Carsten Holm és el director de Diversified Communications UK, un dels principals organitzadors de fires d’Europa amb un enfocament nacional i internacional en esdeveniments relacionats amb el sector ecològic. Susana Andrés Omella és la directora d’Organic Food Iberia & Eco Living Iberia, l’esdeveniment comercial més gran d’Espanya dedicat a l’alimentació ecològica i els producte sostenibles. Parlem amb ells sobre les perspectives de l’edició de 2022, prevista com la més important de totes les celebrades fins ara.

El lema d’Organic Food Iberia 2022 és «Ets el canvi».

Carsten: La filosofia ecològica és un tema de sostenibilitat molt important i, perquè s’adopti, tots en som responsables. Per tant, «Tu ets el canvi»: tu ets qui pren la decisió de triar els aliments ecològics en lloc dels convencionals, tu decideixes que la producció de la teva granja passi de ser convencional a ser ecològica. El canvi no podria produir-se sense tu. Volem que sigui una cosa personal, ja que es tracta que tots nosaltres ens convertim i formem part del canvi. Volem un demà millor per al món.

Aquest sector ha passat de ser un nínxol, vist com un luxe car que només podem permetre’ns de tant en tant, a convertir-se en una part essencial per a canviar la forma en què vivim, en què cuidem el nostre medi ambient i assegurem tenir un futur més saludable. El debat ha canviat molt. L’ecològic ja no és una opció, és essencial, és el corrent principal. Això té a veure, en part, amb la crisi del Covid-19 i que la gent és més conscient de la manera en què viu.

«Aquest sector ha passat de ser un nínxol a convertir-se en una part essencial per a canviar la forma en què vivim»

Quines són les principals novetats que el sector trobarà a Organic Food Iberia 2022?

Susana: Hi haurà un 20% més de superfície expositiva que l’any passat. Tindrem uns 17 showcookings al Kitchen Theater, aquest any situat en el centre del pavelló i patrocinat pel Ministeri d’Agricultura – Aliments d’Espanya. Després de moltes peticions, aquesta edició comptarà amb un Speak Corner, on els expositors podran presentar els seus projectes i innovacions. També s’implementarà l’àrea EcoPack, dedicada als proveïdors d’envasos sostenibles i biodegradables. D’altra banda, hi haurà distintius en cada stand per identificar els productes Free From i/o Vegans i facilitar als compradors el contacte amb aquests expositors. La Zona d’Innovació estarà en marxa, premiant els millors productes i les últimes tendències dels últims 12 mesos. Com a novetat enguany, en els Eco & Organic Awards Iberia 2022 introduïm l’Eco Packaging Award, que abasta tots els aspectes del disseny del producte, l’envàs i el màrqueting, i el premia al millor producte ecològic en Producció Animal. També torna ‘Meet the Buyer’ després del gran èxit de l’any passat.

Hi ha un fort enfocament en els visitants internacionals.

C: Quan vam celebrar el saló al setembre de l’any passat, tothom tenia l’ambició de convertir-lo en una de les principals fires en els pròxims 10 anys. Això passa per aconseguir més compradors internacionals, així que treballarem molt dur en això. L’any passat va ser molt difícil perquè el món estava en crisi i hi havia moltes restriccions sanitàries, però sabem que tenim interès. Organic Food Iberia és la plataforma del sud d’Europa per als negocis professionals del sector ecològic. Necessitem uns compradors internacionals bons i forts; és una veritable prioritat per a nosaltres.

«Organic Food Iberia és la plataforma del sud d’Europa per als negocis professionals del sector ecològic»

S: Enguany comptarem amb la participació de l’ICEX en el programa de compradors internacionals, que ens ajudarà a determinar quins països són estratègics per als productes espanyols. Paral·lelament, estem treballant amb Extenda, mentre que Portugal treballa amb l’AICEP. Tenim un pla nacional i internacional.

Eco Living Iberia s’expandeix.

S: L’any passat va haver-hi peticions per a ampliar la gamma de cosmètics i complements alimentaris. El gran èxit d’enguany és que Bèlgica hi serà amb un pavelló. Ens acompanyaran unes 30 empreses diferents en els segments de cosmètica, benestar i complements, com la certificadora CAAE Cosmètica. Alguns expositors ja van estar en les edicions de 2019 i 2021 i altres són nous.

C: Si algú compra productes ecològics, també està interessat en productes de vida ecològica. Va amb aquest estil de vida, té sentit. Eco Living Iberia hauria de créixer a Espanya, ja que la seva rellevància augmentarà en els pròxims anys.

«Eco Living Iberia hauria de créixer a Espanya, ja que la seva rellevància augmentarà en els pròxims anys»

Què podem esperar de les conferències d’enguany?

S: Organic Food Iberia 2022 comptarà amb tres sales de seminaris especialitzats. En les xerrades Organic Talks i Eco Living Talks s’abordarà la nova normativa europea i, fins i tot, hi haurà una taula rodona de Comunitats Autònomes sobre la compra de polítiques públiques dirigides al sector ecològic. També es parlarà de disseny i de comunicació de productes, entre altres temes. Per primer any, els Wine Talks seran realitzats i gestionats per Spanish Organic Wines, que són els protagonistes d’aquest segment

Quina importància té animar als nous consumidors a comprar productes ecològics i incloure’ls en la seva compra setmanal en els supermercats?

C: Per a fer créixer el sector ecològic, part de la nostra responsabilitat és educar al consumidor. Ara estem exercint un paper molt important. I no es tracta de vendre stands, sinó de canviar els hàbits, de canviar la manera de fer les coses, de canviar la mentalitat del consumidor. Això és el que fem i tenim la sort d’estar en aquesta posició.

S: És molt important que fem aquest tipus d’educació. La gent ha de saber com identificar què és un producte ecològic, no sols per què sinó què. La UE està exercint molta pressió en els 27 Estats membres per a ajudar els consumidors a identificar l’etiqueta de la UE, promoure els productes ecològics i augmentar el consum ecològic

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2022