Si el valor nutricional d’un producte alimentari depengués de quant de temps fa que existeix, les algues serien invencibles: a part dels bacteris, es troben entre les formes de vida més antigues de la Terra. I van tenir un paper important en fer habitable el nostre planeta: amb el seu superpoder, la fotosíntesi, les algues marines han estat enriquint els oceans i l’atmosfera terrestre amb oxigen durant milers de milions d’anys. Encara avui, produeixen la meitat de l’oxigen que inhalem, alhora que capturen de manera eficient el CO2. A més, les anàlisis nutricionals demostren que les algues són riques en vitamines, minerals, proteïnes i fibra, però baixes en calories.

alimentos del mar
123rfLimited©karsol. Makizushi sushi i wasabi maki

Quin gust tenen les algues?

Les algues solen estar disponibles en flocs o en tires seques. De tal manera, son fàcils de transportar i tenen una vida útil relativament llarga. Les algues verdes, com l’enciam de mar, sovint se serveixen crues i tenen un gust una mica àcid. L’alga vermella asiàtica nori, que alguns poden conèixer com les làmines fosques que mantenen el sushi junt, també pot servir com a topping per a amanides o sopes. La seva homòloga europea, la dulse, posa accents bonics de color porpra a qualsevol plat salat. Sense cuinar, és un snack deliciós; rostida, desplega una aroma lleuger a nous. Entre les algues marrons, la suau i dolça arame és un bon començament per als novells. Més forta de gust i com a amanida cruixent i verda, és la wakame, que també és un dels ingredients clau de les sopes de miso. Els espaguetis de mar tenen un gust lleugerament picant, semblant a les mongetes. I l’hijiki negre sorprèn amb una intensa aroma de peix i una delicada nota d’anís.

Un remull i un rentat exhaustius ja poden reduir significativament el seu contingut de iode

Les algues són sempre saludables?

Les algues s’han de consumir amb prudència. Especialment les algues marrons, ja que poden contenir molt iode. Quantitats massa altes d’aquest micronutrient poden alterar la funció de la glàndula tiroide i provocar palpitacions, hipertensió i nerviosisme. La Societat Alemanya de Nutrició recomana consumir no més de 200 micrograms al dia. Un remull i un rentat exhaustius ja poden reduir significativament el seu contingut de iode. A més dels seus beneficis per a la salut, les algues també poden contenir toxines ambientals. Depenent d’on creixin, poden filtrar contaminants i metalls pesants com el plom, el cadmi o el mercuri de l’aigua de mar. Per evitar que aquestes substàncies acabin als nostres plats, és especialment important una bona qualitat de l’aigua i anàlisis exhaustives de qualitat

Amb el seu superpoder, la fotosíntesi, les algues marines han estat enriquint els oceans i l’atmosfera terrestre amb oxigen durant milers de milions d’anys

Les algues ecològiques són millors?

Degut a la seva creixent popularitat com a aliment, només un petit percentatge d’algues encara prové de la recollida silvestre. La majoria d’algues es conreen a les zones costaneres amb cordes o xarxes. Tot el que necessiten per prosperar és llum, diòxid de carboni i nutrients com el nitrogen i el fòsfor. Per tant, és un producte ecològic ideal que no requereix ús de productes químics. Els productors d’algues marines que compleixen les normes ecològiques de la UE sobre la recollida i el cultiu salvatge d’algues redueixen tant els perills per a la salut com els danys als ecosistemes marins.

Els criteris de l’associació ecològica Naturland són encara més estrictes: no només inclouen especificacions clares sobre la qualitat de l’aigua i les tècniques de recol·lecció, sinó que també cobreixen aspectes socials. Actualment, les algues certificades Naturland es cultiven a França i Espanya.

Autora: Ina Hiester, Periodista, organic matters

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2022