El sector de la producció ecològica espanyola continua sumant dades positives que reforcen la línia ascendent que segueix aquest sector a nivell mundial. Així ho reflecteix l’Informe Anual de la producció Ecològica a Espanya 2022, elaborat per Ecovalia. El document destaca el creixement del mercat ecològic a Espanya fins als 2.752 milions d’euros l’any 2021, que apuntarien a un creixement aproximat del 9% del mercat en el mateix any, segons estimacions internes de l’organització. Catalunya, Andalusia, Comunitat Valenciana i Balears tenen els majors percentatges de superfície agrària útil (SAU) en producció bio.

producció ecològica

Informe Anual de la producció Ecològica a Espanya 2022

Durant l’acte de presentació, celebrat aquest dimecres en la Real Fàbrica de Tapissos de Madrid, el president d’Ecovalia, Álvaro Barrera, ha assenyalat que, encara que el sector està en creixement, «es fa necessari una aposta decidida de les administracions, a tots els nivells, per la producció ecològica, un sistema que està en el centre de la taula de les polítiques europees en l’horitzó 2030».

El 10% de la superfície agrària útil ja és ecològica

Espanya suma 2.437.891 hectàrees de superfície ecològica, la qual cosa representa el 10% de la superfície agrària útil. Això suposa que per a aconseguir el 25% fixat per la Unió Europea per a 2030, el nostre país haurà de sumar en els pròxims anys més de 4 milions d’hectàrees. No obstant això, segons les dades per Comunitats Autònomes, el rànquing de superfície agrària útil (SAU) en ecològic el lideren: Catalunya, amb un 24,8%; seguit d’Andalusia, amb un 22%, i Comunitat Valenciana i Balears, totes dues amb un 19,6%.

Catalunya, Andalusia, Comunitat Valenciana i Balears compten amb els majors percentatges de superfície agrària útil en producció ecològica

Segons el tipus de cultiu, els cítrics (19%), les plataneres i subtropicals (16%) i la fruita seca (16%) són els que més han crescut, encara que els majoritaris continuen sent l’olivera (222.723 ha) -ha desplaçat de la primera posició als cereals-, els cereals (216.624 ha) i la fruita seca (196.941).

El mercat bio continua creixent

Quant al valor del mercat, Espanya s’estima que va assolir els 2.752 milions d’euros l’any 2021 (un creixement del 9%, aproximadament). Això significa que necessitaria més de 7.500 milions per a arribar al repte de 2030 o, cosa que és el mateix, incrementar un 10% el consum. D’altra banda, la despesa per càpita -segons estimacions- es va situar en 2021 entorn dels 59,2 euros, encara lluny dels 418 euros per habitant/any que gasten els suïssos.

«Tots els agents de la cadena -productors, elaboradors i distribuïdors- han estat a l’altura i han donat resposta a les necessitats de la societat»

A tot això, Barrera conclou que, un any més, «tots els agents de la cadena -productors, elaboradors i distribuïdors- han estat a l’altura i han donat resposta a les necessitats de la societat, una societat que cada vegada està més conscienciada i que aposta per la producció ecològica, un sistema que és agronómicamente productiu, econòmicament rendible, mediambientalment necessari i una resposta a la salut».

Sobre el Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (2023-2027)

Per part seva, la Junta d’Andalusia celebra el creixement del 10% dels operadors i transformadors de la indústria ecològica en aquesta Comunitat Autònoma, que se situen prop de la xifra dels 1.000. Al mateix temps, qüestiona el suport del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (2023-2027) per a Espanya al sector ecológic. «Fins ara el ‘pagament verd’ per se era el segon pilar. Si no canvien les coses, amb la nova PEPAC els eco-schemes no seran per se per als que estan en el sector bio. D’aquesta manera, clarament s’estan baixant els suports a la transició ecològica. El corrent positiu dels últims anys en part era gràcies a aquestes ajudes. Lamentablement ara això es pot perdre. I amb les estratègies ‘De la Granja a la Taula’ i ‘Biodiversitat’ se’ns demanen uns objectius irreals», reclama el secretari general d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació de la Junta d’Andalusia, Vicente Pérez, qui ha afirmat que està treballant en la preparació de noves normes.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2022