La lluita contra el canvi climàtic no només requereix una reducció significativa dels gasos d’efecte hivernacle (com el diòxid de carboni, CO2) que emeten els vehicles de motor de combustió o les indústries que consumeixen petroli, carbó o gas. Per no superar els 1,5 graus centígrads d’increment de temperatures que va marcar el 2015 l’Acord de París, els ciutadans dels països industrialitzats hem de posar en pràctica també un canvi important en la nostra dieta perquè, per exemple, consumint menys carn també s’evita l’emissió a l’atmosfera de milions de tones d’aquests gasos causants de l’escalfament global.

Menys carn: recepta per a la salut i el clima

Per què menjar menys carn contribueix a l’acció climàtica?

Adaptar la nostra dieta als requeriments de l’Acord de París suposaria no només una contribució a l’acció climàtica, sinó que, de forma paral·lela, milloraria la nostra salut i evitaria milions de morts prematures, segons destaca l’informe sobre les implicacions en salut pública de l’Acord de París, publicat al febrer d’aquest any per un equip internacional d’experts del projecte Lancet Countdown que promou la prestigiosa revista mèdica The Lancet.

Una de les xifres clau d’aquest estudi -inèdita fins ara- ens dona una idea ràpida i clara de la important relació entre alimentació saludable i lluita contra el canvi climàtic: si es compleixen els objectius de l’Acord de París “s’evitaran 572.000 morts anuals atribuïdes a la dieta poc saludable”. I aquesta xifra es refereix només als nou països estudiats en aquest informe per a l’any 2040: Brasil, Xina, Alemanya, Índia, Indonèsia, Nigèria, Sud-àfrica, Regne Unit i Estats Units.

Diversos estudis han analitzat en els últims anys l’impacte del canvi climàtic i, uns altres, per separat, han revisat els problemes de salut associats a la dieta basada en l’excés de consum de carn que caracteritza moltes societats industrialitzades.

El projecte Lancet Countdown

El nou estudi del projecte Lancet Countdown aporta, en aquest sentit, una innovadora visió integral que fins a la data no havia estat abordada en cap altra investigació científica de gran abast. A més de la dieta, l’estudi relaciona també l’aplicació de l’Acord de París amb la millora en la qualitat de l’aire i la condició física dels ciutadans.

“Fins on sabem, aquest és el primer estudi que presenta els canvis o efectes secundaris beneficiosos que es poden aconseguir pel que fa a la dieta, l’activitat física i l’exposició a la contaminació ambiental si es porten a la pràctica els objectius de l’Acord de París” , expliquen els autors d’aquest informe publicat en un número especial de la revista The Lancet Planetary Health. A més d’evitar 572.000 morts prematures anuals associades a la dieta, l’informe indica que també es podrien reduir en 462.000 el nombre de morts atribuïdes a la contaminació de l’aire i 943.000 morts atribuïdes a el sedentarisme i la manca d’activitat física.

Si es compleixen els objectius de l’Acord de París s’evitaran 572.000 morts anuals atribuïdes a la dieta poc saludable

 Els canvis en la dieta, la tecnologia alimentària i el malbaratament d’aliments, i els efectes en la salut relacionats amb la dieta, es van estimar utilitzant un model dissenyat per calcular els efectes de l’Acord de París i l’objectiu número 2 (fam zero) de els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Beneficis per a la salut

A més, els autors del nou estudi indiquen que la relació entre canvi de dieta i reducció de la mortalitat se centra en les malalties cròniques, amb una estimació que utilitza “un marc d’avaluació de riscos comparatiu que consta de nou factors de risc i cinc criteris de valoració de la malaltia”.

Els beneficis per a la salut de la mitigació en el sector alimentari i agrícola es consideren en general com a resultat d’una transició a dietes més nutritives, en forma d’un major consum de fruites i verdures, i reduccions en el consum de carns vermelles i aliments processats, destaquen els autors. 

Menos carne: receta para la salud y el clima

“Serà important garantir que [en aquests països] les dietes evolucionin i canviïn de manera que es maximitzi la salut i el benestar humans”, indica l’informe, en el qual s’inclouen diverses “dietes i intervencions que podrien ser compatibles amb l’Acord de París”.

Dietes flexitarianes

La part central d’aquestes recomanacions és l’adopció de dietes flexitarianas (vegetariana flexible), “equilibrades en calories, amb quantitats moderades d’aliments d’origen animal i altes quantitats d’aliments d’origen vegetal”. L’informe de Lancet Countdown indica que, per exemple, a l’Índia no cal reduir el consum de carn vermella (que ja és molt baix) però en països com Sud-àfrica, Regne Unit, Brasil, Xina, Alemanya i els Estats Units la reducció hauria de situar-se entre el 86% i el 92%.

En aquest informe s’indica en concret que el 20% de les morts que es podrien evitar millorant la dieta en aquests països és atribuïble al consum de carn vermella.

La part central d’aquestes recomanacions és l’adopció de dietes flexitarianas (vegetariana flexible)

La reincorporació dels Estats Units a l’ Acord de París, efectiva des d’aquest mes de febrer, obre de nou l’esperança d’una acció internacional conjunta i decidida en la lluita contra el canvi climàtic, però la major part dels canvis necessaris encara estan molt lluny de fer-se realitat.

De molt poc serviran les prohibicions en l’emissió de gasos per part dels automòbils o les centrals tèrmiques si no s’avança també en altres mesures de control de les emissions de gasos d’efecte hivernacle que procedeixen del sector agroalimentari. L’informe de Lancet Countdown torna a posar sobre la taula el debat sobre els impostos al consum de carn vermella, carn processada i altres aliments que no només poden posar en risc la nostra salut, sinó que també agreugen el canvi climàtic.

Article de referència:

The public health implications of the Paris Agreement: a modelling study. Ian Hamilton et al., The Lancet Planetary Health. Febrero. 2021.

Autor: Joaquim Elcacho, Periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2022