Sabem que la nostra alimentació és responsable aproximadament d’un terç dels gasos amb efecte d’hivernacle que s’emeten a nivell mundial. Però, i els nostres cosmètics?

cosmética y cambio climático
123rf Limited©originalwork

Petjada de carboni de la cosmètica

La petjada de carboni és la quantitat de gasos amb efecte hivernacle (GEI) que emet un determinat procés en tot el seu cicle. Encara que no tots els gasos siguin CO2, es tradueix a l’anomenat CO2 equivalent per poder comparar. No hi ha xifres públiques sobre això. Segurament no resulta fàcil calcular-ho ja que el món de la cosmètica és complex i engloba molts tipus de productes i diferents processos industrials per obtenir-los.

Molts dels productes intermedis que s’utilitzen com a coadjuvants per obtenir ingredients de la cosmètica convencional, i en gran mesura de la pseudo-natural, tenen una important petjada de carboni. Un exemple és l’omnipresent òxid d’etilè, que es fa servir per a gairebé tot. A més del seu efecte tòxic per a l’organisme, emet gasos d’efecte hivernacle i el procés de producció és molt contaminant per a l’aire, on roman entre 69 i 149 dies, i segons el vent, es pot transportar lluny de la font d’emissió.

La petjada de carboni és la quantitat de gasos amb efecte hivernacle (GEI) que emet un determinat procés en tot el seu cicle

Però hi ha alguns aspectes que són comuns a la majoria dels processos i que ens poden servir per orientar-nos. El primer és l’energia utilitzada durant el procés de producció, tant de les matèries primeres com del producte final. Un estudi va calcular que l’ús d’1kg de mantega de karité en productes cosmètics té una empremta de carboni 10.374 kg de CO2eq, un 75% dels quals es deu al sistema tradicional d’extracció de la mantega que torra l’ametlla cremant llenya. Si se substitueix aquest procés per la pressió en fred, es redueixen en gran mesura les emissions i s’obté un producte de millor qualitat.

Despesa energètica i transport

Una pastilla de sabó emet aproximadament 700 kg de CO2. Una part important s’atribueix a la despesa energètica durant el procés de formulació i de saponificació. Però també tenen un impacte no menyspreable, els fertilitzants utilitzats al cultiu a partir del qual s’obté l’oli per elaborar el sabó. Si en lloc d’un oli convencional es fa servir un oli ecològic, les emissions es redueixen substancialment. Tampoc no és el mateix si es tracta d’un oli d’oliva de proximitat o un oli de palma o de coco de l’altra punta del món.

Si en lloc d’un oli convencional es fa servir un oli ecològic, les emissions es redueixen substancialment

El transport és una de les activitats més contaminants i que més quantitat de GEHs emet. Comprar cosmètica d’empreses locals és una manera de reduir la nostra petjada de carboni. I passa el mateix amb els envasos. Com més gran sigui el nombre i el volum de l’envàs pitjor. Pel que fa als materials no hi ha un consens clar així que la millor opció és que sigui el mínim possible.

I les aigües?

Un altre factor que de vegades pot passar desapercebut és l’impacte dels productes cosmètics als oceans. La vida marina és un important embornal de carboni que s’acumula al fons quan animals i algues moren. Però en els darrers 70 anys hem perdut el 50% de la vida marina a causa de la contaminació. L’oxibenzona és un filtre solar emprat en cosmètics. Amb 70.000 tones d’oxibenzona n’hi hauria prou per matar tota la vida dels oceans i en els cosmètics se’n utilitzen 20.000 tones.

Comprar cosmètica d’empreses locals és una manera de reduir la nostra empremta de carboni

Com a resum, encara que no hi ha gaires estudis sobre la petjada de carboni d’un cosmètic, podem deduir sense equivocar-nos gaire que la millor opció és la cosmètica econatural, produïda localment, a partir de primeres matèries de cultiu ecològic i amb el mínim d’envasat.

Autores: Nuria Alonso, Certificació BioVidaSana i Montse Escutia, Projecte Ecoestética

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2022