El triclosan és un antibacterià que es fa servir en diferents productes d’higiene personal. Es tracta d’un ingredient controvertit que es troba al punt de mira de les autoritats sanitàries des de fa temps.

triclosán
123rfLimited©olegdudko

Als EUA, la FDA el va prohibir l’any 2016. A la Unió Europea està classificat com a irritant per a la pell i els ulls, persistent, bioacumulatiu, tòxic i disruptor endocrí. Fins al 2014 se’n permetia l’ús en qualsevol cosmètic. Però una revisió duta a terme per experts de la Comissió va arribar a la conclusió que el seu ús no és segur per a les persones consumidores i va restringir-ne l’ús només a un grup de cosmètics: pastes de dents, sabons de mans, sabons corporals i gels de dutxa, desodorants (no en aerosol), pólvores compactes i maquillatges en una concentració màxima del 0,3%. També es permet en glopeigs bucals a una concentració màxima del 0,2%.

Un disruptor hormonal

El principal problema és que s’acumula als teixits i fins i tot s’ha detectat a la llet materna. Té efecte com a disruptor hormonal i pot ajudar al desenvolupament de bacteris resistents quan no s’ha demostrat que sigui més efectiu matant bacteris que el sabó tradicional. De fet, resulta un contrasentit, i no s’ha detectat que aporti cap benefici extra afegint-lo a sabons i gels de bany.

A la Unió Europea està classificat com a irritant per a la pell i els ulls, persistent, bioacumulatiu, tòxic i disruptor endocrí

Segons Nuria Téllez, creadora de la marca Münnah Natural Cosmetic i fabricant d’un dentifrici ecològic i de gels de bany i xampús: “És un antimicrobià molt potent i d’ampli espectre que a més de ser disruptor endocrí, destrueix la microbiota beneficiosa per a l’organisme. Això és molt greu, ja que l’equilibri de la microbiota a l’organisme és bàsic per mantenir a ratlla altres infeccions patògenes oportunistes i la nostra salut”.

A més dels efectes sobre la salut, té efectes ambientals especialment en els ecosistemes aquàtics als quals arriba a través de les aigües residuals. Està classificat com a molt tòxic per a la vida aquàtica i amb efectes a llarg termini. També arriba al medi ambient a través dels fangs de depuradores que es fan servir com a fertilitzants agrícoles perjudicant els microorganismes del sòl. S’ha convertit en un contaminant ambiental important i es pot ingerir a través de les plantes regades amb aigua regenerada o el peix

A causa de la seva mala fama, cada vegada es fa servir menys i actualment està gairebé restringit als desodorants. Al llistat INCI apareix amb el nom triclosan pel que és fàcil d’identificar. Els conservants que estan permesos en cosmètica econatural són totalment eficaços, sense haver de recórrer al triclosan ni a altres conservants controvertits. Cal recordar que tots els productes cosmètics que surten al mercat han d’haver passat un challenge test per demostrar l’eficàcia dels conservants i ajustar la fórmula fins que el resultat sigui satisfactori.

S’ha convertit en un contaminant ambiental important i es pot ingerir a través de les plantes regades amb aigua regenerada o el peix

Els conservants més utilitzats són el Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Dehydroacetic Acid, Sorbic Acid, Benzyl Alcohol, i cada cop més s’utilitzen conservants d’origen natural com el Sodium Anisate i el Sodium Levulinate, alguns olis essencials, com el de romaní i també conservants d’origen microbià com els que contenen el bacteri Leuconostoc. Els desodorants que contenen ingredients d’origen mineral normalment no necessiten cap conservant.

Per tant, triar cosmètica econatural certificada és una garantia que els conservants utilitzats són eficaços però no suposen un risc elevat per a la nostra salut i la del medi ambient

Autores: Nuria Alonso, Certificació BioVidaSana i Montse Escutia, Projecte Ecoestética

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2023