Un «claim» o «reivindicació», com seria en català, és un terme que s’usa en l’etiquetatge i la publicitat dels cosmètics per tractar de realçar-los i de cridar l’atenció dels consumidors sobre els seus valors. No formen part de la informació obligatòria que estableix la legislació de cosmètica, encara que tampoc estan prohibits, però, si es fan servir, no es pot posar qualsevol cosa que a l’empresa se li acudeixi.

claims cosmética
123rfLimited©aliiaarskanova

Substàncies perjudicials i claims

Un dels requisits que han de complir els claims, segons explica la guia de l’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS), n’és la imparcialitat. Per això, no estan d’acord que es facin servir claims com «sense parabens», «sense fenoxietanol», etc. Això implica que aquestes substàncies poden ser perjudicials en algun sentit, i per als que estableixen la legislació, tots els ingredients autoritzats són segurs si es fan servir d’acord amb el Reglament.

Tota la cosmètica ha de complir amb el requisit de fer servir claims correctes i que es puguin demostrar, però si a més la marca està certificada, tindrà l’ajuda del control de l’entitat de certificació, que haurà de confirmar que poden fer servir els claims que s’usen.

Tota la cosmètica ha de complir amb el requisit de fer servir claims correctes i que es puguin demostrar

Per exemple, si posa «paraben free» no atenta contra la veracitat de l’etiqueta, encara que s’avisa a les marques certificades que la legislació no ho permet. Tot i això, hi ha altres termes que no responen estrictament a la veritat sobre el que conté el producte. Seria el cas de «tòxic free» perquè és un terme massa general i un cosmètic, per molt natural que sigui, pot ser tòxic per a una persona que sigui al·lèrgica a un dels seus ingredients. I en aquest mateix àmbit, termes com «100% sostenible» no tenen sentit, perquè com es mesura la sostenibilitat per concloure aquesta xifra del 100%? Les xifres que s’indiquin a les etiquetes han de tenir significat. Un altre claim que es fa servir molt és el de «Zero waste», però no hi ha cap activitat que duguin a terme els éssers humans que no generi algun residu.

Reals i justos

A l’afany de destacar els productes que es venen, es fan molts claims d’aquest estil, exagerats, sense sentit o directament falsos. Tot i això, quan els claims són reals i justos, són una informació molt valuosa, que s’aporta a mode de missatge super-concentrat, en una etiqueta que sol ser petita, que ha d’incloure tota la informació obligatòria i que a més ha d’intentar destacar el producte en un mercat molt competitiu mitjançant un disseny atractiu i l’ús dels claims més apropiats.

Quan els claims són reals i justos, aporten una informació molt valuosa

A la cosmètica certificada, es comprova la veracitat de cadascun dels claims. Si una marca diu fer servir «àloe vera de producció pròpia», que algun ingredient és d’origen local o s’indica específicament el país d’origen d’algun ingredient etc., per la documentació del proveïdor o mitjançant visites, es comprova que és així. Si una crema solar indica que té un factor de protecció solar (FPS) s’han d’haver fet estudis que ho demostrin; així com tots els claims sobre les propietats per a la pell: hipoal·lèrgic, per a pells sensibles, dermatològicament testat, apte per a nadons, redueix taques, protegeix de la contaminació, protegeix de la llum blava (de les pantalles), etc.

Els tests per demostrar l’exactitud dels claims són cars, i si el resultat no és l’esperat, per exemple, si l’FPS no és tan alt com es buscava, o cal reformular el producte, amb el retard en la posada al mercat que això implicaria, o caldria eliminar el claim de l’etiqueta. Per això, de vegades, hi ha la temptació d’usar claims sense les verificacions corresponents. Però si un claim té un significat real, aporta informació molt útil perquè les persones consumidores puguin triar.

Autores: Nuria Alonso, Certificació BioVidaSana i Montse Escutia, Projecte Ecoestética

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022