Al ràpid augment de les botigues ‘Zero Waste’ (residus zero) se l’està coneixent com una revolució de la venda al detall. A tot Europa s’han obert centenars de botigues dedicades a productes ‘residu zero’ i a la venda a granel en els darrers cinc anys, on han generat  un seguiment dedicat entre les creixents files de “malbaratadors zero”.

Sospesar l’oportunitat ‘Residus Zero’
123rfLimited©klenova

L’informe de 2020 de Zero Waste Europe i Eunomia Botigues sense embalatges a Europa, prediu un fort creixement continuat per al sector minorista de venta de productes ‘residu zero’. En el millor dels casos, diu, el mercat podria tenir un valor de 3.500 milions d’euros el 2030.

Però, pot el sector minorista especialitzat en productes residu zero mantenir el seu impuls impressionant de creixement? I com responen al fenomen ‘residus zero’ les botigues especialitzades en productes ecològics i naturals i la indústria en general? Intentem esbrinar-ho.

El ràpid augment de la venda al detall de residus zero

L’augment de les botigues minoristes dedicades a productes ‘residu zero’ ha estat de fet ràpid. Unpackaged, que es va obrir a Londres el 2007, ha estat descrit pel guru mundial del ‘residus zero’ Bea Johnson (autor de Zero Waste Home) com el “primer magatzem d’aliments a granel de l’era moderna”. En aquesta època van començar a obrir-se botigues especialitzades en productes ‘residu zero’ a tot Europa (Unperfekthaus, a Alemanya, va ser un altre venedor pioner i un “minorista de referència” per als empresaris de productes ‘residu zero’).

Des del 2015, la venda al detall de productes ‘residu zero’ ha experimentat un creixement molt més gran. Segons Zero Waste Europe, ara hi ha prop de 2.000 establiments especialitzats en productes ‘residu zero’ als 10 països que es van enquestar el 2020. Atès que això excloïa el Regne Unit (150 botigues), Itàlia i els països nòrdics, és probable que la xifra de tota Europa estigui més a prop dels 3.000.

Autoservei a granel

L’oferta bàsica del minorista especialitzat en productes ‘residu zero’ es basa generalment en una àrea d’autoservei a granel, per a la llar i per a la cura personal. Els productes secs i solts es distribueixen a través de contenidors expenedors i sacs, mentre que els productes de neteja ecològics i productes de cura personal a base de líquids es subministren a través de les estacions de recàrrega.

La majoria de botigues utilitzen un sistema de “tara-omplir-pesar-etiquetar-pagar” (“tara” és el terme per pesar una bossa o contenidor buit). Molts informen de la necessitat que el personal estigui a la seva disposició per supervisar els clients nous i mostrar tutorials visuals i vídeos de “com funciona” als seus llocs web i xarxes socials.

Les cadenes de subministrament d’aliments i productes a granel encara estan poc desenvolupades, cosa que redueix l’eficiència i augmenta el cost

Enfocat al centre de la ciutat

L’enquesta Zero Waste Europe, que només va estudiar empreses petites de propietat local, mostra que la facturació mitjana de les botigues de productes ‘residu zero’ és de 170.000 € i que el 74% de les botigues es troben al centre de les ciutats.

La qüestió de com han de respondre les botigues d’aliments ecològics i naturals a la tendència de productes ‘residu zero’ és de sobte molt real. Els minoristes especialitzats en ecològic i les botigues de productes ‘residu zero’ comparteixen dades demogràfiques similars amb els clients. Així, moltes botigues ecològiques i naturals han anat ampliant la seva oferta de productes a granel, en part com una forma d’ampliar el seu atractiu a una nova generació de consumidors verds més joves, però també per protegir-se de la nova competència.

Les cadenes ecològiques també amplien la seva oferta de productes ‘residu zero’. A la seva botiga insígnia de París, Biocoop ofereix ara 250 productes a la seva estació de recàrrega i té previst desplegar-los a nivell nacional. Planet Organic de Londres compta ara amb estacions de recàrrega franquiciades de Unpackaged a les seves onze botigues.

Entrar a les grans superfícies

El creixent interès públic pel comerç al detall sense envasos ha atret l’atenció dels principals supermercats. A Gran Bretanya, Waitrose va anunciar el llançament de les seves estacions de recàrrega Unpacked, que està provant en tres botigues. El detallista diu que la prova està “dissenyada per provar com els clients podrien comprar en el futur”. Morrisons i Asda també han llançat esquemes dissenyats per acabar amb els plàstics d’un sol ús. A Suïssa aquest estiu, Coop ha provat passadissos de recàrrega en diverses de les seves botigues més grans. I Carrefour ha estat provant una fórmula similar amb l’aigua en algunes botigues espanyoles.

Malgrat l’alta visibilitat publicitària al voltant d’aquests assajos, els minoristes especialitzats en productes ‘residu zero’ semblen generalment escèptics en que els supermercats puguin fer que aquest tipus de venda al detall funcioni a gran escala.

Oferint opcions de compra residu zero, les botigues ecològiques i naturals confirmen de manera molt visible el seu paper com a eco pioneres

La tendència ‘residu zero’ ha arribat per quedar-se?

El concepte residus zero es convertirà en una característica permanent del panorama comercial? És una pregunta difícil de respondre definitivament. Encara hi ha algunes barreres polítiques importants per a l’adopció a gran escala. Per exemple, actualment no hi ha cap enfocament harmonitzat sobre la manera com es regulen les botigues ‘residu zero’ a Europa. Després, hi ha la necessitat de reflectir millor el cost total dels envasos, que els defensors dels productes ‘residu zero’ diuen que es subvenciona efectivament perquè els costos ‘externalitzats’ no es reflecteixen en el preu dels envasos.

També hi ha reptes comercials. Les cadenes de subministrament d’aliments i productes a granel encara estan poc desenvolupades, cosa que redueix l’eficiència i augmenta el cost. I hi ha feina a fer perquè el concepte ‘residu zero’ sigui més atractiu per als propietaris de marques. Apareixen algunes estacions de recàrrega de marca a les botigues, però les oportunitats continuen sent limitades.

Com s’omple el forat “digues-fes”

Finalment, hi ha el consumidor. Les compres residu zero (o sense envasos) requereixen un nivell de planificació. És realista esperar que els compradors arribin al supermercat sempre armats amb una gran quantitat de bosses i contenidors? Fins i tot en cercles de compra ‘residu zero’ hi ha un notable forat entre “dir-fer”. Rowan Drury, propietari de la botiga sueca de productes ‘residu zero’ GRAM Malmö, troba frustrant que “mentre molta gent s’entusiasma per l’estil de vida dels productes ‘residu zero’ a les xarxes socials, en realitat n’hi ha molts menys que ho segueixin al món real”.

Però tot això pot ser simplement problemes de dentició. La pandèmia ha accelerat el canvi en les condicions en què es desenvolupen els negocis. De la mateixa manera que ara assolir el CO2 Neutral es troba al capdamunt de l’agenda de la indústria alimentària, aviat podríem veure iniciatives de residu zero en paral·lel i que els objectius de reducció d’envasos siguin exigits per llei. Mentrestant, oferint opcions de compra residu zero, les botigues ecològiques i naturals confirmen de manera molt visible el seu paper com a eco pioneres.

Autor: Jim Manson, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here