Vivim en un món en contínua transformació en el qual la incertesa ha sacsejat les nostres consciències amb força. Ens hem adonat, per fi, que el planeta necessita el nostre respecte i hem après que en ple segle XXI no estem lliures de pandèmies, crisis ni conflictes. La situació actual ens ha fet comprendre que la sostenibilitat és un tot on no poden separar-se els problemes ambientals dels socials i econòmics. Cada vegada més, prenem decisions sense perdre de vista l’impacte que aquestes puguin tenir.

comerç just
Foto: Fairtrade Ibérica

14 de maig: Dia Mundial del Comerç Just

El 14 de maig se celebra el Dia Mundial del Comerç Just, en un moment on volem saber d’on venen els productes que comprem i com arriben a les nostres mans, qui els ha produït, com i en quines condicions. Així, en un any marcat per una significativa reculada en el consum de les llars espanyoles, els productes certificats per Fairtrade, el segell líder de comerç just a Espanya, i que ja representa més del 90% dels articles de comerç just venuts al nostre país, han crescut lleugerament. L’import de vendes d’articles amb aquest segell a Espanya ha aconseguit els 137,4 milions d’euros l’any 2021, amb un augment de l’1% respecte a l’any anterior.

Aquestes xifres contrasten amb el panorama actual que està sofrint el consum espanyol en general, perquè segons diferents estudis, com per exemple l’elaborat per la consultora McKinsey i la patronal Eucommerce, les vendes en alimentació al nostre país van disminuir un 7,4%. En un escenari incert i complex, consumidors i empreses han apostat per un comerç que impulsa el desenvolupament social, econòmic i ambiental. I és que el consum ètic és un estil de vida sostenible que ha arribat per a quedar-se i les dades ho evidencien: s’està produint un clar canvi de paradigma, les vendes globals d’articles que certifica Fairtrade acumulen un creixement del 294% en els últims 5 anys a Espanya.

El consum ètic és un estil de vida sostenible que ha arribat per a quedar-se

Són cada vegada més les persones que trien el sabor i la qualitat del cacau i el cafè d’origen certificats per Fairtrade en el seu dia a dia, entre altres articles com la fruita o el tèxtil que es troben entre els més de 1.900 productes amb segell Fairtrade que les i els consumidors tenen a la seva disposició en el mercat espanyol. També són cada vegada més les empreses responsables que donen resposta a aquesta creixent demanda. Així, en Fairtrade Ibèrica treballem juntament amb les empreses en les seves cadenes d’aprovisionament perquè agricultors, productors i les seves famílies tinguin uns mitjans justos i unes condicions de vida dignes mentre protegim el planeta.

Més de 1,4 milions d’euros addicionals per a productors amb la Prima Fairtrade

Només l’any 2021, gràcies al consum de productes certificats amb segell Fairtrade a Espanya i Portugal, productors i agricultors han rebut una ajuda directa d’1.400.339 euros corresponent a la Prima Fairtrade, destinada a aconseguir millores tant en els seus negocis i operacions com en la seva comunitat. Així, a més de garantir uns preus justos i estables per a ajudar-los a resistir a les fluctuacions del mercat i proporcionar-los una xarxa de seguretat contra la caiguda dels preus, els productors reben aquesta quantitat addicional de diners que es paga per sobre del preu acordat, que ells mateixos decideixen democràticament com utilitzar.

«El comerç just és l’eina per a aconseguir la justícia social, que va més enllà del legal, ja que impulsa la igualtat d’oportunitats per a totes les persones»

I és que l’impacte positiu en els nivells de vida, la seguretat i l’estabilitat gràcies a uns salaris i unes condicions laborals dignes així com la capacitat de poder triar com invertir la Prima Fairtrade i tenir un Preu Mínim Fairtrade garantit, són algunes de les raons per les quals Fairtrade és el segell de comerç just preferit pels productors, segons es desprèn de l’enquesta realitzada per GlobeScan a organitzacions d’agricultors i productors entre febrer i maig de 2021.

comercio justo
Foto: Fairtrade Ibérica

Perquè a Fairtrade tenim clar que el comerç just és l’eina per a aconseguir la justícia social, que va més enllà del legal, ja que impulsa la igualtat d’oportunitats per a totes les persones. La nostra filosofia de comerç es basa en la transparència i les dades d’impacte són la prova del nostre treball per la sostenibilitat tant per a consumidors com per als qui millor ens avalen, les i els productors.

El comerç just, en l’ADN de Fairtrade

Fairtrade també ha continuat consolidant el seu lideratge durant els últims anys a nivell global. Treballem perquè els productes que certifiquem tinguin un recorregut sostenible i siguin d’alta qualitat. Per a això, analitzem tota la cadena d’aprovisionament sota la supervisió de l’auditoria independent Flocert. El nostre sistema global se centra en garantir la protecció del medi ambient i el respecte dels drets humans dels gairebé 2 milions de persones treballadores en els 71 països on es conreen els productes amb segell Fairtrade.

Davant la pregunta: Amb qui prefereixes treballar la sostenibilitat? La resposta és Fairtrade

El comerç just està en l’ADN de Fairtrade. Treballem perquè les nostres ciutats i els nostres camps siguin habitables i fructífers també demà. Així, som membre de la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ), que agrupa organitzacions vinculades al comerç just a Espanya. Així mateix, Fairtrade Internacional i, en conseqüència, Fairtrade Ibèrica també formen part de la World Fair Trade Organization (WFTO), l’únic sistema de verificació internacional que, a través d’auditories independents, s’assegura que els seus membres compleixin els 10 principis del comerç just en els seus negocis i cadenes de subministrament.

Treballem per a aconseguir que tots els dies siguin 14 de maig, “Dia Mundial del Comerç Just”, i arribi el dia en què no necessitem una data específica en el calendari que ens recordi que no hauria d’haver-hi una altra manera d’entendre el comerç que no sigui sostenible. Perquè el comerç just no és una simple opció més, és el camí cap a un sistema comercial sostenible que transformi la realitat social. El comerç just és, en definitiva, la clau per a avançar cap a un futur just que no deixi a ningú enrere. Davant la pregunta: Amb qui prefereixes treballar la sostenibilitat? La resposta és Fairtrade.

Autor: Álvaro Goicoechea, director de Fairtrade Ibérica

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here