Des de Fairtrade Ibérica som optimistes per a l’any 2022. Pot semblar estrany davant els desafiaments globals, ja sigui la pandèmia o el canvi climàtic, però estem convençuts que entre tots som capaços d’enfrontar-nos a aquests desafiaments i comprometre’ns en la construcció d’un món més sostenible.

fairtrade comercio justo

Només podrem generar riquesa i benestar en un planeta saludable i just

Ha arribat el moment de l’acció urgent, i tots els intervinents en les cadenes d’aprovisionament hem de prendre la iniciativa i establir compromisos clars cap a un món més sostenible. Estem en un any de desafiaments, però cap més important que el de treballar junts.

Per exemple, l’emergència climàtica requereix un canvi fonamental d’actitud per part de tots. Hem de passar de minimitzar el mal al medi ambient a maximitzar l’impacte positiu en les persones i el planeta. Tots som actors amb un paper clau cap a la transició a economies sostenibles i neutres en carboni. Des de Fairtrade treballem amb totes les parts interessades a examinar els impactes ambientals de les relacions comercials. Treballem de la mà amb les Cooperatives productores en la presa de decisions climàtiques, defensant els seus drets, compartint experiències i solucions innovadores. Convidem a tots a crear una major consciència sobre la crisi climàtica.

Tots som actors amb un paper clau cap a la transició a economies sostenibles i neutres en carboni

Cada vegada més som més organitzacions, empreses, ciutats i governs compromesos en la transició a una economia baixa en carboni. Ara més que mai hem d’aprendre a treballar junts i tenir objectius comuns. Fem una important crida a les empreses per a liderar el canvi, un canvi que ha de ser considerat la major oportunitat de negoci de la història. La transició ocorrerà perquè les persones ho exigim. L’acció col·lectiva només és eficaç si tots treballem en associació.

La sostenibilitat com un tot

Hem de considerar la sostenibilitat com un tot on no hem de separar els problemes ambientals dels socials i els econòmics. La sostenibilitat treballa al mateix temps el fet de minimitzar el mal al medi ambient i el de maximitzar l’impacte positiu en les persones. Tots compartim un mateix planeta en el que hem de lluitar contra la desigualtat i buscar la justícia social i mediambiental.

Però per a poder treballar junts és fonamental tenir un propòsit comú on estiguin establerts termes de la col·laboració que impulsin el bé comú. El tot suma més que la suma de les seves parts. Només podem afrontar l’actual crisi si tenim una recuperació gràcies a una economia sostenible. Fa ja anys que comencem a sentir parlar de sostenibilitat, però ara la sostenibilitat està en el centre dels nostres negocis, com a impulsor de valor.

Entre tots hem de treballar mitjançant un lideratge sostenible que busqui el bé comú, la lluita contra la desigualtat i la justícia

Els consumidors som cada vegada més exigents amb les marques, exigint negocis responsables. Les empreses s’han adonat de l’augment de la conscienciació i aborden el seu compromís públic: la sostenibilitat està damunt de la taula.

Rumb als Objectius de Desenvolupament Sostenible

Els ODS són una eina fonamental que ha de servim a tots de marc comú de col·laboració. Els 17 objectius i els seus 230 indicadors han de marcar el pas dels nostres esforços i treball en la construcció d’un futur inclusiu, sostenible i resilient per a les persones i el planeta.

Estem en el compte enrere. Només queden només 8 anys per al compliment de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. I només la complirem si actuem junts amb urgència. Cadascun pot marcar alguna diferència, però treballant junts pel benestar i la justícia podem fer que la diferència sigui major. Entre tots hem de treballar mitjançant un lideratge sostenible que busqui el bé comú, la lluita contra la desigualtat i la justícia. Només junts aconseguirem un gran impacte, no tenim cap altra opció.

Autor: Álvaro Goicoechea, director de Fairtrade Ibérica

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here