crisi climàtica és real, els humans l’han causat, i està empitjorant.

L’informe conclou que l’agricultura animal contribueix considerablement al problema (fet que la majoria dels mitjans de comunicació han ignorat).

Aquest és el sisè informe exhaustiu que l’IPCC ha produït des de la seva creació el 1988, i tots mostren la mateixa imatge. Les activitats humanes creen gasos d’efecte hivernacle que escalfen el planeta i canvien dràsticament el seu clima. Cada informe mostra com el problema empitjora.

Els principals punts del darrer informe són:

  • La temperatura global de la superfície va ser 1,09°C superior en la dècada entre 2011-2020 que entre 1850-1900.
  • Els darrers cinc anys han estat els més calents registrats des del 1850.
  • La taxa recent d’augment del nivell del mar s’ha gairebé triplicat en comparació amb la de 1901-1971.
  • És molt probable (90%) que la influència humana sigui el principal motor de la retirada global de les glaceres des dels anys noranta i de la disminució del gel marí de l’Àrtic.
  • És pràcticament segur que els períodes de extrema calor son més freqüents i intensos des dels anys cinquanta. També, els esdeveniments freds son menys freqüents i menys greus.

Com afecta el metà al canvi climàtic

L’informe també ressalta el paper d’un altre gas d’efecte hivernacle important: el metà (CH4). Aquest gas és responsable de quasi una tercera part de l’escalfament global, perquè el seu impacte és 84 vegades més gran que el CO2 en més de 20 anys.

Una reducció forta i ràpida de les emissions de metà no només frenarien l’escalfament global, sinó que també millorarien la qualitat de l’aire. Tot i el seu impacte sobre l’escalfament global, el metà ha rebut molta menys atenció que el CO2 i no està inclòs en les promeses climàtiques de la majoria dels països.

L’agricultura animal

L’agricultura animal és un dels principals emissors d’aquest gas. Per tant, l’alimentació ecològica podria ser part de la solució, però només si elimina els fertilitzants d’origen animal (i per tant si es converteix en agricultura vegánica regenerativa). Això es perquè el fem que s’utilitza normalment en la agricultura ecològica convencional és part del problema. El informe del IPCC diu això sobre el metà:

“En els sectors de l’agricultura i els residus, la producció ramadera té la major font d’emissions (109 Tg any el 2008-2017) dominada per la fermentació entèrica al voltant del 90%. El metà es forma durant l’emmagatzematge de fem, quan es desenvolupen condicions anòxiques (Hristov et al., 2013). Les emissions procedents de la fermentació entèrica i el fem han augmentat gradualment, passant d’uns 87 Tg al 1990-1999 a 109 Tg al 2008-2017, principalment a causa de l’augment del nombre total d’animals al món”.

Una reducció forta i ràpida de les emissions de metà no només frenarien l’escalfament global, sinó que també millorarien la qualitat de l’aire

Durwood Zaelke, president de l’Institut per a la Governança i el Desenvolupament Sostenible, va dir a The Guardian: “Reduir el metà és l’oportunitat més gran per frenar l’escalfament d’aquí al 2040. El canvi climàtic és com una marató: hem de seguir la carrera. La reducció del diòxid de carboni no conduirà al refredament en els propers deu anys i, més enllà d’això, la nostra capacitat d’afrontar el canvi climàtic estarà tan severament compromesa que no podrem continuar. Retallar metà ens dóna temps”.

L’any 2015, l’acord climàtic de París va crear com a objectiu mantenir l’augment de les temperatures mundials per sota dels 1,5°C. El nou informe del IPCC conclou que, segons tots els escenaris considerats, aquest objectiu no s’aconseguirà aquest segle, a no ser que es produeixin moltes retallades de l’emissió de carboni i metà. Desafortunadament, els científics de la IPCC han confirmat que assumirem aquesta temperatura el 2040.

Cambio climático y alimentación ecológica
123rfLimited©inkdrop. Manifestació a Londres 2019

Efecte desigual al voltant de el món

Aquest escalfament tindrà un efecte diferent en diferents parts del mon, forçant als agricultors ecològics a adaptar-se als canvis. Probablement, la península ibèrica serà mes àrida i calenta, però també podrà sofrir més pluges torrencials devastadores. Els científics han dit que l’escalfament global fa que les inundacions com les que Europa occidental va patir al Juliol del 2021 siguin fins a nou vegades més propenses.

En les Illes Britàniques, per una altre banda, el clima podria tornar-se més fred, ja que actualment és relativament calent considerant la seva latitud (la mateixa que a Alaska o la Sibèria) gràcies a la corrent del Golf, que pot canviar de direcció amb al canvi climàtic.

Els canvis de temperatura també podrien causar la migració cap al nord de algunes espècies d’insectes problemàtiques per la agricultura. Podrien expandir-se a zones que abans eren massa fredes per a elles. Els agricultors ecològics que no fan servir pesticides podrien estar més afectats amb aquests canvis.

Hi ha dues coses bàsiques que la humanitat ha de fer: deixar d’emetre gasos d’efecte hivernacle (CO2, CH4, etc.) i augmentar la captura, el segrest i l’emmagatzematge de CO2 atmosfèric

Què hem de fer?

Hi ha dues coses bàsiques que la humanitat ha de fer: deixar d’emetre gasos d’efecte hivernacle (CO2, CH4, etc.) i augmentar la captura, el segrest i l’emmagatzematge de CO2 atmosfèric. Dos grans canvis sistèmics poden aconseguir això: aturar l’agricultura animal i l’extracció de combustibles fòssils, i substituir-los per l’agricultura vegànica regenerativa i fonts d’energia sostenibles (com ara eòlica, solar, i geotèrmica). Ja tenim tota aquesta tecnologia. Només necessitem la voluntat política i comercial per utilitzar-la de manera significativa.

Hi ha hagut grans avenços en el sector energètic. Per exemple, al 2020 les energies renovables van proporcionar un rècord del 43% de l’electricitat del Regne Unit. Tanmateix, en el sector agrícola, seguim estancats en pràctiques ineficients i cruels del segle XX.

Ja és hora que canviem la producció de productes alimentaris, no només per millorar la nostra salut, sinó també la del planeta.

Autor: Jordi Casamitjana, Zoòleg, investigador científic i consultor

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here