El Consell de Ministres noruec ha aprovat la Proposició 236: L, ‘Modificacions a la Llei de Personal de Salut (autorització de naturòpates, osteòpates i paramèdics)’, que va entrar en vigor el passat 1 de maig de 2022. Aquest text regula l’exercici professional en Osteopatia com a personal sanitari, que els professionals del sector estaven reclamant des de fa anys.

noruega terapias naturales
123rfLimited©highwaystarz. Osteòpata realitzant tractament del pacient amb problema de maluc

Equiparació dels professionals de les Teràpies naturals als metges generalistes

El més difícil ja està fet què és el reconeixement per part de l’administració i el Govern noruec de la figura de l’Osteòpata com un professional sanitari més. Això implica que, a partir d’aquest mes de maig del 2022, els osteòpates qualificats rebran un número de personal sanitari (HPR), igual que la resta del personal sanitari autoritzat. Per als pacients, això aporta la seguretat que la persona que ostenta el títol d’osteòpata té la competència necessària.

És necessari i de vital importància aconseguir la regulació a Espanya per atorgar als professionals de les Teràpies el lloc que els correspon, equiparant-los a altres professionals sanitaris, i de vital importància per poder protegir l’usuari de gent sense una formació mínima. Fins ara, cap administració a Espanya ha mogut un dit en pro de la regulació, oposant-s’hi i deixant desemparada la societat i els professionals del sector.

És necessari aconseguir la regulació a Espanya per atorgar als professionals de les Teràpies el lloc que els correspon

Nombroses associacions de pacients crònics a Noruega han demanat la creació d’un cos regulat de professionals com un ajut més al tractament que puguin seguir amb altres professionals sanitaris. Les persones que pateixen dolor crònic són conscients i coneixedores dels múltiples avantatges que ofereix un cos de professionals osteòpates regulats, mitjançant un treball multidisciplinari amb altres professionals sanitaris, i això es farà amb més assiduïtat a partir d’ara.

Repensar els pressupostos

Un altre tema important a tenir en compte és la despesa sanitària actual que Espanya dedica dels seus pressupostos. Segons l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), Espanya és el quart país que més ha retallat en el sistema sanitari des de l’any 2009, quan van començar les retallades per la crisi. Gastava abans d’aquesta gairebé el 7% del seu producte interior brut (PIB) en Sanitat; avui, poc més del 6 (6,2%), cosa que significa 7.600 milions de retallada de despesa sanitària.

Les persones que pateixen dolor crònic són conscients i coneixedores dels múltiples avantatges que ofereix un cos de professionals osteòpates regulats

“Els pacients el metge dels quals, de capçalera o de família, sap de medicina complementària, tendeixen a tenir menors costos i viure més temps”, segons el publicat a l’European Journal of Health Economics el 2012. Els resultats d’aquest treball indiquen que aquells pacients amb metges generalistes que estan capacitats pel ús de la medicina complementària redueixen els costos sanitaris en un 30% i, sobretot, registren taxes de mortalitat més baixes que els altres… Els costos més baixos són el resultat d’un menor nombre d’hospitalitzacions i un menor nombre de medicaments receptats.

Si la despesa més gran que es produeix des de Sanitat ve d’aquesta despesa podríem estalviar milers de milions d’euros introduint les teràpies naturals a l’entorn de la sanitat pública, però abans de tot això cal començar a treballar per regular la professió i els estudis corresponents, perquè els osteòpates tinguin una formació suficient i reglada per tal que es pugui oferir una seguretat jurídica, tant als pacients com als professionals. Això no existeix a Espanya i tot és per una manca de voluntat política.

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Autor: Roberto San Antonio-Abad. President i responsable de Formació, de l’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT)

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2022