El sector de la producció ecològica registra creixements continus des dels seus inicis a Espanya, si bé en els darrers anys s’ha produït un enlairament espectacular. Els aliments ecològics són productes certificats per una entitat autoritzada que verifica que compleixen la normativa. A més dels condicionants de tipus ambiental i de salut, tenen un component important en la confiança que generen en els consumidors.

blockchain
123rfLimited©ekkasit919

Sistema de control d’alta seguretat

El sistema de control a la Unió Europea té una alta seguretat. Un marc legislatiu, cada cop més estricte, tant en producció ecològica com en seguretat alimentària, que fa cada vegada més difícil el frau. A CAAE, aquest marc regulador, unit a la nostra experiència de més de 30 anys, ens ha portat a ser l’organisme líder a Europa en nombre d’hectàrees certificades i que el nostre segell sigui sinònim de professionalitat a la certificació.

I en aquestes tres dècades, l’entorn productiu també ha canviat. La figura de l’inspector amb el pla de paper a mà recorrent la finca, els registres manuals o els precintes numerats han donat pas a cartografies digitalitzades i expedients informatitzats.

El consumidor vol conèixer la procedència del producte, les condicions de producció, així com l’entorn social i ambiental que el seu acte de consum genera

A CAAE som conscients que cal millorar i innovar en la certificació de la producció ecològica, responent a un escenari amb un nombre més gran d’operadors i donant solucions a un consumidor cada cop més conscienciat i exigent. Consumidor que no només vol tenir la certesa que allò que compra és ecològic, sinó que vol conèixer la procedència del producte, les condicions de producció, així com l’entorn social i ambiental que el seu acte de consum genera. I és en aquestes circumstàncies on el blockchain intervé.

Tecnologia blockchain

El sistema descentralitzat de la tecnologia blockchain té un gran potencial per garantir la traçabilitat de les cadenes de subministrament, a més de proporcionar els principals avantatges que necessita tot sistema de certificació, com són la seguretat i la transparència.

El sistema d’expedició de certificats blockchain proporciona una traçabilitat i identificació de procedència dels certificats completa, segura i fiable

En aquest context, i com a part del nou sistema de certificació a desenvolupar per el CAAE, el sistema d’expedició de certificats blockchain en què estem treballant contribuirà a reforçar les disposicions sobre seguretat alimentària i reduir els possibles fraus a les emissions de certificats de productes ecològics, proporcionant una traçabilitat i identificació de procedència dels certificats completa, segura i fiable.

Autor: Juan Manuel Sánchez, director gerent de CAAE

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022