Per a un nen, un hort és un suport a les activitats educatives a través del qual pot adquirir coneixements molt variats relacionats amb l’alimentació, el medi social i cultural.

hort escolar
Creative Commons – Autor: Lalobiozar

Potencial didàctic de l’hort escolar

Treballar un hort en un entorn educatiu permet il·lustrar de forma empírica objectius molt variats: ensenyar com es produeix el menjar que consumim, la nostra dependència de la natura i els seus cicles, la importància de respectar el medi ambient, promoure el consum de productes de temporada i de proximitat, fomentar el treball en equip i la cohesió grupal, etc. L’hort crea un vincle amb el sòl, ens fa connectar amb la natura i per tant amb els nostres avantpassats.

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), l’hort escolar és una eina didàctica molt efectiva per promoure els bons hàbits alimentaris entre els nens, així com els de les seves famílies. Atès que els nens d’avui són els adults del futur, el treball a l’escola obtindrà resultats molt beneficiosos a llarg termini. La FAO també aconsella que la producció d’aquests horts sigui la base de la dieta de productes frescos al menjador escolar, per tal de millorar la dieta augmentant la ingesta de fruites, verdures i hortalisses de qualitat, per mitigar les dietes basades en menjar ultraprocessat i productes d’origen animal.

Suport a les activitats educatives

Per al nen, l’hort és un suport a les activitats educatives a través del qual pot adquirir coneixements molt variats relacionats amb el medi social i cultural, la natura, el paisatge, les conseqüències negatives per a l’agricultura derivades de l’escalfament global i el canvi climàtic, la producció d’aliments per entendre d’on prové tot el que mengem així com la nostra dependència ambiental, enriquir el seu vocabulari amb moltes paraules relatives al camp, conèixer més varietats d’aliments i les seves propietats, etc., però sobretot, l’hort ens permet treballar valors i actituds que seran molt importants per poder viure en plenitud i responsabilitat la seva vida d’adults. L’hort crea un vincle que ens uneix a la terra, que permet experimentar in situ el treball desenvolupat pels agricultors i obtenir els nostres propis aliments sense recórrer a el sistema monetari, la recompensa de treballar els valors de la convivència i l’organització grupal de forma cooperativa, en contraposició a la competitivitat.

L’hort escolar ens permet treballar valors i actituds que seran molt importants per poder viure en plenitud i responsabilitat la seva vida d’adults

Com a eina didàctica, tot i que el projecte de l’hort escolar ens permet treballar molts objectius i desenvolupar diverses competències transversals, seguint la metodologia constructivista, el principal benefici que obtenim és l’adquisició d’uns hàbits alimentaris més saludables, perquè els nens tindran una gran motivació, ja que el vincle amb la terra despertarà la seva curiositat per tastar els vegetals que s’hagin cultivat a l’escola, d’aquesta manera podran incorporar noves verdures i hortalisses a la dieta (en lloc de rebutjar-les per inèrcia), identificar la varietat i educar el paladar. Com més coneixements, més probabilitat de seguir una dieta variada i rica en vegetals, saber identificar els productes de temporada i, per tant, aprendre a comprar i a seleccionar el producte de qualitat quan vagin al mercat.

El vincle amb la terra no només ens ajudarà a estar motivats per menjar-nos el que hem cultivat, sinó també per aprendre a cuinar i valorar el menjar casolà en contraposició als precuinats i processats industrials.

123rf Limited©perfectlab

Entendre conceptes i treballar valors

En relació amb la formació de nens i adolescents, la FAO recomana la creació d’horts escolars com a eina que afavoreix i contribueix a l’educació mediambiental, desenvolupament individual i social, ja que afegeix una dimensió pràctica als aprenentatges.

Un altre aspecte crucial és donar a conèixer als nens i joves el treball tradicional del camp, ja que és la manera de garantir la conservació d’horts en els espais periurbans, facilitar el relleu generacional a la pagesia i educar per consumir de forma més sostenible (productes de temporada i de proximitat), així com entendre conceptes com sobirania alimentària i la seva rellevància, els beneficis que ens aporta l’agricultura ecològica, prendre consciència dels motius pels quals l’ús i abús d’agroquímics ha causat tants danys als ecosistemes, com la mort en massa d’abelles a tot el món, l’extinció de la fauna marina al Mar Menor i al·lèrgies i malalties diverses als éssers humans.

El principal benefici que obtenim és l’adquisició d’uns hàbits alimentaris més saludables

El nostre treball agrícola ens proporcionarà una recompensa a llarg termini, veurem germinar les llavors i tots els processos necessaris fins a l’obtenció dels fruits, un procés lent, que implica un gran compromís, esforç i constància, un procés molt diferent a les recompenses immediates que de vegades ens aporten les noves tecnologies i algunes eines digitals que s’utilitzen per educar a l’aula.

Un projecte col·lectiu

L’hort és una eina educativa molt potent, que ens ajuda a cohesionar els grups infantils, a fomentar l’organització grupal i el treball cooperatiu, ja que és un projecte col·lectiu, a partir del qual podem treballar amb profunditat les competències bàsiques que tot l’alumnat ha d’adquirir en un grau suficient a l’acabar l’escolarització obligatòria i que els ha de permetre poder-se incorporar a la societat com a ciutadans actius, conscients de les problemàtiques mediambientals i saber donar respostes als reptes de futur.

Finalment, un projecte com aquest ha d’ensenyar a valorar el treball de la pagesia, ja que, si podem menjar cada dia, és gràcies al seu treball.

Autora: Helena Escoda Casas, Historiadora i antrozoòloga, professora de ciències socials

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2022