Exposar-nos al sol és molt important per a la nostra salut. Ens ajuda a arribar a uns nivells adequats de vitamina D (que alhora ens ajuda a fixar el calci en els ossos), ens posa de bon humor, disminueix la incidència de depressió i millora els nostres ritmes circadians i descans, entre altres beneficis. Tanmateix, també és important saber protegir-nos bé per evitar cremades i problemes més greus que puguin derivar de la sobreexposició com l’envelliment prematur o el càncer de pell.

escollir protector solar
123rfLimited©adragan8

Per això ens ajudem amb l’ús de cremes solars, però qualsevol crema solar és apta? Per desgràcia no, i és que hi ha moltes marques al mercat que porten components que poden tenir un impacte negatiu tant a la nostra pell com al medi ambient.

Aleshores, en què he de fixar-me per escollir la meva crema solar?

El primer que hauries de tenir en compte a l’hora de decantar-te per una o altra opció és conèixer el teu fototipus. Hi ha uns 6 fototipus diferents que es classifiquen segons el color de pell, color d’ulls i color de cabell. A partir d’aquesta classificació es recomana un protector amb una SPF (factor de protecció davant dels raigs UVB que fa referència a l’estona que ens podem exposar al sol sense cremar-nos) més o menys elevada.

Els filtres químics poden actuar com a disruptors endocrins interferint en el sistema hormonal, provocar al·lèrgies o contaminar el medi ambient

Un cop determinat el nostre fototipus ens fixarem en el tipus de filtre solar. Trobem tres tipus de filtres solars, els filtres bioquímics, els filtres minerals i els filtres biològics.

Els filtres químics són substàncies sintètiques complexes que deriven en gran majoria del petroli. Aquest tipus de filtres són els que se solen utilitzen a les cremes solars convencionals i no estan permesos a la cosmètica ecològica. El problema principal d’aquests és que algunes de les substàncies que utilitzen per prevenir els efectes nocius dels raigs ultraviolats poden actuar com a disruptors endocrins interferint en el sistema hormonal, provocar al·lèrgies o contaminar el medi ambient (responsables en part de la destrucció de la barrera de corall), entre altres efectes negatius. A l’hora de comprar la teva crema solar procura evitar sobretot els següents ingredients: cinamats (com l’Ethylhexyl methoxycinnamate), canfens (com el 4-Methylbenzylidene Camphor) i benzofenones (com benzophenone seguit d’un nombre).

Per altra banda, els filtres solars físics són els filtres utilitzats en cosmètica ecològica. Aquests són bons per a la pell ja que no la penetren, són resistents a l’aigua i no contaminen el medi marí. Dins dels filtres físics més habituals trobem principalment el diòxid de titani i l’òxid de zinc.

Els filtres solars físics són bons per a la nostra pell, ja que no la penetren, són resistents a l’aigua i no contaminen el medi marí

Per últim, tenim els filtres biològics. Hi ha determinats ingredients naturals que tenen propietats antioxidants (per exemple: extractes de plantes i algues, vitamina E, quercitina, olis de llavors, arç groc, etc.), que són els que anomenaríem filtres solars biològics. A diferència dels filtres físics, aquests no tenen la capacitat d’impedir que els raigs penetrin a la nostra pell, però sí que poden absorbir la radiació ultraviolada i transformar-la en calor. Igual que passaria amb els filtres químics, però sense presentar-ne els inconvenients.

Certificació

D’altra banda, i perquè ens resulti més senzill trobar la crema solar adequada hem de mirar que les nostres cremes solars estiguin certificades d’acord amb els estàndards de Cosmos, BioVidaSana, Natrue o altres segells reconeguts. Això ens ajuda a garantir que entre els seus ingredients no hi hagi components químics o perjudicials per a la salut.

A l’hora d’escollir una crema solar escull el teu SPF adequat, decanta’t per un filtre que sigui respectuós amb la teva pell i amb el medi ambient, procura que aquest porti incorporat algun antioxidant ja que aquest ajudarà a evitar la formació de radicals lliures i actuarà contra l’envelliment cutani i els càncers de pell fotoinduïts i fixa’t que porti incorporat el certificat.

En definitiva, procura utilitzar un protector solar en el que puguis confiar, que cuidi la pell i que protegeixi el medi ambient, ja que cuidar-lo implica cuidar-nos a nosaltres.

Herbolario Navarro

Autora: Glenn Cots, Dietética integrativa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here