Neix el projecte Ecolocal, una nova certificació complementària per a menjadors escolars, restauració i col·lectivitats per garantir l’origen ecològic i local dels aliments i, d’altra banda, fomentar la incorporació fàcil d’aquests criteris en la compra pública.

menjador escolar
123rfLimited©marinaeno1

Estimular l’origen local i ecològic en la restauració

En un acte celebrat a Barcelona i emès en línia, s’ha presentat aquest nou certificat, anomenat Ecolocal. Està dirigit a menjadors escolars, restauració i col·lectivitats i verificarà el certificat ecològic dels productes, a més d’avaluar la seva proximitat amb un criteri de màxim 200 km. El certificat, a més, requerirà un mínim d’aliments ecològics per famílies d’aliments.

Pretén cobrir dos àmbits no inclosos dins de la normativa europea: la restauració col·lectiva i l’origen local dels productes bio

Amb aquesta iniciativa es pretén cobrir dos àmbits que no estan inclosos dins de l’àmbit d’aplicació de la normativa europea de producció ecològica, com són la restauració col·lectiva i l’origen local dels productes bio. D’altra banda, es vol facilitar la compra pública d’aliments ecològics i locals requerint aquest nou segell. Pel que fa a l’aplicació d’aquesta nova certificació, està previst que el segell es comenci a oferir el pròxim mes de febrer.

Credibilitat i verificació

Durant l’acte de presentació, el president del CCPAE, David Torelles, ha intervingut en la benvinguda destacant que “la certificació bio és un dels pilars de la credibilitat i la fortalesa d’un projecte com el de l’Ecolocal, que donarà continuïtat a la traçabilitat del producte ecològic certificat pel CCPAE que arriba al canal HORECA i acrediti que és d’origen local”.

ecolocal

Intereco, entitat que agrupa les autoritats públiques de control de la producció ecològica a Espanya, serà l’encarregada de verificar el compliment d’aquests criteris mitjançant una auditoria ‘in situ’ a l’establiment. Farà l’avaluació global i emetrà la certificació. L’entitat compta amb experiència certificant la restauració ecològica des de fa temps.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Xarxa Agroecològica de Menjadors Escolars de Catalunya (XAMEC) i Slow Food Catalunya, amb la col·laboració d’Intereco, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya i Justícia Alimentària.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2022