Bavo van den Idsert (1960) va començar el seu contacte amb el món ecològic l’any 1987, en acabar els seus estudis de llengua i literatura holandesa. Després de diversos anys d’experiència en diferents organitzacions de comerç i promoció ecològica, com Natudis o BioNederland, va ser director de l’organització ecològica holandesa Bionext i membre de la junta directiva de IFOAM UE (2011-2019). Des de la primavera de 2020, és el director d’OPTA EU, l’Associació Europea de Processament i Comerç Ecològic que representa les principals empreses ecològiques.

Bavo van den Idsert

Aconseguirem que el 25% de la superfície agrícola de la UE sigui ecològica en 2030?

Confio plenament que ho aconseguirem. Països com Àustria, Suïssa i Dinamarca, demostren que és possible, mentre que Alemanya, França, Suècia, Itàlia i Espanya s’estan posant les piles. La interacció entre un fort lideratge governamental a favor de l’agricultura ecològica sostenible i l’impuls dels agricultors, les empreses alimentàries, el comerç minorista i els consumidors és la base de l’èxit. Tota la cadena ha d’estar involucrada. El fort lideratge de la UE en favor de l’agricultura ecològica i sostenible és el que em fa confiar que tindrem èxit.

Què més poden fer les institucions europees per a contribuir al desenvolupament de l’agricultura ecològica?

En primer lloc, iniciar una campanya de promoció per augmentar el coneixement sobre els aliments, l’agricultura ecològica i l’Euro Fulla. Per a transformar als consumidors en compradors potencials, primer han d’entendre els beneficis de l’ecològic per a la seva pròpia salut i la del nostre planeta. La integració dels aliments 100% ecològics en els serveis d’alimentació governamentals seria també un fort senyal per als Estats membres. I no oblidem l’educació. Si els joves comprenen els beneficis dels aliments i l’agricultura ecològica per a la seva pròpia salut i el futur del nostre planeta, seran consumidors més responsables del que ha estat la meva generació.

Està tot en la taula de debat polític dels Estats membres, o la UE podria fer més per a transformar la indústria alimentària?

Mentre es permeti contaminar el medi ambient, malgastar la biodiversitat i la salut i amenaçar el nostre clima amb les emissions de CO₂, sense cap cost, la producció inclusiva de l’ecològic, que redueix els costos socials de manera distintiva, no proporciona un model de negoci rendible, perquè la diferència de preu entre el convencional i l’ecològic continuarà sent massa gran. Necessitem ràpidament una comptabilitat de costos i un preu real dels productes. La Comissió hauria de començar amb un impost zero per als aliments ecològics saludables i sostenibles i un impost addicional per als aliments convencionals insalubres i insostenibles, tal com va aconsellar el Parlament de la UE quan va aprovar amb una majoria massiva l’estratègia ‘De la Granja a la Taula’.

Bavo van den Idsert, Director d’OPTA EU

Quin paper pot exercir la indústria de processament i comerç ecològic en aquest canvi de paradigma?

La indústria d’aliments ecològics ha desenvolupat una metodologia de processament basada en els valors ecològics: aliments sans i cura del medi ambient, que mostren el seu valor afegit. L’absència d’additius químics, l’absència d’OGM, l’exclusió de determinades tècniques de processament, contribueix realment a la salut, a més dels valors saludables de la pràctica de l’agricultura ecològica. En l’àmbit de la sostenibilitat, la nostra indústria està al capdavant, reduint l’ús d’energia, utilitzant energia verda, reduint els envasos, etc.

“La Comissió Europea hauria de començar amb un impost zero per als aliments ecològics saludables i sostenibles i un impost addicional per als aliments convencionals insalubres i insostenibles”

La indústria dels aliments ecològics, juntament amb les empreses comercials, són essencials perquè la demanda i l’oferta estiguin equilibrades. Això serà necessari en la dècada vinent per a aconseguir el 25% de terres agrícoles ecològiques a la UE. Sense el mercat això és impossible.

Esteu creant una xarxa de coneixements en matèria de transformació i comerç ecològics.

És important per a intercanviar coneixements i experiències que mostrin les necessitats. Estem creixent i expandint-nos ràpidament, dins i fora l’UE. Necessitem connectar-nos a nivell de processament i comerç. Hi ha molts reptes i oportunitats. I necessitem un enfocament europeu en molts temes.

Com poden contribuir els grups de treball d’OPTA a la indústria alimentària?

Amb la participació directa i el coneixement dels nostres membres creem posicions i accions que donen suport al treball dels nostres membres. En l’assemblea general, els membres votaran les nostres posicions i plans d’acció per a la gestió dels residus d’àcid fosfòric, l’etiquetatge nutricional i l’acció climàtica.

Els consumidors han d’entendre els beneficis de l’ecològic per a la seva pròpia salut i la del nostre planeta

Com valora el llançament i els primers quatre anys d’OPTA?

Vam començar amb el gran entusiasme dels 15 membres fundadors. Al principi ens vam centrar en la manipulació de residus i en l’àcid fosfòric, grans debats actuals en la xarxa internacional de RESCUE. En els últims dos anys hem pogut ampliar el nombre de membres de 22 a 35 i involucrar a nous països. Això també ens ha donat la possibilitat d’ampliar l’agenda, amb grups de treball sobre Clima, Processament i etiquetatge, Importació i certificació, Màrqueting i promoció, Residus i AF.

Quins són els objectius per a 2022?

Traslladarem l’oficina a Brussel·les i ampliarem la nostra xarxa i cobertura temàtica, en relació amb la nostra agenda: l’aplicació del nou reglament ecològic, l’estratègia ‘De la Granja a la Taula’, l’etiquetatge de sostenibilitat i salut, el clima i la promoció i un major enfortiment de la nostra cooperació amb totes les parts interessades en l’agricultura ecològica.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here