L’últim informe sobre “Transmissió de la SARS COV 2 en platges i piscines“, publicat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques, apuntava que “s’ha identificat el clorur sòdic (NaCl, és a dir, la sal), com a agent biocida eficaç contra SARS -CoV-2”. En aquest sentit, les teràpies amb sal, tenen molta importància.

Teràpies amb sal per cuidar la salut respiratòria
123rf Limited©iggyphoto. Sala de sal, haloteràpia per al tractament de malalties respiratòries

Quin paper poden jugar les Teràpies amb sal?

El mateix informe cita la viròloga i immunòloga coreana, Fu-Shi Quan qui, al costat d’altres científics, ha desenvolupat uns filtres recoberts de sal, que van demostrar ser d’alta eficàcia en la inactivació dels diferents subtipus de virus de la influença.

Prestigioses publicacions científiques com Nature o Pubmed han publicat diversos articles pel que fa al paper de la sal en aquests filtres sobre els quals els experts afirmen que “els nostres resultats es poden aplicar a l’obtenció d’un dispositiu de prevenció de patògens transmesos per l’aire d’ampli espectre en preparació per epidèmies i pandèmies de malalties respiratòries”.

La sal conté valuosos minerals i microelements i té propietats molt beneficioses per a l’organisme

Efecte bactericida i antibacterià

Aquest efecte bactericida i antibacterià de la sal ja era conegut des de temps remots i, per això, el seu ús ha tingut un paper important amb fins curatius, especialment, en el tractament de malalties respiratòries i dermatològiques.

La sal conté valuosos minerals i microelements (magnesi, calci, potassi, iode, brom, sodi i ferro) i té propietats molt beneficioses per a l’organisme: estimula la circulació sanguínia, té un efecte antibacterià, antiinflamatori, mucolític, elimina patògens de l’aire i ajuda davant de la hipersensibilitat del sistema immunològic.

Hi ha dues categories principals de teràpia amb sal

  • Tractaments amb sal humida (solucions salines, nebulitzadors, banys de sal i exfoliants amb sal, tancs de flotació)
  • La teràpia amb sal seca, també coneguda com “haloterapia”, que sol tenir lloc en les anomenades coves de sal en les que s’inhala l’aire salat.

La haloterapia està molt estesa a l’est d’Europa i a Rússia, on porten més de 20 anys investigant. Rússia i Lituània tenen inclosa la haloterapia dins del seu sistema nacional de salut. També als Estats Units, Canadà, Itàlia i Anglaterra està reconeguda com a teràpia clínica. A Canadà, és un tractament reconegut per la fibrosi quística i són múltiples els assajos i estudis sobre la seva aplicació per a l’asma, fibrosi i MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica). I és que resulta molt eficaç en símptomes associats a la inflamació, quan hi ha excés de mucositat i en infeccions respiratòries.

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2021