Les persones que segueixen una dieta vegana busquen també suplements nutricionals per mantenir i reforçar les seves defenses.

Dieta vegana
123rfLimited©highwaystarz

Dieta vegana i nutrició

El sistema immunològic proporciona una sèrie de funcions bàsiques per protegir l’organisme de les infeccions i és fonamental per a la nostra supervivència. Constitueix una barrera, elimina patògens i desenvolupa i manté una memòria per a futures trobades amb el mateix patogen.

En l’àmbit de la nutrició, el vincle que existeix entre dieta, salut i immunitat és una àrea important d’investigació. La correcta funcionalitat del sistema immunològic és fonamental per mantenir l’homeòstasi corporal.

Vitamines liposolubles

Les vitamines liposolubles (A, D i E) tenen un paper essencial, ja que posseeixen importants funcions que regulen la resposta immunitària. Els oligoelements com el ferro, el zinc i el seleni, són fonamentals per aconseguir una bona eficiència del sistema immune.

Sileni i zinc

El zinc exerceix una multitud d’efectes sobre nombrosos tipus de cèl·lules immunitàries, i té un efecte directe sobre el nombre i la funció dels macròfags. El seleni i el zinc els trobem en els cereals integrals, els fruits secs i el llevat de cervesa. Es recomana suplementar a les persones veganes amb vitamina D3. Hi ha avui dia una vitamina D3 (obtinguda a partir del liquen) perfectament adequada per a aquest col·lectiu. En termes generals en la dieta vegana, si els aliments que es consumeixen són integrals (cereals, pasta, pa), aquestes necessitats estan cobertes. No obstant això, el possible dèficit proteic unit al consum d’aliments refinats, pot portar a una baixa eficiència del sistema immune.

El seleni i el zinc els trobem en els cereals integrals, els fruits secs i el llevat de cervesa

Plantes i fitonutrients

D’altra banda, i a més dels aspectes nutricionals, hi ha plantes i fitonutrients que posseeixen propietats immunomoduladores, antimicrobianes i especialment antivirals de les que poden beneficiar-se les persones veganes i que han demostrat eficàcia clínica. Entre elles podem destacar els estudis realitzats amb una mena de Jara, el Cistus incanus ssp x creticus subsp. eriocephalus que conté un mínim del 20% en polifenols, per les seves propietats antigripals. El concentrat de baies de saüc n’és un altre exemple. També alguns olis essencials com la Ravintsara, el cajeput, la llimona, el niaouli, la farigola i l’eucaliptus radiata, amb propietats antiinfeccioses i que poden ajudar a potenciar la immunitat. A més, algunes d’aquestes plantes tenen activitat antiinflamatòria i d’eliminació de radicals lliures que són útils per a restablir i reparar la mucosa respiratòria.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here