L’any 2022 ha estat difícil per a tots però ara que posem en marxa l’any 2023 és hora de marcar el camí a seguir perquè l’any 2025 visquem en un món més just amb les persones i el planeta. El nostre esforç i treball se centra en els productors. Entre tots, hem d’agregar valor al seu treball i d’aquesta manera aconseguir augmentar les vendes i els ingressos per a assegurar un futur just.

Fuente: Fairtrade

Hem d’anar més enllà de ser un sistema del qual formen part els productors a desenvolupar estratègies empresarials entenent que hem de ser considerats com a socis comercials que no sols cobreixen la certificació, sinó que desenvolupem serveis innovadors conjuntament amb l’auditora FLOCERT.

Però la nostra feina no se centra només a desenvolupar eines sinó també a impulsar esforços de promoció que denunciïn, impulsin capacitat de canvi i creïn consciència a nivell dels responsables polítics. Considerem fonamental augmentar la consciència, en l’àmbit de la societat, sobre els enormes desafiaments que enfronten els petits agricultors, a causa dels creixents costos de producció les pràctiques reguladores injustes i les dificultats d’accés al mercat.

Els preus mínims i la Prima Fairtrade són l’eix fonamental del treball de Fairtrade

Eix fonamental de la nostra feina són els preus mínims i la Prima Fairtrade, l’enfortiment d’aquests dos estàndards bàsics permetran aconseguir preus més justos per a les organitzacions de petits productors i enfrontar un entorn comercial volàtil.

Hem d’aconseguir millorar la nostra comunicació sobre l’impacte, i només aconseguirem més impacte a través d’una major transparència. Una nova eina, el Mapa de Riscos de Comerç just, ens permetrà posar damunt dels majors riscos de drets humans i ambientals en els sectors en els quals treballem. Ser transparents comporta afrontar el risc mitjançant la col·laboració amb agricultors i treballadors així com amb els altres intervinents en les cadenes de subministrament sostenibles.

Les violacions dels drets humans i els danys ambientals estan molt esteses en les cadenes de subministrament globals. Un de cada cinc treballadors a tot el món viu en la pobresa, la producció agrícola és responsable del 70% de les retirades d’aigua dolça a tot el món i el treball infantil està augmentant.

«Entre tots, hem d’agregar valor al treball dels productors i aconseguir augmentar les vendes i els ingressos per a assegurar futur just»

Sabem que a curt termini les empreses es veuran enfrontades als requisits de diligència deguda. Des de Fairtrade ens oferim a facilitar el diàleg transparent entre els actors de la cadena de subministrament i només així contribuir amb respostes efectives per a les comunitats agrícoles i el planeta.

Considerem fonamental com un dret humà més l’aconseguir ingressos i salaris dignes. Fairtrade pot fer costat a les empreses en cada pas de la implementació de les seves responsabilitats de diligència deguda, i en particular en la identificació, prevenció i mitigació de danys i riscos.

Finalment, hem de saber comunicar de manera eficient els nostres valors socials i ambientals i impulsar cada vegada més les decisions de compra dels consumidors. És un camí ple de reptes, però junts serà possible afrontar-los i fer que el futur sigui més just.

Autor: Álvaro Goicoechea, director de Fairtrade Ibérica

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2023