La categoria de cosmètics i bellesa ha estat una de les històries d’èxit més grans de la indústria ecològica en els darrers anys i ha crescut en xifres de dos dígits a tot Europa.

Últimas tendencias en cosmética y belleza ecológica
123rfLimited©nataljusja. Cosmètica sense envasos

El sector de la bellesa i la cosmètica ecològica a nivell mundial

A nivell mundial, el sector dels cosmètics ecològics valdrà 22.000 milions de dòlars el 2024, creixent entre un 8-10% anual. La cura de la pell i la cura del cabell són els dos segments més valuosos, que representen més de la meitat del mercat.

Una combinació de factors està impulsant aquest creixement: augment de la demanda dels consumidors de llistes curtes d’ingredients i de sòlides credencials ecològiques; expectativa que els productes de bellesa estiguin ‘lliures de crueltat’; i més atenció a allò que ens posem al nostre cos, per citar-ne alguns.

Les definicions són importants

Abans d’explorar algunes de les tendències que configuraran el futur dels cosmètics ecològics, val la pena recordar-nos algunes definicions.

Els cosmètics queden fora de l’abast del Reglament ecològic de la UE, de manera que no hi ha cap protecció legal del terme ‘ecològic’ quan s’aplica a la majoria de productes de bellesa (és una imatge similar als EUA). Això ha creat un terreny de joc clarament desnivellat. Per exemple, vol dir que els cosmètics que contenen només l’1% d’ingredients ecològics es poden etiquetar com a ‘ecològics’ amb impunitat.

A nivell mundial, el sector dels cosmètics ecològics valdrà 22.000 milions de dòlars el 2024, creixent entre un 8-10% anual

A més, els cosmètics ecològics sovint es relacionen amb el sector de la bellesa natural. D’una banda, això és a la vegada precís i comprensible, ja que els productes de bellesa ecològica són possiblement l’expressió més pura de ‘natural’. D’altra banda, pot ser problemàtic, ja que la indústria de la bellesa natural està plena d’afirmacions enganyoses. Frases com ara “d’inspiració natural” o “contenen essències d’herbes” adornen sovint productes elaborats amb ingredients petroquímics i fragàncies sintètiques.

Establir els estàndards

Afortunadament, hi ha estàndards internacionals ben establerts per als productes de bellesa ecològics (i naturals), que ajuden a guiar els consumidors cap a marques i productes amb credencials ecològiques genuïnes. Els més coneguts són els estàndards COSMOS i NATRUE, que tenen un abast global.

Quines són doncs les tendències més sorprenents que es veuen en les categories de bellesa ecològica i natural i quines són les més susceptibles de resistir? Ho dividirem en dues: la indústria que defineix les tendències que configuraran tot el sector durant els pròxims anys i les “tendències de moda” que actualment criden l’atenció dels observadors de la indústria.

Tendències definides per la indústria

Bellesa circular: molts comentaristes creuen que el pas dels models de disseny lineal a circular, en què es reutilitzen o reciclen el màxim de materials i ingredients al final del seu ús, transformarà la indústria de la bellesa. Lorraine Dallmeier, fundadora de l’escola de formació en cosmètica ecològica, Formula Botanica, diu que “la bellesa circular està creant un canvi sísmic, cosa que ens obliga a replantejar-nos completament la forma de comprar, utilitzar i disposar de productes cosmètics”.

Sostenibilitat: la bellesa circular s’inspira en la tendència de sostenibilitat més consolidada. Aquesta és la megatendència que ningú pot ignorar, des de l’abastiment sostenible i la protecció de productes botànics en perill, fins als envasos ‘climàticament intel·ligents’ i els esforços de les marques per alinear-se amb els objectius internacionals de desenvolupament sostenible (ODS).

123rfLimited©oneinchpunch

Tendències de moda

Compatible amb el microbioma: la comprensió creixent del paper vital del microbioma (els bons bacteris que viuen a i dins el cos humà) a l’hora de mantenir una bona salut ha donat lloc a una nova categoria de prebiòtics i probiòtics tòpics, formulats per nodrir aquest ecosistema microbià.

Canvi de règim: durant dècades, les empreses globals de bellesa van establir l’agenda en bellesa i cosmètica. Ja no. Avui són marques independents (moltes d’elles ecològiques i naturals) les que marquen l’agenda i sacsegen tota la indústria.

Inclusivitat: la inclusió entre gènere i raça és una poderosa tendència en cosmètics ecològics i naturals.

Bellesa des de dins: els suplements i productes nutricionals que donen suport a la “bellesa des de dins” són ara una categoria important per si mateixa. Hi ha un nombre creixent de productes ecològics certificats que entren en aquest mercat.

Frases com ara “d’inspiració natural” o “contenen essències d’herbes” adornen sovint productes elaborats amb ingredients petroquímics i fragàncies sintètiques

Sense envasos: a mesura que el moviment zero residus s’accelera, més marques de bellesa ofereixen alternatives sense envasos en forma de recanvis (sabons, cura del cabell i cura de la pell), o sabó sòlid i productes de fragància. Les marques ecològiques i naturals es troben al capdavant de la corba de la tendència sense envasos.

Subproductes de bellesa: els ingredients secundaris (subproductes de la fabricació d’aliments, per exemple) apareixen cada cop més a les marques de bellesa ecològica i natural i les enalteixen.

Bellesa vegana: “Vegana” indica múltiples beneficis per als consumidors (lliure de crueltat, ecològic i sostenible, entre ells), i per a molts és un terme més entenedor que orgànic o natural. Com a resposta, un nombre creixent de marques ecològiques volen mostrar al paquet les seves credencials (i certificació) veganes.

Revolució al detall: el panorama canviant del comerç és un avantatge per als cosmètics ecològics. Més espai de prestatgeria dedicat a la categoria i el creixement de venda on-line especialitzada han ampliat significativament l’accessibilitat. Mentrestant, els defensors de l’ecològic com Weleda han anat ampliant les seves botigues i balnearis de marca, mentre que les cadenes europees com Holland & Barrett han desplegat botigues de concepte de bellesa noves i atrevides.

Autor: Jim Manson, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here