La facturació obtinguda pels productes de Comerç Just a Espanya es va incrementar lleument respecte a l’any anterior (un 0,27%), segons es desprèn de l’informe «El Comerç Just a Espanya 2021». Per part seva, les botigues de Comerç Just van recuperar la caiguda soferta en 2020, encara que el seu nivell de vendes es manté per sota del registrat abans de la pandèmia. Aquestes són les principals conclusions de l’informe de la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ).

Comercio Justo 2021
Botiga de Comerç Just S Altra senalla

Consumidors i Comerç Just

«La crisi generada per la pandèmia i la incertesa han alentit l’obertura de nous espais de consum», ha explicat Alberto Abad, president de la CECJ. «Encara així, és important destacar que, malgrat que hi ha hagut una frenada en el ritme de creixement, les vendes es mantenen, la qual cosa suposa una mostra de la fidelitat que genera el Comerç Just tant per als consumidors com per a les empreses», ha afegit.

Per part seva, Miriam Ciscar, cap del Departament de Cooperació Sectorial de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), ha posat el focus sobre els valors i principis del Comerç Just. «L’AECID vol continuar contribuint a incrementar i afermar el coneixement sobre Comerç Just que té la ciutadania espanyola, i formar i conscienciar especialment als consumidors/as i al sector empresarial en els principis del comerç just i consum responsable, principis claus per a la construcció d’una societat més justa i equitativa compromesa en la lluita contra la pobresa i el desenvolupament humà i sostenible», ha assenyalat.

Durant el 2021, els espanyols van gastar, de mitjana, 3,04 euros en Comerç Just per habitant

Informe «El Comerç Just a Espanya 2021»

Amb aquesta xifra global, el consum mitjà per habitant en Comerç Just durant 2021 al nostre país va ser de 3,04 euros, una quantitat molt similar a la del 2020 i que segueix allunyada de les xifres de vendes registrades en altres països europeus.

El 79,4% de les vendes de Comerç Just es van registrar en supermercats i grans superfícies, establiments que mantenen el seu lideratge malgrat haver perdut 4 punts percentuals respecte a l’any anterior. Per part seva, després de la important baixada soferta l’any 2020 pel sector Hostaleria, Restauració i Servei d’àpats (HORECA) arran del tancament d’establiments, el 2021 aquest sector recupera protagonisme amb una quota de mercat que supera el 13%. Una dada esperançadora és que les 73 botigues de Comerç Just superen la caiguda soferta el 2020, encara que el seu nivell de vendes no aconsegueix el d’abans de la pandèmia. El consum de Comerç Just en altres establiments minoristes (herbolaris, botigues de productes ecològics, et.) s’ha mantingut en nivells similars al 2020.

Comercio Justo 2021
Fes clic en la imatge per a accedir a l’informe El Comerç Just a Espanya 2021

Per productes, prop del 97% de les vendes de Comerç Just són de productes d’alimentació. I dins d’aquest bloc, el cacau i els dolços es consoliden com els productes estrella, generant més del 75% de la facturació. Els segueixen el cafè, producte emblemàtic del Comerç Just, que genera el 15% de les vendes. El consum de te i altres infusions, així com de la resta de productes d’alimentació (arròs, cereals, pasta, begudes, etc.), augmenta lleugerament. Quant a productes que no són alimentació, el més venut és el tèxtil. Encara que el seu pes en el global del sector continua sent minoritari, la seva facturació s’ha incrementat en gairebé 1 milió d’euros, la qual cosa representa un creixement d’un 43% en l’últim any. Aquest augment ha vingut derivat especialment dels articles de marxandatge personalitzables de cotó.

El cacau i els dolços es consoliden com els productes estrella, amb més del 75% de la facturació. Els segueixen el cafè, el te i les infusions

Quant a les garanties que avalen el compliment dels principis del Comerç Just, el 95,3% de les vendes va procedir de productes amb la certificació Fairtrade. La resta són articles amb altres certificacions.

Conscienciació per a un consum responsable

A més de la comercialització, les organitzacions de la Coordinadora Estatal de Comerç Just van realitzar durant el 2021 més de 600 iniciatives concretes de conscienciació en les quals van participar més de 40.000 persones. Es tracta d’una xifra inferior a la d’anys anteriors a la pandèmia.

«L’any 2021 les restriccions i les necessàries mesures de prevenció enfront de la COVID-19 lògicament van influir en aquest descens» ha explicat Mónica Gómez, vicepresidenta de CECJ. D’altra banda, la pandèmia ha accelerat la realització d’iniciatives de mobilització social de manera virtual i a través de xarxes socials. «Aquesta línia de treball s’ha consolidat en el 2021 i ho valorem com una oportunitat per a arribar a nous públics», afegeix.

Destaca la sensibilització en centres educatius amb activitats relacionades amb el Comerç Just i el consum responsable

L’àrea de treball que ha recuperat el seu nivell anterior ha estat el de la sensibilització en centres educatius. En 2021, més de 39.000 estudiants i 910 docents van participar en accions formatives relacionades amb el Comerç Just i el consum responsable, realitzades en 312 centres educatius des de Primària fins a Educació Superior.

  • Consulti aquí l’nforme «El Comerç Just a Espanya 2021»

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2022