Els aminoàcids, els components més importants de les proteïnes, estan molt més concentrats a les gemmes de les plantes que a les fulles. Ajuden a l’eliminació de substàncies nocives de les cèl·lules i regulen la composició de les proteïnes sanguínies. Així mateix, el contingut de vitamina C de les plantes de baies és més alt a les gemmes que a la fruita madura.

yemoterapia
123rfLimited©nitr. Arándano rojo

El potencial de les gemmes

Sabem també que les gemmes, a diferència de les plantes madures, tenen l’avantatge d’estar lliures de compostos tòxics i que contenen altes concentracions de compostos bioactius que els permeten protegir-se d’atacs externs perquè la planta pugui germinar.

Tot això, unit al fet que, en ser teixits embrionaris, contenen gran quantitat de material genètic, enzims, vitamines, oligoelements, hormones de creixement molt bioassimilables, fa que les gemmes continguin unes propietats especialment notables quant a estimulació, regeneració i drenatge cel·lular i que el seu potencial terapèutic sigui especialment destacable.

Els aminoàcids, els components més importants de les proteïnes, estan molt més concentrats a les gemmes de les plantes que a les fulles

Com passa a l’homeopatia, a la gemmoteràpia trobem solucions unitàries (d’una sola planta) i gemmocomplexos, que combinen diferents actius.

Distinció entre solucions unitàries i gemmocomplexos

D’aquesta manera, les solucions unitàries estan basades en la gemma d’una planta en particular i, per tant, enfocada a trastorns diversos en funció de les propietats d’aquesta planta. Els gemmocomplexos es formulen per enfocar-se a un trastorn en concret combinant diversos macerats que complementen les seves propietats i optimitzen la seva eficàcia.

Normalment un tractament de gemmoteràpia dura com a mínim unes 3 setmanes i es pot prolongar durant diversos mesos. La dosificació serà pautada per un expert en funció de l’edat, el pes i el tipus de macerat.

Normalment un tractament de gemmoteràpia dura com a mínim unes 3 setmanes i es pot prolongar durant diversos mesos

Exemples de macerats unitaris per a l’hivern són:

  • El de nabiu vermell: per enfortir el sistema immunitari i circulatori abans de l’hivern i per les seves propietats antiartrítiques.
  • Les gemmes de la grosella negra: gran adaptògen per regular en cas de fatiga, dolors articulars per la humitat, infeccions de l’esfera ORL, estrès.
  • Les gemmes de noguera, per regular la flora intestinal afectada per les epidèmies de gastroenteritis freqüents en aquesta època.
  • Les del romaní per a l’activitat cerebral, la circulació sanguínia i la funció hepàtica.
  • Les de la figuera, per al sistema endocrí, els trastorns d’ansietat, depressió estacional i trastorns gastrointestinals.

Herbalgem

Herbalgem, laboratori de gemmoteràpia concentrada BIO, treballa amb un sistema de producció que preserva tots els minerals, aminoàcids i àcids nucleics de les plantes, recol·lectant diàriament i estabilitzant in situ, en una maceració a parts iguals d’aigua, glicerina i alcohol vegetal ecològic. Dins la gemmoteràpia unitària hi ha dues plantes molt emprades per a embarassades i nens:

  • La gemma de figuera: per a problemes gastrointestinals. Regula la motilitat i la secreció gàstrica i duodenal. Indicada per a embarassades, tant per a les nàusees i vòmits, com la sensació de reflux gàstric produït pel creixement del nadó. En nens, indicada pels problemes gastrointestinals. La gemma de figuera treballa molt a nivell psicoemocional: “Ajuda a pair la vida”.
  • La gemma de noguera: indicada per restaurar la flora intestinal, com a antidiarreic i desparasitant. Contribueix a la millora de les defenses immunològiques i en cas d’acne, urticàries i èczemes. Es recomana en nens, per restaurar la flora intestinal i augmentar les defenses, en cas de diarrees.

ESPAI PATROCINAT PER
Herbalgem
Herbalgem

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2022