IFOAM Organics Europe fa una crida als Estats membres perquè modifiquin els seus Plans Estratègics de la PAC d’acord amb les observacions realitzades per la Comissió en les seves Cartes d’Observació i demana a la Comissió que continuï el debat amb els governs nacionals per a assegurar que estableixen millors mesures i pressupostos per a l’agricultura ecològica. L’agricultura ecològica pot contribuir a molts dels objectius de la nova PAC i és una eina per a augmentar la qualitat del sòl i de l’aigua, millorar el benestar dels animals, reduir l’ús d’antimicrobians i pesticides i revitalitzar les zones rurals. Per tant, ha de ser secundada adequadament pels Estats membres.

CAP Strategic Plans

Augmentar el suport a l’agricultura ecològica en els plans estratègics de la PAC

Jan Plagge, President d’IFOAM Organics Europe afirma: «Com la Comissió Europea va esmentar en les seves Cartes d’Observació, alguns països manquen d’ambició per a contribuir a nivell nacional a l’objectiu de la UE d’un 25% de terres agrícoles ecològiques per a 2030, ja sigui en termes d’objectius, ja sigui en termes d’intervencions febles, i baixos pressupostos per a desenvolupar l’agricultura ecològica. Els Estats membres haurien d’integrar les observacions de la Comissió per a garantir almenys el creixement continuat de la producció ecològica durant el pròxim període de la PAC 2023-2027 i tenir una major ambició global en matèria de clima i medi ambient».

«Alguns països manquen d’ambició per a contribuir a nivell nacional a l’objectiu de la UE d’un 25% de terres agrícoles ecològiques per a 2030»

Eduardo Cuoco, Director d’IFOAM Organics Europe subratlla: «La Comissió hauria d’assegurar-se que els Estats membres millorin els seus Plans Estratègics de la PAC abans d’aprovar-los per a assegurar-se que les intervencions establertes incentivin a més agricultors convencionals a la transició a l’agricultura ecològica, tenint en compte els beneficis de l’ecològic per a la biodiversitat, el medi ambient i el benestar animal, tal com recorda la pròpia Comissió en les seves cartes».

Pressupostos insuficients: República Txeca, Finlàndia, Portugal, Suècia, França, Països Baixos i Espanya

IFOAM Organics Europe està d’acord amb les observacions de la Comissió quant a la insuficiència dels pressupostos per a incentivar a més agricultors a convertir-se a l’agricultura ecològica en diversos països, com la República Txeca, Finlàndia, Portugal i Suècia, on el pressupost per a la conversió a l’agricultura ecològica és igual o inferior al destinat al manteniment d’aquesta, malgrat els reptes als quals s’enfronta i de les necessitats requerides durant el període de conversió. A més, alguns pressupostos són també massa baixos per a permetre el manteniment de l’agricultura ecològica, com a França, on la Comissió preveu un risc de desconversión a partir de 2023 a causa de la retirada del pressupost de suport al manteniment de l’agricultura ecològica; i als Països Baixos, on la Comissió creu que les intervencions seran insuficients per a impulsar adequadament la producció ecològica, atès que no existeix un règim ecològic específic.

Alguns pressupostos són també massa baixos per a permetre el manteniment de l’agricultura ecològica

No obstant això, en el cas d’Espanya, la Comissió no va identificar l’alarmant situació a la qual s’enfronta el sector ecològic a causa de la falta de pressupost assignat a l’agricultura ecològica. El pressupost previst per Espanya per a tot el període de la PAC 2023-2027 és de 752 milions d’euros, la qual cosa ni tan sols és suficient per a mantenir la superfície ecològica actual. Per a aconseguir un objectiu potencial del 25% per a 2030 (el govern espanyol va establir un objectiu del 20% per a 2030) es necessitarien 1.100 milions d’euros a l’any per a donar suport a la superfície ecològica.

Disminució dels avantatges comparatius i dolenta interpretació dels pagaments superposats

IFOAM Organics Europe també creu que les intervencions i els nivells de pagaments establerts en els Plans Estratègics de la PAC no permeten recompensar als agricultors ecològics pels béns públics que proporcionen. Més concretament, en comparació amb el període actual de la PAC (2014-2022), els membres de IFOAM Organics Europe estan preocupats per la disminució d’un avantatge comparatiu per a la conversió de les explotacions convencionals a l’agricultura ecològica, en comparació amb els incentius per a adoptar un altre tipus de pràctiques agrícoles que són menys transformadores i proporcionen molts menys beneficis ambientals.

Aquesta situació es deu als problemes que tenen els agricultors ecològics per a combinar els règims ecològics amb els règims ecològics o les mesures agroambientals i climàtiques (AECM). En aquest sentit, el moviment ecològic europeu adverteix del mal ús de la interpretació dels pagaments superposats, la qual cosa ocorre en diversos països com Espanya, França, Àustria, Alemanya i Finlàndia. Per exemple, a Finlàndia no està previst que es pagui la compensació per producció ecològica per la superfície de prades i camps de biodiversitat, ni per la superfície de la mesura de zona de protecció de compensació ambiental, atès que el cultiu d’aquestes zones en condicions de producció ecològica no és més exigent que aquestes mesures. La reducció dels nivells de pagament per als agricultors ecològics provocarà una falta d’atractiu per a l’agricultura ecològica en comparació amb la convencional.

el moviment ecològic europeu adverteix del mal ús de la interpretació dels pagaments superposats

Falta d’ambició mediambiental

Aquesta situació també es deu a la falta d’ambició mediambiental dels criteris dels Ecosistemes. Per exemple, en el cas de França, la Comissió va esmentar que actualment està previst que el règim ecològic per a l’agricultura ecològica rebi el mateix nivell de pagament que el règim ecològic per al HVE (denominat «alt valor mediambiental»), a pesar que proporciona menors beneficis mediambientals.

Finalment, IFOAM Organics Europe vol recordar que la PAC és una eina crucial per a impulsar la demanda de productes ecològics per part dels consumidors. Pot facilitar les inversions en polítiques i campanyes de promoció, així com la contractació pública, per a garantir un augment constant del mercat ecològic en general.

IFOAM Organics Europe vol esmentar que hi ha moltes altres preocupacions en relació amb el suport i els pressupostos per a l’agricultura ecològica. No obstant això, aquestes no se citen en aquest comunicat de premsa, sinó que són abordades per la Comissió en les seves cartes i/o pels membres de IFOAM Organics Europe.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2022